Kód pojišťovny

Zdraví je také o výživě

Ilustrační obrázek

Stav našeho zdraví je úzce spjat s vhodnou životosprávou a také ctěním přírodních zákonů. Je dávno známo, že přejídání a nesprávná kombinace potravin vede k poruchám metabolismu. Ovoce a především zelenina mají ochranný účinek proti všem epiteliálním nádorům a určitého druhu buněk v žaludku, střev, hltanu, plic, prsu, děložního hrdla, vaječníků, prostaty. Nejúčinnější jsou hlávkový salát, mrkev, zelenina se zelenými listy, květák, citrusy, brokolice, česnek, zelí brambory. Musí se však jednat o zeleninu a ovoce, které je čerstvé a vhodně zpracované. Důležitým doplňkem je také pití čerstvých šťáv, ale přiměřeně. Vypít denně půl litru čerstvé zeleninové nebo ovocné šťávy je nejrychlejší a energeticky nejméně náročný způsob, jak dodat tělu potřebné živiny, které jsou důležité pro stavbu a obnovu buněk a tkání našeho těla.

Léčení pomocí stravy

Léčba pomocí stravy má svou dlouhodobou tradici. Je potřeba provést nejprve správnou diagnostiku a potom máme začít s vhodnou stravou. Až potom přicházejí na řadu léčivé byliny a další prostředky. Tradiční čínská medicína přikládá velký význam skladbě potravin a jejich energii.

Energie v potravinách

Z energetického hlediska je důležité sledovat, jakým způsobem bylo jídlo připravováno a jak jsou různá jídla složena. Nejoptimálnější je vyváženost. Měli bychom jíst biologicky plnohodnotnou potravu, to znamená nejlépe vždy čerstvou. Největší zlo představují hamburgery, upravená konzervovaná strava, studené, tučné a příliš sladké jídla. Ty nejsou vhodné především u malých dětí a těhotných žen. Jestliže má těhotná žena různé chutě doporučuje se, aby snědla menší množství toho, na co má chuť.

Různé potřeby

Každý věk a každý stav má své potřeby a podle toho se také odvíjí náš jídelníček. Jiná strava je preferována v dětském věku, jiná při pracovním a sportovním zatížení, jiná ve stáří. Ve stáří tělo vysychá úbytkem vody. Z potravin volíme ty, které produkují vlhkost. Prospěšné jsou mléčné produkty, zelenina, seznam, vlašské ořechy. Naopak nejsou vhodné potraviny příliš energetické nebo těžce stravitelné. Ten kdo pracuje v chladu potřebuje více teplá jídla. Jezte pravidelně v malých dávkách, děti by měly jíst pětkrát denně. Strava má obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, pokud možno biologicky pěstovaných a těch, co v daném období rostou v našem okolí,protože na tyto potraviny je naše tělo uzpůsobeno. Pro naše energetické a klimatické poměry nemohou platit poznání získané v jiných podmínkách, kde je jiné složení půdy, jiná kvalita minerálů, jiná intenzita slunečního záření atd. Kromě zeleniny jsou hlavním zdrojem zdravé výživy dobře vařené obiloviny. Neměli bychom  ve větší míře konzumovat  kávu, alkohol, čokoládu silná dráždidla, bílý cukr, sůl. Místo rafinovaného cukru použijme raději med a sladké ovoce jako sladidlo.

Rýmy a nachlazení

Nadbytek bílého pečiva a cukru vede ke zkvašení uhlovodanů ve střevech a žaludku a vyvolávají poruchu trávení. Také opakující se rýmy a záněty vedlejších nosních dutin vznikají v určité míře v závislosti na potravě. Příčinou jsou bílá mouka a výrobky z ní, mléko, mléčné výrobky, potraviny a nápoje s cukrem. Při léčení je nutné je nahradit obilnými zrny, rybami, luštěninami, přírodní sladkostí obilných a zeleninových sladidel. Vytékajícím hlenem se tělo čistí. Proces nezastavujeme, ale naopak tělo podpoříme konzumací rýže natural, kvašenou zeleninou, vývarem z cibule.

Změna potřebuje úsilí

Mnozí lidé se domnívají, že by bylo pro ně jednodušší na nový jídelníček přicházet postupně. Jen málokdy se nám však podaří zbavit se starých zlozvyků změnit své ustálené chutě, pokud se nerozhodneme poctivě investovat veškeré své úsilí. Kuřák, který omezí svou dávku se pouze mučí a jen zcela výjimečně se vzdá kouření. Alkoholici také nemají žádnou naději na vyléčení, pokud ta jedna určitá sklenička nebyla tou poslední.

