Kód pojišťovny

Trápení se zuby

Ilustrační obrázek

Tu a tam máme kaz na zubech téměř všichni. Proč vlastně kazy vznikají? Na tvorbu vzniku kazu se podílí celá řada vlivů, zejména se jedná o mikrobiální část ústní dutiny. Určitý typ bakterií, především Streptococus mutans dokáže štěpit širokou škálu cukrů, přitom následně dochází ke vzniku kyseliny, která je dost agresivní a naleptává povrch zubu a jakmile sliny nemají dost času, aby neutralizovaly kyselé prostředí, kaz je na světě.

Pro naše zuby je dost rizikové časté mlsání sladkostí a pití slazených nápojů.

Pravidelná péče

Pravidelnou preventivní prohlídkou a čištěním předejdeme zubnímu kazu i parodontóze. Současně tím značně snižujeme riziko infarktu, mozkové příhody, diabetu a dalších vážných chorob. Přední odborníci hovoří o souvislosti mezi špatnou ústní hygienou a kardiovaskulárními chorobami již od konce 80. let. Na propojenost jiných onemocnění přichází lékařská věda postupně. Mezi časté potíže patří parodontóza, která se vyskytuje především ve středním a vyšším věku. Mezi typické příznaky patří větší krvácivost dásní a dále dochází k většímu obnažování krčků a z úst je někdy cítit nepříjemný zápach. V pozdějším stadiu již dochází k viklání a uvolňování zubů. Končeným stadiem je následná ztráta zubů. Mimo pravidelné čištění zubů kartáčkem by mělo být  také samozřejmostí používání zubní nití a mezizubního  kartáčku společně s pravidelnými preventivními prohlídkami. K celkové péči o zdraví zcela neodmyslitelně patří i starost o ústní dutinu.

Páchnoucí dech

Typickou příčinou této poruchy je špatná hygiena dutiny ústní. K dalším faktorům, které přispívají ke vzniku tohoto stavu, patří onemocnění dásní, kažení zubů, vysoká hladina kovů v organismu, nosní nebo krční infekce, nevhodná výživa, zácpa, kouření, průjem, bakterie v ústech, poruchy trávení, nesprávné trávení bílkovin, poruchy jater, stres a nadměrná kolonizace tračníku nevhodnou mikroflórou. Mezi přírodní doporučení proti páchnoucímu dechu patří žvýkání petržele po jídle. Petržel obsahuje vysoký podíl chlorofylu, který je aktivní složkou mnoha populárních osvěžovačů dechu. Dále se doporučuje čištění zubů a také jazyka po každém jídle. Páchnoucí dech může být příznakem skrytého zdravotního problému. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.