Kód pojišťovny

Nejsem dost krásná?

Ilustrační obrázek

Ještě nikdy v minulosti nebylo tolik atraktivních, vzdělaných a sebevědomých žen jako je tomu dnes. Dívky a ženy se pokoušejí všemi možnými prostředky ztotožnit se schématem ideálu krásy. U některých žen to hraničí až s přehnanou posedlostí po odtučnění. Již od pradávna si lidstvo vytvářelo představu o tom, jak by měla vypadat krásná žena. Jednou byly v módě kypré tvary, jindy byly v módě křehké typy žen. Každá epocha měla svůj typický obraz ženy a o ideálu krásy rozhodovali vždy stejní muži: králové, vládci, kněží, umělci. V podstatě je tomu stejně  tak  i dnes. Po odeznění barokního ideálu krásu se žena začaly stahovat do korzetů, dnešní ženy hladovějí, navštěvují fitness až do úmoru nebo si dávají prst do krku.

Zkreslené vnímání

Mnoho žen stále více trpí zkresleným vnímáním sebe sama. Stále mají pocit, že nejsou dost štíhlé a krásné  a potřebují se s někým neustále srovnávat. To, že mnohé mediální hvězdy trpí anorexií, mají problémy s alkoholem nám nějak stále uniká nebo to nechceme raději vnímat. Ani samotné modelky nejsou se sebou spokojeny a bez pomocných zásahů v podobě plastické operace, látek na potlačení chuti k jídlu by nebyly tam, kde jsou. Mnohé modelky doplácejí na tento svůj životní styl doživotními závislostmi a nemocemi. S individuální krásou nemají tyto tzv. normy nic společného. Vše je to jeden velký obchod. „Průmysl krásy" nechce spokojené a vyrovnané ženy, a proto přednosti ideálu musí zůstat nedosažitelné.

Kde leží hranice?

Přeceňování zevnějšku  vede často k poklesu vlastní sebehodnotí a ke ztrátě citu pro vlastní nezaměnitelnost. Již třicetiminutové sledování reklamy v televizi zkresluje vnímání vlastního těla a může na mladou dívku spustit nespokojenost s vlastním tělem. Samozřejmě, že starat se o sebe a zkrášlovat se patří k příjemným stránkám života. Ten, kdo je spokojený sám se sebou je také automaticky sebevědomější. Měli bychom se, ale poohlédnout, kde leží hranice mezi povrchností a vnitřním uspokojením. A kdo tyto hranice určí? Pouze a jen my sami. A jsme opět u sebejistoty. Pouze sebejisté ženy vědí, že jejich spokojenost a štěstí nezávisí pouze na tom, zda mají o nějaké to kilo méně nebo více.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.