Co vás čeká při změně jídelníčku?

  • Naučit se mít rád nové potraviny.
  • Zjistit,kde se dají nové potraviny kupovat nebo konzumovat.
  • V kontaktu s jinými lidmi citlivě trvat na svých nových zásadách.

Většinou trvá úplný přechod na nový jídelníček od jednoho do čtyř měsíců. Je velice důležité být na sebe během tohoto období velmi přísný. Snažte se na sobě pracovat a získat své ztracené zdraví zpět. Nedělejte žádné kompromisy, jestliže je budete dělat, podvádíte sami sebe.

Lahůdky

Potraviny jako jsou zmrzlina, čokoláda, tmavé maso bychom měli považovat za lahůdky, jejichž konzumace je možná pouze při mimořádných slavnostních příležitostech. Pouze v moderních společnostech se „mimořádné" stává „každodenním" a výsledkem je, že lidé nakonec jedí a vypadají jako tlusté kuličky.

Jak vybrat  potraviny?

  • Žádné rafinované nebo konzervované potraviny.
  • Žádné zkažené potraviny.
  • Žádní aditiva (barviva, ochucovadla, konzervační látky, cukr, sůl atd.
  • Žádné koncentrované jednoduché cukry.

Jak bojovat s problémy

Jakmile změníme svůj jídelníček, dochází po určité době v našem organismu k celé řadě změn. Zpočátku můžeme tyto změny vnímat dokonce spíše negativně. V průběhu čtrnácti dnů by si však naše tělo mělo přivyknout na stravu, která je založená konzumaci komplexních uhlohydrátů a měli bychom se cítit o poznání lépe. Myslete na to, že ne vše co nastane, musí být výsledkem dietní změny. Může se stát, že onemocníme některou z nemocí, kterou se stravou nesouvisí nebo dojde k nějakému zranění. Při zcela radikální změně jídelníčku nebo konzumaci většího množství určitých potravin než jsme byli doposud zvyklí se může objevit alergická reakce. Příznaky alergií jsou velmi pestré.

Potravinové alergie

Potravinové alergie způsobují nebo zhoršují celou řadu nemocí. Mezi nejběžnější patří artritida, kolitida gastritida, průjem, pomočován, napětí, únava, vyrážky na kůži, bolest hlavy. Mezi potraviny, které způsobují alergii nejčastěji patří mléko, vejce, čokoláda, ryby, citrusové ovoce, rajčata, jahody, ořechy. Látky, které tyto alergie způsobují se nazývají alergeny a jejich součástí jsou bílkoviny, které se nacházejí v mnoha druzích potravin a v částečkách, které vdechujeme ze vzduchu. Náš imunitní systém má omezenou schopnost vypořádat se s alergeny a jakmile dojde k jeho přetížení, objeví se alergické příznaky.

Problémy s plynatostí

Plynatost je jedním z dalších problémů s kterým se v průběhu změny jídelníčku můžeme setkat. Potíže ustoupí jakmile se změní bakteriální flóra ve střevech . Fazole, hrách, čočka, zelí způsobuje u většiny lidí nadýmání. Pokud chcete snížit plynatost, je vhodné nechat luštěniny naklíčit. Proces klíčení využije některé cukry, které nejsme schopni strávit  a které obvykle zůstávají ve střevě a působením střevních bakteriose mění na metan, oxid uhličitý, plyny vodíku.

Křeče

Mohou vzniknout v důsledku přítomnosti velkého množství vlákniny ve střevech, která nejsou zvyklá na takové množství rostlinných potravin. K přizpůsobení se však dochází velice rychle. V případě, že konzumujete mléčné výrobky, odtučněné mléko, netučné jogurty atd., může vzhledem k obsahu laktózy docházet k silným žaludečním křečím. Jedinci, kteří jsou po operaci nebo ozařování žaludku, mohou trpět i neprůchodnosti střev, když do stravy náhle zařadí velké množství potravin s vysokým obsahem vlákniny.V takovém případě by lidé měli přecházet na zdravou stravu pod dohledem lékaře. Nejvhodnější je začít přijímáním většinu potravy v kašovité podobě.

