Kód pojišťovny

Kojení nesmí bolet

Ilustrační obrázek

Prsa mohou při kojení maminky opravdu bolet. Důvodů může být celá řada. Pro odhalení příčiny je třeba zjistit, ve které fázi kojení matka pociťuje bolest, zda na začátku kojení, v průběhu kojení či po ukončení kojení a jaký je charakter bolesti, jak dlouho bolest trvá. Bolest může být ostrá, píchavá, umístěná v hloubce prsu, vystřelující do zad... Nejčastější příčinou bolestivého kojení je špatná technika kojení, která vede ke vzniku trhlinek, tzv. ragád, nalitá prsa a mastitida.

Popraskané a bolestivé bradavky

Trhlinky jsou zásadně výsledkem nesprávné techniky kojení, chybného přiložení nebo sání. S délkou kojení poškození bradavek nesouvisí. K poškození bradavek stačí i jedno špatné přiložení. Když už ale trhlinky vzniknou, musíte upravit techniku kojení, upravit polohu dítěte při kojení tak, aby ragáda byla v koutku úst.

  • Před kojením stimulujte uvolnění mléka přiložením teplého obkladu.
  • Dítěti nabídněte nejprve méně bolestivý prs a pak prsy vystřídejte.
  • Jsou-li ragády tak velké, že je kojení nemožné, zkuste 12 hodin jen odstříkávat a dítě krmte buď lžičkou, injekční stříkačkou nebo z hrníčku.
  • Pokud se dítě samo prsu nepustí, zasuňte malíček za vnitřní koutek úst dítěte, které se pak samo pustí.
  • Na bradavce ponechte po každém kojení zaschnout pár kapek mléka, které působí hojivě.
  • Po kojení bradavky namažte léčivými matičkami. Bepanthen je v současné době č. 1. Speciální mast určená k ošetření prsních bradavek neobsahuje parfémy ani konzervační látky a udržuje správnou vnitřní vlhkost dvorce. Před kojením nemusíte bradavky složitě umývat, protože Bepanthen miminku nevadí, ani neškodí.
  • Zkuste chodit „nahoře bez" a spát v noci nahá, protože vzduch vám pomůže pomoci prsa zregenerovat.

Kvasinková infekce

Kvasinková infekce prsou se projevuje zarudnutím dvorce, někdy pálením a svěděním. Kůže je většinou červená a olupuje se. Aplikace protiplísňové masti na dvorec, úleva od bolesti a vymizení bolesti většinou tuto diagnózu potvrdí. Někdy se kvasinkové onemocnění neprojevuje zarudnutím, ale pícháním nejen v prsech, ale také mezi lopatkami.. Také křeč vývodu, způsobená rychle protékajícím mlékem, může být příčinou bolestivého kojení. Křeč se může také objevit, pokud nebylo mléko v případě jeho nadbytku po kojení odsáto. Matka může dítě kojit častěji a odsávačkou natáhnout křečovitě stažený vývod. Křeč vývodu obyčejně mizí kolem 3. měsíce po porodu.

Retence mléka - ucpaný mlékovod

Mlékovody se mohou ucpat kdykoli během kojení, zejména pokud je kojení omezováno nebo dítě saje nesprávným způsobem. Jakmile se mléko začne hromadit v prsech, objeví se bolestivé zarudnutí a zduření, často provázené horečkou. Úlevu přinesou studené obklady nebo tvaroh, při teplotě paralen nebo brufen. Retence se upraví většinou do 48 hodin.

Mastitida - zánět prsní žlázy

Projevuje se nejčastěji 3. týden po porodu, většinou bývá postižen jen jeden prs. Objeví se vysoká horečka nad 38 °C, horko a bolest v prsou. Příznaky jsou podobné chřipce. Lékař vám předepíše antibiotika, pokud do 48 hodin obtíže nezmizí. I přes užívání léků můžete dál kojit, důležitý je klid a dostatek tekutin. Kojte na zdravé straně, a pokud se dá bolest vydržet, kojte i s postiženého prsu, jinak budete muset odstříkávat. Mezi kojením pomáhá ledový obklad nebo tvaroh, před kojením naopak teplý nahřátý obklad.

