Kód pojišťovny

Nezapomeňte posílit imunitu

Ilustrační obrázek

Užíváte v zimních měsících často antibiotika, ale bez většího efektu? Příznaky nemoci vás trápí několik dalších týdnů a úleva se dostaví až v jarních měsících? Pak je původcem vašich nemocí oslabená imunita. Váš obranný systém nepracuje, jak je potřeba. Buď je utlumený, nebo je jeho aktivita nadměrná, například v případě alergie. Zvláště malé děti jsou vzhledem k nezralému obrannému systému náchylné k infekcím. V popředí stojí často se opakující onemocnění respiračního traktu (dýchacích cest) - v devadesáti procentech případů vyvolaných viry.

Pozitivně lze obranyschopnost ovlivnit a posílit několika způsoby, ale vhodně sestavený jídelníček je základem. Jedním z rizikových faktorů poruch a oslabení imunity je stresová zátěž. Právě chronický stres mívá za následek oslabení funkcí imunitního systému, což se může projevit menší odolností proti běžným infekcím. Na celkovou odolnost našeho organismu má životní styl velký vliv. Pokrokům v medicíně, antibiotikům i vysokým hygienickým standardům vděčíme za to, že nás dnes  už jen velmi málo ohrožují infekce, na které se dříve umíralo. Daní je však naopak snížená odolnost našeho organismu proti běžným infekcím, naše imunita prostě nemá dostatečný trénink.

Odolnost je klíč k  přežití zimy ve zdraví a pohodě. Klíčovým vitaminem pro dobrou obranyschopnost je staré známé céčko. Potřeba vitaminu C pro dospělého člověka je 75 - 100 miligramů na den, pokud je však tělo již napadeno infekcí, zvýší se potřeba až na desetinásobek. Dostatečný příjem vitaminu C také může výrazně zkrátit léčbu infekce, která už probíhá. Jako hlavní zdroj vitaminu C se uvádějí citrusy, což není úplně pravda. Zkuste kysané zelí, vynikající zdroj vitaminu C a K, draslíku, betakarotenu, vlákniny, thiaminu a kyseliny listové. Navíc není prakticky vůbec kalorické. Vřele se dá doporučit červená řepa, protože ta kromě vitaminů oplývá i hořčíkem, draslíkem a její červené barvivo je nosičem energie. Dobrým zdrojem vitaminu C jsou i papriky, brokolice, jahody a brambory.

Vitamin A najdeme v telecích játrech, másle, vaječném žloutku, rybách. Jeho úloha spočívá v obraně proti nachlazením či bronchitidám, zodpovídá také za zdraví oční sítnice.

Vitamin B5 přispívá k posílení imunity a má schopnost tlumit záněty. Ke zdrojům tohoto vitaminu patří kvasnice a pekařské droždí, kuřecí, telecí a rybí maso, ořechy a semena.

Imunitu výrazně posilují také probiotika - tedy tělu prospěšné bakterie. Ideální jsou zakysané mléčné výrobky, protože navíc tělu dodávají i vápník a na rozdíl od mléka jej nezahleňují. Pokud mléko nemůžete, zkuste kvašenou zeleninu - zelí, mrkev, ředkvičky. Probiotika příznivě ovlivňují stav střevní mikroflóry. Velká část buněk imunitního systému se nachází ve střevní sliznici a probiotické bakterie se starají mimo jiné o to, aby ve střevě nepřežívaly nežádoucí organismy. Probiotika také udržují potřebné pH, čímž přispívají k dobrému stavu imunitních buněk a následně k posílení obranyschopnosti organismu.

S ohledem na posílení  imunity patří k důležitým minerálním látkám především selen. Spolu s vitaminem E působí detoxikačně a má protizánětlivé účinky. Mezi přirozené zdroje selenu patří nejrůznější ořechy a semena, celozrnná mouka, mořské ryby a plody. Zinek pomáhá proti vzniku nachlazení či virózy a je důležitý pro urychlení hojení různých poranění či oděrek. Zinek obsahují dýňová semínka, semena slunečnicová a sezamová, mák, játra, hovězí maso, cereálie.

Nepřetápějte! Ideální teplota v bytě se má pohybovat kolem 20 stupňů. Na spaní dokonce ještě o pár stupňů méně. Zvlhčujte vzduch - bohatě stačí nádoba s vodou, do které můžete nasypat hrstku soli. Na přesušenou, ale i suchou pokožku je ideální za studena lisovaný lněný olej. V něm jsou totiž linolové a lanolinové mastné kyseliny zastoupeny v poměru, který je velmi příznivý pro naši pleť. Rychle se vstřebává a podporuje buněčnou aktivitu.

Imunitu posílíte, když budete dobře a dostatečně spát. Když totiž spíme, náš obranný systém má méně práce a může se dostatečně regenerovat. Nedostatek spánku jej oslabuje a snižuje jeho výkonnost. Podobně funguje i nadměrná únava. Proti únavě bojuje meduňka. Odvar z ní přináší krásné sny a tvrdý spánek, takže druhý den budete odpočatí a nabití energií.

Pohyb výrazně zvyšuje počet i aktivitu buněk zodpovědných za dobrou imunitu. Když se nehýbete, obranyschopnost klesá. Kdo je odolný vůči chladu a rychlým změnám počasí, je odolný i vůči nejrůznějším nemocem z nachlazení. Otužování (stačí například jen v podobě střídavých sprch) zlepšuje krevní oběh a také připravuje tělo na změny teplot, se kterými se v zimě setkáváme při přechodu z vytopených místností do vnějšího prostředí. Podobně na tělo působí sanování - z těla se vyloučí mnohé škodlivé látky, které zatěžují imunitní systém a brání mu tak účinně bojovat proti mikrobům.

Vsadíte na homeopatii? Oscillococcinum je lékaři doporučováno na podporu přirozené obranyschopnosti organismu. Když vás přepadne chřipka, sáhněte po Paragrippe, na bolesti v krku je Homeogene, kašel zaženete sirupem Stodal.

Určitě jste už slyšeli o bylince echinacea - preventivně nás chrání před infekty, posiluje imunitu, má výrazný antibakteriální účinek a při nemocech pomáhá rychlejšímu uzdravení. Podobně účinná je i rostlina lichořeřišnice, někteří dokonce tvrdí, že se pro středoevropany hodí víc. Pomocníkem při zánětech dutin, kašli a horečkách je tymián. Buď si uvařte čaj, nebo se s ním důkladně namažte. Při kašli hrudník a záda, a pak se teple zabalte, postižené dutiny promasírujte. Hitem je zázvorový čaj. Už staří Číňané jej považovali za zázračnou rostlinu. Zázvor působí preventivně proti infekcím, prohřívá organismus, hubí bakterie, obnovuje vitalitu, při horečce pomáhá vypocení.

Vsaďte na přírodní antibiotika - česnek, cibule, pórek, pažitka, křen, brusinky. Denně si dopřejte pět lžiček.

Pozor na alkohol a cigarety! Snižují zásoby vitaminů A, C, E a B, ale také selenu. Kouříte-li, zvyšte denní dávku vitaminu C.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.