Kód pojišťovny

Zdravé nohy

Ilustrační obrázek

Pravidelná péče je základ zdravých a pěstěných nohou. Pro naše nohy je nejpřirozenější chůze naboso, protože stimuluje velké množství nervových drah, které jsou zakončeny na chodidlech. Velmi účinná je také masáž chodidel pomocí kartáče. Masáž nohy dokonale prokrví a zároveň zbaví chodidla odumřelé zrohovatělé kůže. Nohám bychom měli dopřát také důkladnou pedikúru. Zvláště v létě, kdy nosíme sandály a lehké střevíce je nutné dbát o pěstěné nohy.

Domácí pedikúra

Je úplně jedno, zda si ošetříme nohy doma nebo se svěříme do rukou odborníka. Základní péči zvládneme určitě samy. Nejprve si své nohy pečlivě prohlédneme, zda na nich nejsou nějaké oděrky nebo poranění, popř. kožní onemocnění. Klasickou pedikúru zahájíme koupelí v teplé vodě, abychom změkčili rohové a ztvrdlé vrstvy kůže a nohy se pak lépe ošetřují. Jednou za čas se můžeme  své nohy svěřit do odborná péče. V nabídce je mokrá pedikúra a přístrojová tzv. medicinální. Nohy se ošetřují pomocí speciálních přístrojů, a to pouze za sucha. Záleží pouze na nás jakou metodu zvolíme.

Základní péče

Po koupeli nohou odstraníme ztluštělou kůži na patách, chodidlech pomocí pemzy popř.škrabky. Součástí pedikúry je také správné zastřižení nehtů na nohou - zastřihujte je do roviny, jinak hrozí zarůstání a k jiné zdravotní problémy. Zastřižený nehet je nutno začistit pilníkem. Vyčistit musíme i volný okraj nehtu. Na závěr nohy ošetříme speciálním krémem na nohy. Všechny přípravky jsou lehké a nemastné a rychle se vstřebávají.

Depilace či epilace

Depilace chloupků v podpaží, tříslech i na nohou by měla být součástí základní péče a  nejen v létě. Důvody jsou převážné estetické. Existuje několik možností, jak se nežádoucího ochlupení zbavit.

Bazény a koupaliště

Léto je doba bazénů a koupališť, ale zde na nás číhá řada nebezpečí. K nejrozšířenějším onemocněním kůže patří mykotická onemocnění. Ty jsou způsobeny mikroorganismy rostlinného původu, které se řadí k houbám. Řada původců těchto onemocnění je normálně přítomna a za normálních okolností nevyvolává onemocnění.

Nejčastější mykotické onemocnění

K nejčastějším mykózám patří tinea pedis, která se objevuje především v letních měsících, v tropickém a subtropickém podnebí. Kůže se zpočátku olupuje, svědí a praská. V dalším stadiu se na vnitřní straně plosky mohou tvořit drobné puchýřky, které mohou praskat a silně svědit. U této formy může dojít k spontánnímu zhojení, ale časté jsou i recidivy. Postižená je především meziprstní oblast a plosky nohou. Nejvíce bývají postižení muži středního věku. Příčinou tohoto onemocnění bývají převážně kvasinky nebo ostatní plísně. Plísňovou infekci udržuje především vlhké zapařující se prostředí.

Onychomykóza

Jedná se o postižení nehtů nohou i rukou plísňovou infekcí. Na začátku onemocnění nehet ztrácí lesk, je matný a postupně se zbarvuje dožluta. Dochází ke lámání nehtů nebo dokonce k jejich odloučení. Nejčastěji jsou postiženy palce a malíčky, ale mohou být zasaženy všechny nehty.

Proximální subunguální onychomykóza

Onemocnění se objevuje převážně u pacientů, kteří mají sníženou imunitu. Typickým příznakem jsou bělavé plošky, které se šíří do nehtového valu. Takto postižený nehet ztrácí lesk a transparenci.

Bradavice

Bradavice obecné jsou vyvolány viry, tzv. papilomaviry, které se vyskytují v mnoha různých druzích. Charakteristické je jejich uspořádání, kdy dochází ke shlukování více malých dceřiných bradaviček kolem jedné větší, mateřské. Přenos virů se děje přímým kontaktem, např. na bazéně nebo v tělocvičně. Bradavice vznikají nejčastěji na rukou, chodidlech nebo na kolenou. Bradavice sice nebolí, ale na chodidlech mohou při chůzi tlačit a také začít krvácet.

Léčba bradavic

V některých případech bradavice samovolně zmizí, ovšem někdy bradavice kosmeticky velice vadí. Úporné bradavice se odstraňují tekutým dusíkem, na mírnější formy se nanáší průhledný lak, který obsahuje látky působící proti bradavicím. Léčení bradavic je zrádné v tom, že co působí proti jedné bradavici, nemusí zabrat na druhou.

Vhodná obuv

Pro zdravě vypadající nohy a pěkné nehty je také potřeba vybrat si vhodnou obuv. Pokud nosíme boty, které jsou příliš úzké, vznikají otlaky na kloubech prstů, ze kterých mohou vzniknout bolestivá kuří oka, prsty se nepřirozeně stlačují a může docházet k jejich deformacím. Vzhledem k tomu, že na plosce chodidla jsou umístěny orgány a nervová zakončení celého těla, může se stát, že budeme trpět např. bolestí hlavy právě v důsledku špatné obuvi.

Zátěž na nohy a těhotenství

V období těhotenství se v těle ženy množí estrogeny. Tyto hormony působí negativně na žilní stěny. V těle nastávajících maminek také dochází k zvyšování objemu obíhající krve a zvětšující děloha tlačí na žíly, které leží za pobřišnicí mimo dutinu břišní. V průběhu toho, jak plod roste, zhoršuje se normální odtok krve z žil kvůli stlačení žilních spletí. Zvlášť škodlivá v tomto období je statická zátěž, takže je vždy lepší chodit než stát.

Co prospívá nohám

Vždy jak je to jen možné, dávejte nohy nahoru. U sezení u televize si podložte kotníky a pro povzbuzení činnosti cév, občas vstaňte. Vhodné je také střídavé sprchování nohou teplou a studenou vodou. Výborné je také plavání. Pro zlepšení průtoku krve žilami, pomáhá elastická komprese. Kromě elastických obinadel je možno použít také kompresivní zdravotní punčochové výrobky  (podkolenky, polostehenní a stehenní punčochy), které se dělí  podle stupně komprese.

Hlídejte kilogramy

Snažte se nepřibrat více než je norma (13 kg), abyste nevystavovala žíly nadměrné zátěži. Konzumujte méně živočišných tuků a naopak jezte více zeleniny, ovoce a výrobků z obilnin, zvláště pohanku. Stravujte se vícekrát denně po malých porcích. Lékaři při pravidelných kontrolách hlaste, zda vás nohy bolí a zda nemáte otoky. Také je nutno hlídat si pravidelná pitný režim a vyvarovat se kávy. Celková regenerace žil po porodu trvá zhruba jeden rok. Případné dotazy a potřebu chirurgického zákroku, konzultujte u specializovaného lékaře, který zhodnotí váš zdravotní stav a zvolí vhodnou metodu léčby.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.