Některé děti mají vrozeně silný stisk dásní, který může způsobit poruchu krevního toku k bradavce. Bradavka je po kojení bílá a bolestivá. Naštěstí většina dětí z toho vyroste.

I hormonální vlivy mohou u některých maminek vést ke zvýšené citlivosti bradavek, zejména v době ovulace, při užívání antikoncepce, nebo když maminka znovu otěhotní.

Pozor na chlad

Méně známý je pro maminky tzv. syndrom bělavé bradavky. Za ten může přechodné porušení krevního oběhu k bradavce, které je způsobeno stažením cév. Spouštěcím mechanismem je velmi často chlad. Bradavka je zpočátku bílá, po povolení křeče modrofialová až červená a pálí. Bolest je velmi intenzivní, vystřelující do zadní části prsu a může trvat i hodiny po ukončení kojení. Na prsa přikládejte teplé, vlhké či suché obklady. Dále užívejte tablety vápníku, hořčíku  a ibuprofenu proti bolesti. V mnoha případech tato opatření stačí. Ženy s tímto problémem často trpí migrénami či zvýšenou citlivostí na chlad.

Problémy s uvolňováním mléka

Z původně nepodmíněného reflexu, posilovaného v prvních dnech po porodu sáním dítěte, se postupně stává reflex podmíněný, vyvolaný např. pohledem matky na dítě, zaslechnutím jeho pláče. Poruchy tohoto reflexu, vrozené nebo vypěstované špatnou technikou kojení v prvních dnech po porodu, jsou asi nejčastější příčinou selhání laktace.

Některé maminky mají bolestivé prsy a mohou mít z dalšího kojení obavy, takže dojde k zabránění fungování vypuzovacího či spouštěcího reflexu (let down reflex). Tento reflex může být způsoben stresem, nepohodou, dokrmováním, dudlíkem. Dítě mléko těžko získává, protože se obtížně uvolňuje. Je proto u prsu neklidné, odtahuje se a pláče. Pokud mléko odkapává i během kojení, znamená to, že tento reflex funguje skvěle. Přítomnost reflexu můžete pociťovat jako mravenčení či brnění v prsou a v podbřišku. Dochází k tomu zhruba 2 - 3 týdny po odchodu z porodnice.

Provádějte masáže krouživými pohyby na jednom místě tlakem proti hrudní stěně po dobu několika vteřin s posunutím na další partie prsu, ve spirále od báze směrem k bradavce. Pomáhá také „vytřásání" prsu v předklonu tak, aby gravitace pomohla mléko uvolňovat. Před kojením na prsy přiložte vlhký obklad.

Opakem je silný vypuzovací reflex, kdy se dítě zalyká a odtahuje se od prsu, ublinkává po jídle, mívá v koutcích mléko. Při kojení zkuste raději vzpřímenou polohu, zabráníte vytékání mléka tím, že se zakloníte dozadu. Pomoci může i tlaková masáž celou plochou ruky. Jakmile začne mléko téci, maminka přeruší kojení a pokračuje v něm po 1 až 2 minutách, kdy se proud mléka zase zpomalí.

Péče o prsa

Tvorba mléka v prsech rychle zvyšuje jejich objem a váhu - proto je třeba dobře si vybrat takzvané podpůrné prádlo, ale i věnovat prsům patřičnou pozornost. Jen tak může maminka počítat s tím, že když s kojením přestane, vrátí se jejich původní tvar a vzhled.

  • Pravidelně cvičte. Předpažte ruce před sebe a ohněte je v loktech. Přitiskněte dlaň na dlaň a protlačujte jednu ruku proti druhé. Tlak by měl trvat nejméně pět vteřin. Cvik zpočátku opakujte pětkrát, později až 20x denně.
  • Vyzkoušejte masáž. Vodou ze sprchy jemně stimulujte kůži prsou. Po sprchování použijte tělové mléko nebo dětský olejíček. Krouživými pohyby masírujte nejprve jeden a pak druhý prs. Postupujte velmi opatrně od okrajů směrem k bradavkám.
  • Nezapomínejte na bradavky. Jemně je masírujte, budou odolnější a vláčnější. Citlivé bradavky mohou při pravidelném kojení a intenzivním sání dítěte praskat. I mikroskopické trhlinky bývají bolestivé, mohou být také navíc vstupní branou pro nebezpečné infekce.

