Kód pojišťovny

Jdeme do postýlky

Ilustrační obrázek

Novorozenec nevnímá rozdíl mezi dnem a nocí.

Program, který určuje, kdy bude dítě spát a kdy ne, ještě není dostatečně vyvinutý. Kojenec spí a jí v noci stejně jako přes den. V noci se budí několikrát, protože má hlad a chce se najíst. i dnem a nocí. Program, který určuje, kdy bude dítě spát a kdy ne, ještě není dostatečně vyvinutý. Kojenec spí a jí v noci stejně jako přes den. V noci se budí několikrát, protože má hlad a chce se najíst.

Z tohoto důvodu je také možné, že dítě v neuvěřitelně krátkém čase přibere sto procent své původní váhy. Postupně se fáze, ve kterých dítě spí v kuse, pomalu prodlužují a doba, po kterou je schopno být přes den vzhůru, se také zvyšuje. Dítěti, kterému je půl roku, má v podstatě stejný rytmus spánku jako dospělý člověk. Také v noci již nemá takovou potřebu jíst ani pít. Je schopno spát v kuse deset až jedenáct hodin a ještě k tomu spí po obědě. Kolem třetího, čtvrtého roku (výjimečně ve dvou letech) už dítě nepotřebuje spát odpoledne a pomalu si odvyká.

Druhy spánku

Rozlišujeme spánek hluboký a spánek, kdy sníme. Při hlubokém spánku funguje mozek na „noční" funkci. Jestliže sníme, je náš mozek naopak velice aktivní. Ihned po usnutí upadá dítě do několikahodinového hlubokého spánku, ze kterého je lze pouze obtížně probudit. Později nastává fáze, kdy se oba druhy spánku pravidelně střídají. Tento proces proběhne asi pět až šestkrát za noc. Po fázi, kdy dítě sní, se většinou krátce probudí a zkontroluje, zda je všechno v pořádku. Je běžné, že dítě se v noci několikrát krátce probudí a je vzhůru. Důležité je, zda je dítě schopno po probuzení zase samo rychle usnout nebo ne.

Jak na problémy se spánkem?

Dítě spí, pouze tehdy, pokud je unavené. Jinak mu to prostě nejde. U dítěte je důležitá pravidelná struktura spánku. Dítě bychom měli ukládat do postýlky takřka vždy ve stejnou dobu, protože nepravidelný režim je jedním z důvodu nespavosti. Když je dítě zvyklé usínat samo, tak ani po probuzení v noci nebude extrémně vyžadovat naši pomoc a opět usne samo.

Pití během noci

Dítě, která má více než půl roku už opravdu nepotřebuje pít během noci. V případě, že dáváte ještě dvouletému dítěti několikrát v noci pít, je to z důvodu tzv.pseudohladu. Dítě si navyklo doplňovat to, co mělo vypít nebo sníst přes den.

Noční děsy

Noční děsy přicházejí velice spontánně, kdy se dítě náhle probudí, vyskočí z postele a je velice těžko ovlivnitelné. Většinou se nám dítě podaří jen ztěží uklidnit, protože se brání jakémukoli tělesnému kontaktu. Po několika minutách až po hodině se dítě znovu uklidní, lehne si jakoby se nic nestalo. Ráno si na tuto příhodu ani nevzpomene. Náměsičné děti vstávají z postele a prochází se po bytě jako duchové. Také náměsičné děti jsou v podstatě neovlivnitelné a ráno si na nic nepamatují.

Obava z usnutí

I ty nejstatečnější děti se někdy mohou bát tmy a hlavně se bojí v ní zůstat o samotě. Z toho důvodu si také některé děti nepřejí být před tím než usnou bez rodičů. Z toho důvodu je dobré dítěti nechat před usnutím rozsvícenou lampičku nebo pustit do pokoje pootevřenými dveřmi trochu světla. Pokud je dítě příliš nemocné nebo traumatizované, dovolte mu, aby spalo s vámi.

Noční můry

U tří až šestiletých dětí se objevují noční můry velice často. Noční můry odráží problémy, konflikty a situace, které přes den prožilo. Malé děti ještě neumí tak dobře rozlišovat sny a skutečnost. Je proto pochopitelné, že se dítě bojí a má strach. Tyto situace si dítě vybavuje i ráno po probuzení. V případě, že dítě má noční můry každou noc, souvisí to s nějakými nevyřešenými konflikty nebo strachem.

Zahnání strašidel

Některé děti jsou již od přírody velice ustrašené. Pro ně je opravdu velice těžké zůstat v pokoji samotné. V takových případech je vhodné dát do ložnice ještě jednu matraci nebo malou postel, na které by při nejhorším mohlo spát, anebo pokud je v rodině více dětí, zřídit jim společný pokojíček. Dítě se tam nebude cítit tak samo. Je také důležité přijít na pravou příčinu snů. Bavte se s dítětem o tom, jak by mohl strašidelný sen skončit tak, aby měl dobrý konec. Dítě můžete také poprosit, ať vám namaluje to, co ho nejvíce straší, a potom k tomu společně namalujte hrdinu, který všechna strašidla postupně zažene.

Jídlo před spaním

Kvalitu spánku také ovlivňuje jídlo a tekutiny. Dbejte na to, aby večera byla lehčí a odpovídala věku dítěte. Dítě by nemělo jít spát s prázdným ani s plným žaludkem. Těžší jídla a sladkosti jsou pro děti před spaním naprosto nevhodné.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.