Kód pojišťovny

Prevence karcinomu tlustého střeva a konečníku

Screening  karcinomu tlustého střeva a konečníku byl zahájen v roce 2009. Jedná se v podstatě o  prevenci rakoviny odhalením časných změn, které by bez další léčby mohly vést ke vzniku rakoviny. Nárok na preventivní vyšetření mají ženy a muži starší 50 let, kteří jsou bezpříznakoví, tj. nejeví možné známky nádorového onemocnění kolorekta.

Prevence spočívá ve vyšetření stolice na okultní krvácení, které provede Váš praktický lékař nebo registrující gynekolog 1x ročně. Je to jednoduchý test prováděný lékařem přímo v ambulanci. V případě pozitivního výsledku Vás lékař odešle na screeningové kolonoskopické vyšetření do registrovaného gastroenterologického centra, které splňuje přísná pravidla stanovená Ministerstvem zdravotnictví a která jsou pravidelně odborníky kontrolována. Pokud je výsledek toto vyšetření negativní, další prevence stačí až za 10 let.

Jestliže jste starší 55 let, pak máte možnost absolvovat vyšetření okultního krvácení ve stolici jednou za dva roky, nebo rovnou podstoupíte screeningovou kolonoskopii jednou za 10 let.

Všechna tato vyšetření jsou plně hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Na screeningové programy provádí zdravotní pojišťovna od ledna 2014 adresné zvaní svých klientů.

Více informací naleznete na adrese: www.kolorektum.cz

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.