Dítě nechce pít

Schopnost sát nemusí být při narození dobře vyvinuta dokonce ani u donošeného, zdravého novorozence. Tyto děti se špatně přisávají, při přikládání k prsu křičí, neefektivně sají atd. Příčin může být několik, ne vždy se je podaří odhalit. Přitom první kojení jsou velmi důležitá, protože dítě si zapamatuje sací vzorec, který opakuje při dalších krmeních.

Dokrmování z lahve a použití dudlíků kazí techniku sání. Některé děti dokrmované lahví i alternativně očekávají, že mléko z prsu poteče stejnou rychlostí. Když se mléko z prsu nespouští dostatečně rychle, jako z lahve či ze stříkačky, pouštějí se prsu a křikem dávají najevo svoji nespokojenost. Většina z těchto dětí se se stoupajícím množstvím mléka uklidní a úspěšně v kojení pokračují. Existuje určité malé procento dětí, kterým nevadí střídání krmení z lahve a z prsu a od kojení je neodradí ani používání dudlíku. Vzhledem k tomu, že nelze předem určit, do jaké kategorie spadá vaše miminko, odborníci radí neexperimentovat a držet se pravidel.

„Lenoši" rádi zůstávají u prsu, pijí se zavřenýma očima, polykají málo a krátkou dobu. Málo stimulují vypuzovací reflex, bradavku s dvorcem nemá dostatečně v ústech., dásně nestlačují mléčné žlázy. Pouští prs, sají aktivně méně než 8x za 24 hodin a pouze pět minut. V noci se nebudí. Zkuste dítěti obkroužit ústa 3x proti a 3x ve směru hodinových ručiček. Snažte se bradavku dostat až na měkké patro, přistřikovat mléko do úst dítěte. Pokud frekvence polykání klesá, dejte dítě od prsu , probuďte je a nabídněte mu druhý prs. „Přehazování" praktikujte po dobu 20 - 30 minut, každé dvě hodiny přes den, každé čtyři hodiny v noci. Účinné sání poznáte podle toho, že se čelisti miminka pohybují a že se mu hýbají ušní boltce a svaly před ušima.

Hlavně zpočátku některé děti stále spí a ke krmení je musíte budit. Mluvte s miminkem a navažte s ním oční kontakt. Držte je ve vzpřímené poloze. I hlazení, přebalování, otírání obličeje studenou žínkou nebo kroužení prstem okolo úst může vašeho spáče probrat. Chcete-li kojit a dítě spí, vytlačte mu trochu mléka na rty. Při zpomalení pití střídejte prsy a během kojení měňte polohy.

Zdá se vám, že vaše dítě kojení odmítá? Může k tomu mít několik důvodů. Zamyslete se nad tím, zda vaše miminko nebylo v kojení omezováno nebo nebylo-li od vás odloučeno. Dítě může prs odmítat v případě, že je nemocné (infekce dutiny ústní, krku, středního ucha, rýma) nebo tehdy, když se změní chuť mléka (po léku, jídle, menstruaci, při retenci mléčného kanálku).

Některé děti pijí z jednoho matčina prsu lépe. Příčiny mohou být na straně matky i dítěte. Každá žena má určité rozdíly ve tvaru a velikosti pravého a levého prsu. Jeden z prsů může mít více mléčných vývodů a mléko pak lépe teče. Roli mohou hrát i ucpaný mléčný kanálek, zánět prsu, malá stimulace „neoblíbeného" prsu. Aby dítě pilo z obou prsů, je dobré začít kojit ze strany, které dítě dává přednost. Jakmile se dostaví spouštěcí reflex, přesune se dítě k prsu neoblíbenému. Dítě méně vnímá neoblíbený prs, je-li ospalé nebo při pohybu, houpání.

Zajistěte, aby dítě nebylo během kojení rušno hlukem, křikem, rádiem, Kojení může také selhat v případě, že jste příliš zaměstnaná nebo je-li dítě přetíženo přílišným množstvím podnětů při nabitém denním programu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.