Zácpa

Při přechodu na zdravou stavu mohou někdy nastat potíže s pomalou nebo tvrdou stolicí, i když k tomu není žádný důvod. Při těchto problémech pomůže vypít za den osm až deset sklenic vody. Lněné semínko je přirozeným a dobře snášeným projímadlem. Také mnohé druhy čerstvého a sušeného ovoce pomáhají zlepšit činnost střev. Osvědčeným prostředkem jsou sušené švestky. Četnost stolice souvisí s množstvím potravy a vody, kterou každý den přijímáme. Průjem nebo velké vodnaté stolice mohou být dočasnou reakcí na náhlé zařazení potravin s vysokým obsahem uhlohydrátů a vlákniny. Lidé, kteří jsou citliví na lepek mají problémy již při malém množství obilnin, protože lepek je se v nich nachází ve vysokých koncentracích. V případě, že je tato citlivost vážná, jedná se o onemocnění zvané celiakie.

Únava a slabost

V průběhu prvního týdne po změně jídelníčku  mohou pocítit někteří lidé slabost a únavu. V případě, že jste byli zvyklí na jíst hodně masa, můžete mít zpočátku  pocit, že vám něco chybí. Slabost se také běžně vyskytuje u lidí, kteří užívají léky na krevní tlak nebo na cukrovku. V některých případech může dojít na k záchvatu dny. Jedinec trpící dnou nebo má vysokou hladinu kyseliny močové v krvi, čelí riziku, že v průběhu dvou týdnů po přechodu na zdravý jídelníček trpí kloubními bolestmi.

Bolest hlavy

Bolest hlavy patří k častým abstinenčním příznakům při odstranění určité chemické látky ze stravy. Odvykání kofeinu téměř vždy doprovází bolest hlavy, které trvají několik dní. Po týdnu většina abstinenčních příznaků mizí. Jen málokdy jsou bolesti hlavy tak silné, že by bylo nutné podávat silnější léky než mírná analgetika.

Pocit hladu

Zpočátku si lidé stěžují na pocit hladu. Na tyto pocity bychom měli reagovat trochu více. Rychlý návrat hladu je dobře známý při stravě s velkým obsahem zeleniny. Komplexní uhlohydráty jsou kaloricky chudé a můžeme jich přitom sníst hodně a udržet si štíhlou postavu.

Trávicí potíže

Při konzumaci syrové cibule, papriky, okurky nebo ředkvičky se občas dostaví trávicí problémy, a proto je lepší, když tento druh potravy upravíme vařením. Totéž platí o zelí. Šťávy, které jsou připravené z citrusových plodů a jiné druhy ovoce, pokud se jí vcelku, pomáhají mnoha lidem proti trávicím potížím. Pálivá paprika, mletý pepř nebo výrobky, které jsou připravované z těchto koření nám mohou způsobit spálení trávicího traktu. V běžné stravě jsou nejčastějšími příčinami trávicích problému tuky, alkohol a kofein.

Rychlé ztrácení nadváhy

Při stravě s vysokým obsahem obilovin, luštěnin, brambor a zeleniny může dojít u lidí s nadváhou ke ztrátě až 4,5 kg. Velkou část této ztráty však tvoří voda, protože již nekonzumujeme přesolené potraviny a konzumujeme méně olejů a výsledkem bývá, že v těle se zadržuje méně tekutin. U převážné většiny lidí s nadváhou se tuk ztrácí v průměru jednoho až dvou  a půl kilogramy za týden. Klesání hmotnosti se zastaví, jakmile dosáhneme ideálního stavu hmotnosti .

Příliš pomalé ubývání na váze

Pokud se tento problém týká právě vás, zamyslete se nad tím, zda se opravdu držíte pravidel racionálního stravování. Vyhýbejte se chlebu a pečivu a možná také množství luštěnin. Vhodnými potravinami k hubnutí jsou zelená a žlutá zelenina (celer, cibule, mrkev, hlávkový salát, zelené fazolky, cuketa). Kalorická koncentrace  je zde velice nízká.

Časté močení

Po přechodu na zdravou stavu je obvyklé časté močení. Je to z toho důvodu, že strava neobsahuje mnoho soli. Ovoce a zelenina obsahuje velké množství vody a to také přispívá k tvorbě většího množství moče. Po měsících nebo letech, kdy si osvojíme zásady správné životosprávy by se mělo naše tělo zotavit natolik, že dokáže čelit náporu nezdravého jídla aniž by tělo nějak intenzivně protestovalo.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.