Kód pojišťovny

Síla pozitivních myšlenek

Ilustrační obrázek

O tom, že smích je zdravý a má pro naše zdraví a psychiku nesmírně pozitivní vliv, není třeba dlouho diskutovat. Díky optimistické povaze lze procházet životem daleko lépe a radostněji a člověk se cítí vnitřně daleko více uvolněnější. To zase zpětně působí na náš metabolizmus, dýchání i imunitní systém a zprostředkovaně na kůži. Bylo zjištěno, že pouhým pozvednutím koutků úst a „napodobením" úsměvu probíhají v mozku tytéž pochody, jako by se člověk opravdu z něčeho radoval. Do organismu se totiž vyplavují hormony štěstí, např. serotonin. Tento hormon řídí kromě jiného náladu člověka a vedle jiných schopností tak ovlivňuje pohyby svalů a spánkové chování. Takže se určitě vyplatí se alespoň jednou za den usmát!

Přirozený životní styl

Péče o psychiku a tělo je mnohem více než pouhé používání luxusní kosmetiky. Mezi přirozenou péči patří především sport, výživa a masáž duše. Žijeme v hektické době, a ta s sebou přináší vysoké nároky jak v zaměstnání, tak i v soukromí. Často už pak nezbývá čas na uklidnění a znovunalezení rovnováhy. Přesně, ale to je nejdůležitější, protože stres potom nepůsobí tak silně. Každý z nás se může naučit uvolnit, byť jen na pár minut. Místo zakončení dlouhého a namáhavého dne u televize můžeme poslouchat hudbu, dát si šálek dobrého čaje nebo bylinkovou koupel. Tímto způsobem přejde tělo z aktivity ke klidu a připraví se na spánek. Kvalitní spánek je pro dobrý vzhled důležitý, protože k regeneraci poškozených buněk a jejich obnovování dochází většinou ve spánku. Raději se tedy vzdejte dlouhého ponocování u televize nebo v restauraci a vytvořte si doma útulné prostředí a běžte brzy spát.

Umíte správně dýchat?

Věnujte se občas cíleně svému dýchání. Je váš dech povrchní? Spěcháte často? Pokud máte někdy opravdu hektický den, můžete se trochu uvolnit tak, že se odeberete na klidné místo a vědomě provádíte správné dýchání. Zavřete při tom oči a myslete na něco pěkného. Většinou stačí pět hlubokých dechových opakování. Je až s podivem o kolik uvolněnější a silnější se budete potom cítit. Je to také velmi dobrý „trénink" před usnutím.

Autogenní trénink

Tato relaxační technika se vyvinula z hypnózy. Pomocí krátkých jednoduchých vět se můžeme naučit uvést organizmus z aktivity do klidového stavu. Autogenní trénink ovlivňuje vegetativní nervový systém, který je zodpovědný za tělesné funkce, které nepodléhají naší vůli. Zde patří např. činnost srdce a střev. K tomu aby bylo možno ovlivnit vegetativní nervový systém větami, které si sami v myšlenkách předříkáváme nebo si je necháme předříkávat je zapotřebí určitý trénink a čas. Při troše trpělivosti a zkušenosti se však efekt určitě dostaví.

Qigong

Qigong je forma terapie tradiční čínské medicíny. Qi - znamená životní energii, která má  být posílena jednoduchými dechovými a pohybovými cviky. Podle této teorie stres způsobuje blokády energie v těle. To vede k potížím a někdy dokonce k chronickým onemocněním. Qigong má tyto blokády uvolnit, aby mohla energie opět volně proudit. I když jsou relaxační metody asijského původu vyučovány na mnohých univerzitách, jsou související filozofie Evropanům stále ještě cizí.

Tai - chi

Také u tai - chi je ve středu zájmu životní energie. Ta se má koncentrovat a přivést do vědomých drah. Zatímco cviky jógy a qigongu jsou dost snadno proveditelné, u tai - chi se nezřídka pořádně zapotíme. Tyto přesně stanovené sledy pohybů se vyvinuly z pradávného asijského bojového umění. Každý jednotlivec cvičí sám bez partnera. Pohyby se provádějí velice pomalu a ladně. I když pohyby vypadají zdánlivě snadno, vyžadují absolutní koncentraci, která však není v protikladu s cíleným uvolněním. Při soustředěné koncentraci na tai - chi totiž zapomeneme na každodenní starosti. Toto cvičení přináší ladnost a správné držení těla a měkké plynulé pohyby i v běžném životě. Mimo to jsou účinně napravovány poruchy trávení, což vede k pročištění těla a napomáhá k zdravému vzhledu pokožky. Tai - chi je ideálním druhem sportu pro každý věk a každou kondici. I když je tělo cvičením namáháno, není nikdy přetěžováno.

Kneippova metoda

Vodoléčba je ideální způsob jak můžeme zregenerovat a obnovit své síly. Voda je optimálním tepelným vodičem, který svou teplotu obzvlášť rychle předává kůži. Pokud hlásí receptory chlad, cévy se stahují, jestliže rozpoznají teplou vodu, cévy se roztahují. Kneipp pracoval právě z těmito podněty a s reakcemi, které z toho vyplývají. vyvinul tak pravidelný trénink cév, který se neustále mění, aby si tělo na něj nemohlo zvyknout. Kneippova metoda by se měla provádět v teplé místnosti bez průvanu. Je nutno měnit teplotu vody, aby byly na cévy vždy kladny nové nároky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.