Kód pojišťovny

Hledáme pohodu a klid

Ilustrační obrázek

Lze vůbec v dnešní době nepropadnout stresu a napětí? Bohužel to nejde vždy, ale je důležité, dokázat stres odbourat a najít klid, abyste mohli znovu nabrat sílu. Relaxační techniky pomáhají například při usínání a zlepšují kvalitu spánku. I když jsme přes den ve stresu, můžeme nad ním pomocí jednoduchých cviků opět získat vládu. O nadhled a odstup od stresujících každodenních problémů nám může pomoci relaxační víkend a malé úniky z všedních dnů.

Kvalitní spánek

Základem svěžesti a energie je kvalitní spánek. Mnoho lidí má problémy s usínáním, protože trpí stresem a jsou tlačeni k vyššímu výkonu nebo hyperaktivní, během dne vypijí příliš mnoho kávy nebo je trápí starosti. Večer, kdy by se měli uklidnit se však neumějí povznést a vypnout a naopak dále o všem přemýšlejí. Výborným prostředkem, který podporuje spánek a účinně funguje je autogenní trénink.

Držte si své rituály

Každodenní rituály při vstávání a uléhání a jejich pravidelné opakování způsobují, že náš organismus si vytvoří spánkový rytmus. Pokud je to jen trochu možné, vstávejte ráno ve stejnou dobu a o víkendu nespěte o mnoho déle. Večer si vytvořte příjemné prostředí a poslouchejte hudbu nebo si čtěte. Jedenkrát za týden si před spaním dopřejte relaxační koupel nebo teplou koupel nohou do které dáte olej s vyrovnávacími a uklidňujícími účinky (např. levandulový nebo meduňkový).  Po nějaké době se organismus naučí, že tyto rituály jsou předstupněm ukládání se ke spánku, a dovolí, aby se projevila únava. Výborná je také sklenice teplého mléka s medem. Je vhodné také rituály dodržovat v rodině společně.

Jak dobře usnout?

  • V ložnici by měla být úplná tma, protože světlo narušuje biologický rytmus a tím také působí rušivě na spánek. Všechna světla tedy skutečně zhasněte a zatáhněte záclony.
  • Před spaním nechoďte spát s plným žaludkem a poslední jídlo snězte zhruba tři hodiny před spaním.
  • Nepřítelem spánku jsou studené nohy. Nohy zahřejte koupelí, natáhněte si ponožky a vezměte si s sebou do postele termofor.
  • Noční lid mohou narušit zvuky. Jestliže bydlíte na rušné ulici, nezbývá nic jiného než použít ucpávky do uší.

 Jaké jsou prostředky na podporu spánku?

Pokud máme problémy s usínáním a nic nepomáhá, mohou  být vhodným řešením prostředky na rostlinné bázi. Baldrián uklidňuje nervy i tělo a můžeme jej dostat bez receptu jako kapky nebo dražé k užívání, koupelový olej a čaj. Tyto přípravky obsahují také chmel, který má také uklidňující účinky a je k dostání i jednotlivě ve formě chmelových šišek. Pokud trpíme pouze lehkými problémy s usínáním, můžeme vyzkoušet meduňku ve formě kapek, koupelového oleje nebo v kombinaci s jinými látkami. Rozhodně opatrní bychom měli být s léky na spaní. Přípravky, které se používaly dříve, vedly rychle k návyku. Dnešní léky zase narušují spánkový rytmus, a proto způsobují únavu také přes den.

Uvolnění ve vaně ( floating tank)

Jedná se o relaxační vodoléčebné zařízení tvaru vejce, které imituje prostředí Mrtvého moře umožňující beztížné plavání na povrchu vody.  Tato vana je přikryta poklopem a člověk leží v teplé slané vodě, poslouchá jemnou hubu a nechává s masírovat tryskami, které se nacházejí pod vodou.Jestliže vypnete trysky, hudbu a světlo nacházíte se v naprosté tmě a izolaci. Takovýto způsob vodoléčby již existuje v mnoha lázních a velkých hotelech.

Využijte krátké přestávky

Právě v průběhu dne nám mohou pomoci malá relaxační cvičení, která zahánějí únavu, odbourávají stres a pomohou nám znovu nabrat sílu a vitalitu. Zkuste si najít chvilku a zavřít dveře, posadit se a zaposlouchat se sami do sebe.  Vědomě vnímejte svůj dech, držení těla a také svůj kontakt se zemí. Po několika minutách ticha získáte dostatečný odstup a můžete v klidu opět začít pracovat.

Malé úniky z všedního dne

Člověk by měl mít rád a  nejen ostatní, ale také i sám sebe. Ten, kdo se má rád  a umí si věci uspořádat, se umí se svými starostmi vypořádat mnohem lépe, než ten, který dělá vše pouze pro ostatní a na sebe zapomíná. Člověk si může pro radost koupit např. malý dárek, hezké oblečení nebo knihu. Pro naše pozitivní emoční vyladění lze jen vřele doporučit také návštěvu divadla, pěkného koncertu, dobré restaurace nebo sportovního utkání společně s partnerem nebo dobrými přáteli. Především víkendy bychom měli využít k podnikání zajímavých výletů. Plní dojmu, načerpaných nových sil a touhy po nových aktivitách se pak vrátíme zpět k práci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.