Kód pojišťovny

Léčení půstem

Ilustrační obrázek

Hladovění, neboli půst patří k nejméně chápaným způsobům, jak si uchovat nebo obnovit zdraví. Pokud se podíváme do historie, dozvíme se, že půst doporučují a také praktikují všechna velká náboženství ( křesťanství, islám, buddhismus). Pouze západní lékařská věda se dívá na půst přes prsty, protože tvrdí, že slouží pouze k náboženským rituálům a ne k léčbě těla. Půst předepisoval v minulosti již samotný Hippokrates a jiní další lékaři. Velcí myslitelé a filozofové, jakými byli Platón nebo Sokrates, praktikovali půst, aby si zvýšili duševní a fyzickou výkonnost.

Půst má svá pravidla

Jako každé dietní opatření i půst má svá pravidla a je také nutné se na ně připravit. Je vhodné dva až tři dny jíst pouze čerstvé ovoce nebo zeleninu. Můžete je jíst jakkoli upravené, ale musíte se vyhnout smažení. Vaše tělo se tak pročistí. Jíst smíte pouze zeleninový vývar, pít čistou vodu, bylinkové čaje nebo šťávy ( nejlépe čerstvě udělané). Šťávy dodají tělu velké množství látek, které jsou důležité pro organismus. Velmi doporučované jsou šťávy z celeru, mrkve a červené řepy.

Proč je půst důležitý pro zdraví?

Lidský organizmus můžeme přirovnat k zařízení, které spaluje kyslík. Za 24 hodin se v něm spálí palivo, které můžeme přirovnat k půlce kilogramu tuku. Pokud zastavíme přísun paliva, tak se naše tělo přizpůsobí ke změně zásobování. Palivo je dodáváno z vnitřních rezerv. Člověk během půstu ztratí asi půl kilogramu nepotřebných látek a škodlivin.

Co člověk při půstu cítí?

První dny půstu jsou doprovázeny většinou velkým pocitem hladu a nervozitou. Pokud překonáte první týden, tak pak pocit hladu ustane. Ztráta tělesné hmotnosti se pohybuje zhruba od čtvrť do jednoho a půl kilogramu za den. Hladovění může být někdy doprovázeno nevolností a nepříjemnými pocity jako slabostí nebo závratěmi. Tento stav je však dočasný a opět pomine.

Zvířata a půst

Léčení hladem není typické pouze pro člověka, ale i zvířata , protože jsou řízena instinktem využívají hladu k léčení. Nemocná zvířata přestávají žrát nebo žvýkají trávu. Zvířata, která spí zimním spánkem, se v létě a na podzim zásobí tukem a přečkávají zimu ve svém brlohu a vylézají až na jaře plní energie.

Jak dlouho má půst trvat?

Hladovění by mělo trvat od tří do čtyřiceti pěti dnů. Lidé, kteří těžce pracují, by měli držet půst od tří do sedmi dnů a pak půst opakovat za dva až tři týdny. Čím je půst delší, tak tím se dosahuje větších výsledků. Při dlouhodobějších hladovkách je vhodné, když máme vedle sebe někoho zkušeného, kdo má s léčebnými půsty zkušenosti.

Co se děje během půstu v našem organismu?

V průběhu půstu dochází k velmi dobrým výsledkům při léčení mentálních a nervových nemocí a mění mozkový i nervový systém. Myšlení se bystří a sílí paměť, schopnost syntézy a intuice. Hladovění působí blahodárně na všech pět našich smyslů. Zrak se zostřuje, čich a chuť se stává citlivější.

Kdy končí půst a začíná opravdový hlad?

Pokud člověk nepřijímá žádnou potravu, tak jeho tělo žije ze zásob. Pokud dojde k vyčerpání těchto zásob, dochází v organizmu k očistě od škodlivých látek. V tomto okamžiku končí hladovění a začíná vyčerpání těla hladem. Organizmus je očištěn a omlazen a jsou podmínky pro vytvoření nových zdravých buněk.

Ukončení půstu

Pokud končíme půst a přecházíme opět na normální stravu, tak tento přechod musí probíhat plynule a nenásilně. Nejvhodnější je začít s konzumací malých porcí a jídlo by mělo být lehce stravitelné.

Dieta a hladovění

Je důležité si uvědomit, že dieta a hladovění jsou dva rozdílné pojmy. Hladovění je dobrovolné odmítnutí veškeré potravy, to znamená i ovocných šťáv. Výjimku tvoří pouze mineralizované vody. V průběhu hladovění a pití čisté vody žaludek přestane vylučovat kyseliny, omladí se a zregeneruje.

Znovuobjevená síla a energie

Půst zlepšuje nejen fyzickou kondici, ale přináší i růst životní energie a vitality. Život opět dostane nový směr a minulé problémy se najednou zdají být nicotné. Člověk dostává najednou nové nápady a spřádá nové plány. Přichází tak nový optimističtější pohled na svět, a to rozhodně stojí za vyzkoušení.

Vliv energie na dlouhověkost

Životní síla nebo energie je dána geneticky a my ji buď udržujeme v nějakých mezích nebo ji zhoršujeme zcela nevhodným způsobem života a zhoršeným životním prostředím. V současné moderní době se zdá , že dochází k oslabení energie lidstva jako celku.Činnost mozku se oslabuje stálými velkými stresy nebo působením toxinů. Ty narušují funkci buněk i neuronů. Toxiny ovlivňují páteř i klouby, kde dochází k blokacím, které brání proudění energie. Páteř představuje hlavní energetickou dráhu a má nesmírný význam pro naše zdraví. Páteř se stává smetištěm odpadním látek . Velké množství energie odebírají také plísně a přemnožené mikroorganizmy ve střevě( Týká se hlavně velkých jedlíků).

Odkud člověk čerpá energii?

Člověk čerpá energii ze sacharidů ( obiloviny, ovoce, zelenina). Tatro energie je důležitá hlavně pro regeneraci organismu. Další vývoj probíhá za pomocí regeneračních dějů a ty jsou nám dány geneticky.

Délka lidského života

Naše současná věda odhaduje teoretickou délku života as na 120 let. Skutečná délka našeho života je nám dána od narození člověk si ji svým způsobem života prodlužuje nebo zkracuje. Stále není ujasněno, zda dlouhověkost dědíme po matce či otci. Bylo prokázáno, že aktivní život nám prodlužuje kaloricky omezená, ale hodnotná strava.

Když energie chybí

Pokud se nám energie nedostává a cítíme se neustále vyčerpaní, tak určitě vedeme nesprávný životní styl. Na spotřebu energie nejcitlivěji reaguje zažívání. Je proto důležité dbát na správnou kombinaci potravin, protože ty látky, které jsou lépe stravitelné se také lépe využívají z hlediska energie a ochranných látek.

Vlivy na proces stárnutí

Buňky a tkáně našeho imunitního systému velmi ovlivňují proces stárnutí. Patří zde mícha, slezina,lymfatické žlázy a hlavně zažívací trakt. Pro co nejlepší imunitu jsou důležité lymfocyty, bílé krvinky, které stále cirkulují v našem těle. Pokud se chceme dožít vysokého věku , musíme doplňovat energii i netradičními způsoby. Je třeba se obklopovat přírodou a vyhledávat společnost příjemných lidí, kteří kolem sebe šíří příjemnou energii.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.