Kód pojišťovny

Kůže – náš obal

Ilustrační obrázek

Kůže se skládá ze tří vrstev : pokožky, škáry a podkoží. Zvláštní pozornost je nutné věnovat pokožce, protože v její spodní vrstvě vznikají denně nové buňky, které se velmi pomalu posouvají na povrch kůže. Po cestě rohovatí a stále více se zplošťují. Když ploché buňky dorazí na povrch, vytvoří naprosto hladkou zrohovatělou plochu. Tato plocha se nazývá „rohová vrstva" a zprostředkovává kontakt mezi tělem a okolním prostředím. Buňky této plochy do sebe těsně zapadají a postupně odumírají. Celý tento proces trvá zhruba čtyři týdny. Obsah vody v těchto buňkách je velice nízký. Mezi pokožkou a škárou se nachází bazální membrány, která společně s ochranným pláštěm zajišťuje, aby kůže neztratila příliš mnoho vlhkosti.

Mazové, pachové a potní žlázy

V podkoží se nalézají krevní a lymfatické cévy, nervové dráhy, kořínky vlasů a mazové žlázy. Podkoží je tvořeno převážně tukem. V důsledku stálého přejídání sílí podkožní vrstva a tím dochází k rozšíření tkáně. Pokud dojde k náhlým váhovým úbytkům, tuk je z tkáně odváděn a podkoží ochabuje. Z toho důvodu pokožce neprospívají náhlé změny hmotnosti. U starších lidí, kteří byli dříve plnější, můžeme pozorovat povislou kůži na bradě a krku právě z důvodu ztráty vody, která je podmíněná věkem.

Různé typy kůže

Skladba kůže je u každého zdravého člověka téměř stejná. Někdo má kůži spíše suchou, někdo mastnou. Při nákupu kosmetiky bychom se však měli řídit podle typu naší pokožky. Jak poznáme jaký typ pleti máme? Postačí nám k tomu jednoduchý test. Po vyčištění pleti obvyklým způsobem nenanášejte na pleť krém nebo make up a zhruba po hodině přiložte na obličej kosmetický ubrousek a lehce jej přitiskněte. Poté jej podržte proti světlu. Jestliže se na buničině nic neobjeví, jedná se o suchou pleť. Pokud na ubrousku zůstane mastný otisk, jedná se o pleť mastnou. Na některých místech místa mohou být mastné fleky (nejčastěji brada, nos, čelo) a zbytek je suchý, pak jedná se o smíšenou pleť.

Klasifikace pleti

  • Normální pleť - se vyskytuje pouze zřídka, pleť má jemné póry a je růžová
  • Suchá pleť - ten, kdo má suchou pleť většinou nemá na pleti pupínky nebo jiné nečistoty, ale dříve se u tohoto typu vyskytují vrásky. Kůže postrádá vlhkost a stává se drsnou a matnou. Lidé s tímto typem pokožky by měli dostatečně pít.
  • Mastná pleť - pleť je výrazně lesklá s rozšířenými póry a velmi často se na ni vytváří pupínky a jiné nečistoty.
  • Smíšená pleť - je rozšířená nejvíce a spojuje problémy suché a mastné pleti.

Jaké jsou problémy s pletí?

Pouze zdravá pleť je skutečně krásná. Obvykle se nám na obličeji objeví nějaké pupínky, když se nám to nejméně hodí. Zvláště v období menstruace může být pokožka obzvlášť citlivá. Mnohé kožní problémy lze ovlivnit stravou a doplněním důležitých minerálů a vitamínů, bohužel některé problémy jsou dědičně nepodmíněné. Změnou nesprávných návyků a správnou péčí o daný typ pleti lze však mnohé zlepšit.

Akné

Akné je velice nepříjemné kožní onemocnění, které postihuje hlavně dospívající. Vlivem hormonálních poruch, špatné funkce jater nebo trávicího systému a nevhodnými stravovacími návyky nás může akné doprovázet i v dospělosti. Akné je charakteristické zvýšenou produkcí mazu. Maz nemůže odtékat a usazuje se jako vřídek. Tyto mazové zátky se často zanítí. V některých případech akné samo odezní.

