Kód pojišťovny

Kouření jako droga

Ilustrační obrázek

O negativním vlivu kouření se už sice hodně ví, ale stále jsou jedinci, kteří se bez své obvyklé dávky nikotinu nemohou obejít. Proč to vlastně kuřáci dělají? V cigaretovém kouři je obsaženo 4 -5 tisíc látek. Nikotin sám o sobě  není nějak významně škodlivý, ale v podstatě se jedná o klasickou návykovou drogu, protože má tyto vlastnosti :

  • K dosažení žádoucího efektu je stále potřeba vyšší dávky
  • Klasické abstinenční příznaky
  • Užívání látky trvá i přes uvědomění fyzického nebo psychického problému, který látka vyvolává
  • Déletrvající snaha a opakované neúspěšné pokusy užívání látky omezit

Nejčastější onemocnění kuřáků

Nejvíce kuřáků trpí onemocněním srdce a cév ( mozková mrtvice, infarkt myocardu, onemocnění tepen). Kardiovaskulární onemocnění jsou v České republice na první příčce všech úmrtí. Co se týče nádorových onemocnění, tak na nich se kouření podílí zhruba jednou třetinou. Další skupinu onemocnění tvoří chronická plicní onemocnění ( chronická bronchitida, astma a chronické obstrukční plicní nemoci).

Rizika kouření

Kouření ve velké míře poškozuje především cévy. Podílí se na jejich zúžení a kromě horšího zásobení krví mají také kuřáci více krevních destiček, které jsou aktivní, a to znamená, že jsou ochotné přilepit se na cévní stěnu a může vzniknout tzv. trombus. Kuřáci mají také více červených krvinek z důvodu vdechování velkých dávek oxidu uhelnatého, který brání krvinky pro přenos kyslíku. Také množství bílých krvinek je u kuřáků vyšší z důvodů trvalých zánětů ( častější výskyt chřipek a zápachu z ústní dutiny). Také riziko cukrovky je dvojnásobně vyšší než nekuřáků.

Průběh operace

Jestliže jste kuřáci a máte naplánovaný chirurgický zákrok, doporučuje se minimálně tři týdny před plánovaným zákrokem s kouřením přestat. U kuřáků existuje rizikovější průběh anestezie  a také daleko více pooperačních komplikací. Některé výkony je potřeba opakovat znovu a také hojení ran probíhá pomaleji. Kouření také zhoršuje vypadávaní vlasů, kožní projevy a má také vliv na potenci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.