Kód pojišťovny

Mozkové nádory

Ilustrační obrázek

Mozkové nádory postihují jedince v kterémkoli věku, ale u mladých lidí jsou velmi vzácné. Výskyt nádorů se  zvyšuje po  65. roce věku. Mozkové nádory se projevují bolestmi hlavy (až u 50% nemocných), které jsou trvalého charakteru a postupně narůstají. Sám mozek nebolí, ale bolest vyvolává napětí cév a mozkových obalů v okolí nádoru. Mezi další příznaky patří nevolnost, zvracení, hučení v uších a závratě. U některých typů nádorů se mohou také objevovat epileptické záchvaty. Mezi další potíže patří dvojité vidění a porucha sluchu.

Diagnostika nádoru

Po neurologickém vyšetření je pacient odeslán na magnetickou rezonanci nebo na počítačový tomograf. Vyšetření pomocí magnetické rezonance je nebolestivé a trvá zhruba půl hodiny. Někteří pacienti mohou mít nepříjemný pocit z úzkého prostoru a někdy se musí vyšetření dokonce přerušit. Magnetická rezonance nesmí být prováděna pokud je v těle nějaký magnetický kov nebo kardiostimulátor. Tomografické vyšetření zobrazuje tkáně v řezech a výsledně zobrazuje několik obrázků mozku. Pro nemocného je toto vyšetření nebolestivé a trvá asi dvacet minut. Vyšetření je také často nutné provést po podání kontrastní látky do žíly. Tato látka se v nádorové tkáni více koncentruje a nádor je pak zřetelněji vidět.

Léčba mozkových nádorů

Léčba mozkových nádorů se odvíjí od celé řady faktorů : velikost, místo, kde se nádor nachází, charakter nádoru, atd.). Pro prognózu nádoru je důležité určit, zda a  jak velkou část nádoru lze odstranit. V případě, že nádor nelze odstranit přichází na řadu ozařování. Ozařuje se buď celá dutina lební nebo pouze zaměřená oblast nádoru. Aby došlo k co nejmenšímu poškození zdravé mozkové tkáně, používají se techniky gama - nůž, aplikace zářiče přímo do nádoru apod. Jako doplňková léčba se používají cytostatika ( léky zastavující zhoubné bujení). Pacientům bývá jí také doporučovány různé techniky alternativní medicíny. Každé byť sebemenší zmírnění bolesti, nevolnosti, nespavosti a mnoho dalších potíží přináší pacientovi nesmírnou úlevu.

Vliv dědičnosti

Vliv dědičnosti na vznik mozkových nádorů je minimální. Pouze u některých typů nezhoubných nádorů byl vliv dědičnosti prokázán. Mozkovými nádory trpí přibližně stejně ženy i muži. Preventivní působení je do značné míry omezené. Jednou z možností je minimalizace záření z diagnostických a léčebných přístrojů. Rovněž je nutné vyhýbat se místům, kde je nebezpečí radiace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.