Problémy s cévkami

Namodralé cévky probíhající kůží najdeme především v oblasti stehen, ale také i na obličeji.  Proti nim toho mnoho nezmůžeme. Na tyto problémy lze doporučit gymnastiku obličeje a jemné masáže. Masáž však nesmí být příliš intenzivní a také bychom se měli vyvarovat prudkým teplotním změnám.

Oteklá víčka

Velké otoky očních víček může být způsobeno cigaretovým kouřem, horkem nebo nedostatkem tekutin. Jestliže dochází ke vzniku otoků bez zjevného důvodu, je nutné vyhledat lékaře. Může to signalizovat onemocnění ledvin.  Rychlou pomoc může poskytnout čajová lžička uložená v ledničce, nebo čajové sáčky s černým nebo zeleným čajem.

Šupinatá pokožka

Obzvlášť v zimních měsících pleť rychle vysychá vlivem mrazu a suchého vzduchu z ústředního topení a mohou se vytvářet nepěkné šupinky. Důvodem tohoto problému může být deficit vitamínu A.

Mimika

Za mimiku a výraz obličeje zodpovídá svalstvo v oblasti hlavy. Bez něj bychom nemohli jíst ani pít. Náš výraz se změní pouze při činnosti určitých svalů. Mimika je pro nás nesmírně důležitá, zvláště jako součást komunikace. Obličejové svaly začínají u lebky a končí v kožní tkáni. Všechny obličejové svaly jsou spojeny s levým a pravým obličejovým nervem, které jsou spojeny s mozkovým kmenem. Obličejové nervy jsou řízeny pohyby svalů.

Mimika a její následky

V obličeji každého z nás je toho mnoho napsáno. Vrásky v oblasti očí při úsměvu prozrazují veselou povahu. Svěšené ústní koutky signalizují starosti a osobní problémy. Neustále se opakující výrazy obličeje dávají popud ke vzniku mimických vrásek. Nejen aktivní mimika zanechává dlouhodobé následky. Pokožku musíme zásobovat dostatkem živin, dbát na správnou životosprávu a pravidelně trénovat mimické svaly. Jednou za měsíc bychom měli svůj obličej svěřit do péče zkušené kosmetičky. Někdy se doporučuje příliš nepřehánět mimické projevy.Svaly obličeje jsou však posilovány pouze tehdy, když jsou v pohybu. Ideálním kompromisem je vyvarovat se přílišných negativních výrazů ve tváři a spíše usmívat a myslet pozitivně.

Co ohrožuje naši krásu?

Nejkrásnější pokožku mají zdraví novorozenci. Teprve s postupujícím časem se pokožka stává drsnější, praská a začne se mastit. Záleží na tom, jakým způsobem se o pokožku staráme a na dalších okolnostech. Bohužel v posledních letech stoupá počet dětí, které mají po porodu problém s dermatitidou.

Stárnutí jako přirozený proces

S věkem ztrácejí obličejové svaly napětí. Pokožka a škára se ztenčují, vazivo se stává ochablejším a elasticita vláken klesá. Také krevní zásobování jemných cév se zhoršuje a kůže se stává vrásčitou a šedou. Co stojí za stárnutím kůže? Spouštěčem procesu stárnutí je nedostatek živin a vlhkosti. Kůže je zásobena minerály a kyslíkem prostřednictvím krevního oběhu. Důvodem nedostatku živin může být zcela nevhodná strava. Proces stárnutí je urychlován sluncem a větrem. Dalším důvodem pro stárnutí kůže být zmenšující se napětí. Veškeré svaly, které nebyly používány nebo pouze velice málo, časem zakrňují. V procesu stárnutí hraje také významnou roli pronikání škodlivých látek kůží do organismu. Čím větší množství škodlivin útočí, tím jsou na kůži kladeny větší nároky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.