Kód pojišťovny

Zařizujeme dětský pokoj

Ilustrační obrázek

Dětský pokoj nejmenších dětí bychom měli zřizovat co nejblíže ložnice nebo kuchyně. Dětem ponecháváme větší místnost, aby v něm měly dost pohodlí a prostoru. Pokoj by měl být dostatečně prosvětlený, aby si děti nekazily oči a také by měl být dostatečně zvukově izolovaný, aby nedocházelo k vzájemnému rušení.

Nejvhodnější je, když má každé dorůstající dítě svůj pokoj, ale není to samozřejmě podmínkou. Jelikož děti tráví ve svém pokoji dost času ( učí se tam, hrají si..), je potřeba rozumně využít každý čtvereční metr.

Pokoj pro ty úplně nejmenší

Základem pro novorozeně je pohodlná a zdravotně vyhovující postýlka, kterou umístíme do klidného a slunného místa. Vhodná je postýlka o rozměrech 140x70 cm a je na kolečkách. Pro bezpečnost dítěte je nutné, aby tyčky v postranicích byly od sebe vzdáleny maximálně 7,5 cm a konstrukční řešení musí být zajištěno tak, aby dítě nemohlo s ničím manipulovat. Matrace by měla být z antialergického přírodního materiálu, který je dobře pratelný. Pokoj by měl být zbarven pastelovými tóny, protože i výběr vhodných  barev působí na dítě velice pozitivně.

Pokoj pro předškoláka

Dítě v předškolním věku je velice hravé a kreativní a tomu bychom také měli přizpůsobit koncepci celého pokoje. Podlaha by měla být hladká, ne však kluzká, dobře hygienicky čistitelná a samozřejmě zdravotně nezávadná. Dětský nábytek volíme raději barevnější, aby se tam dítě cítilo dobře a optimisticky.

Pokoj pro školáka

Se vstupem do školy se rázem mění celkový chod domácnosti a dítě je pozvolna zavaleno spoustou povinností. Je nutné vybrat vhodný pracovní stůl  a vhodnou židli (správná výška stolu a židle). Židle by také měla mít dostatek kloubových mechanizmů, které umožňují snadnou manipulovatelnost a nastavitelnost. Měli bychom pamatovat na dostatek poliček a na odkládací plochu.

Dostatečné osvětlení pokoje

Světelné zdroje vybíráme tak, aby se tam dítě nemohlo dostat. Na zásuvky bychom měli opatřit plástové kryty. rozmístění svítidel a intenzita světla by měly být funkční, aby byl maximálně osvětlen celý prostor. Zařízení pokoje vždy přizpůsobujeme věku dítěte. Důležité je také osvětlení u postele, pro čtení před spaním. Dítě chodící do školy potřebuje také dostatečně osvětlený stůl.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.