Kód pojišťovny

Moxa

Ilustrační obrázek

Jedná se o nahřívání, prohřívání a připalování aktivních akupunkturních bodů. Léčení dodává nemocnému ztracenou energii. Moxa se používá především k léčbě oslabených, starších a dlouhou nemocí vyčerpaných nemocných. Počet bodů na těle, kde se moxování provádí je zhruba sto. Pomocí rovnoměrného  a pomalého hoření směsi léčebných látek vzniká teplo, které dále proniká do hlubších vrstev a ohřívá akupunkturní body a dráhy a podporuje v nich oběh energie. Podle čínské medicíny dlouhodobě prováděné moxování určitých bodů zabraňuje chorobám a prodlužuje lidský věk. Především prohřívání bodu žaludeční dráhy chrání organismus před mnohými onemocněními.

Vliv moxování na jednotlivé soustavy

Uvolněné látky mají také vliv na systém tělesných tekutin, centrální nervový systém a vegetativní nervovou soustavu. Moxování obnovuje nervovou regulaci, normalizuje její procesy podráždění a útlumu. Působením tepla se rozšiřují krevní cévy, zpomaluje pulz a snižuje krevní tlak. V zažívacím systému dochází ke zrychlování vylučování žluči a k ovlivnění střevní peristaltiky. Také byl prokázán vliv na krvetvorbu.

Co se při moxování používá?

V praktickém užívání se používají kužely tří velikostí, které se volí podle stavu a druhu choroby. Dále se provádí moxování pomocí moxovacích cigaret a doutníků. Existují také samolepící přípravky na moxování. Výhodné je také používání speciálních kovových nebo keramických ohřívačů, v nichž se zapálí pelyňková hmota. V našich zemích se používá více přímé prohřívání, kdy se po vyhoření poloviny až dvou třetin kužel odstraní. Jeho použití převažuje především u chronicky nemocných, při astmatu, trávicích potížích atd.

Nepřímé moxování

Při nepřímém moxování se dává mezi kůži a moxovací kužel podložka, která izoluje. Nejčastěji se používá plátek česneku, petržele, cibule,  nebo čerstvý zázvor. Látky z podložky se uvolňují a dostávají k akupunkturnímu, který stimulují. Nepřímé moxování lze provádět i moxovacími cigaretami nebo doutníky a jejich konec držíme 1,5 - až 2 cm nad akupunkturním bodem a opisujeme s nimi nad bodem  kruhy nebo je od bodu oddalujeme opět k bodu přibližujeme. Takto se dá velmi dobře regulovat intenzita tepla.

Moxování horkou jehlou

Tento typ moxování se provádí tak, že na zavedenou akupunkturní jehlu do účinného bodu dáme smotek doutnající pelyňkové vaty. Jedná se o kombinaci  akupunktury s moxou a tento způsob je výhodný tím, že teplo přináší také do hlubších vrstev. Používá se zejména u parézy lícního nervu.

Moxa se solí

Toto moxování je používáno u dětí, které trpí nechutenstvím, průjmy nebo mají jiné zažívací potíže. Provádí se tak, že do pupku se nasype sůl a na ni se položí moxovací kužel. Moxování se pak dělí podle účinku na:

  • Mírné - nemocný pociťuje pouze mírné teplo. Tato metoda má tlumivé účinky.
  • Metoda „ptačího zobání" - moxovací cigareta se používá tak, že se přibližuje  a oddaluje tak, jak ptáček zobe potravu zhruba v rytmu jednoho tahu za jednu vteřinu. Na každý bod se působí zhruba jedna až pět minut. Pozor na popálení pokožky.
  • Doutnající cigaretou se projíždí pozvolna ve vzdálenosti jednoho až dvou centimetrů nad povrchem kůže po větších kožních plochách.

Indikace k moxování

Moxováním je vhodné léčit onemocnění, která jsou vyvolána chladem avlhkostí. Většinou se jedná o chronická onemocnění. Léčba je vhodná všude tam, kde je oslabená energie (únavové stavy, vyčerpanost, deprese, nízký krevní tlak, impotence, pocit chladu v těle, rekonvalescence po chronických onemocněních.  U těchto uvedených potíží lze moxování provádět i jako prevenci.

Kontraindikace moxování

Kontraindikací jsou veškerá onemocnění vyvolaná teplem nebo horkem (horečka v období menstruace). Moxy se používají také na některých místech těla u gravidních žen (prsní bradavky, oblast lebky, obličeje, podbřišek, křížová oblast,). U jednotlivých onemocnění jsou vždy uváděny vhodné akupunkturní body.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.