Ušní, nosní, krční

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

BPPV 3

Vloženo: 07.12.2011 17:08

Ještě jednou dobrý večer, pane doktore. Velice Vám děkuji za předešlé odpovědi ohledně BPPV. Bohužel mi včera nefungoval počítač, takže bez přečtení Vašeho doporučení na otoneurologické vyšetření jsem absolvovala vyšetření n normálním ORL - dovolím si napsat Vám závěr - otomikroskop. v pořádku, +R+, W nelat. TMP A křivka bilat., TR výbavné na všech 4 frekv., sluch 6Vs6, audio vyš. v pořádku, spontánní nystagmus 0, Romberg zk.jistě, Fukudova zk. negat., neurol.vyš. v pořádku, pouze CC sy . Myslíte, že tato vyšetření stačí? Nebo by na otoneurologii dělali ještě nějaká další a mám se objednat? Moc Vám děkuji za Váš čas. Hana

Vážená paní Hano, výsledky vyšetření ORL jsou normální. Nemáte-li potíže, můžete s otoneurologickým vyšetřením počkat. Objeví-li se opět závraťové stavy, bude potřebné. S pozdravem A. K.

cholesteatom

Vloženo: 06.12.2011 12:03

Dobrý den,jde o mého syna, je mu 5 let a má diagnostikovaný cholestatom,jdeme na chirurgický zákrok 19.12.Chci se zeptat, jestli je odstranění cholesteatomu doživotní a nebo se může znovu objevit? Od mala prodělal mnoho zánětu středního ucha, ve dvou letech mu odstranili nosní mandli. Teď už na záněty skoro vůbec netrpí. Děkuji za odpověď. Hanzlová K.

Vážená paní Hanzlová, chirurgické odstranění choesteatomu je definitivní za předpokladu, že se cholesteatomový proces podaří beze zbytku odstranit. Při dnešních operačních možnostech a zkušenostech je málo pravděpodobné, že by se to nepodařilo. S pozdravem A. K.

BPPV 2

Vloženo: 06.12.2011 11:49

Vážený pane doktore, děkuji Vám za zodpovězení včerejšího dotazu ohledně BPPV. Dnes jsem byla na neurologii, neurologické vyšetření je v pořádku, lehká nejistota prý pochází spíše od krční páteře - paní doktorka zkoušela nějaké cviky na BPPV, vše již v pořádku. Prý jsem si to vyléčila Torecanem a cviky, které mi popsala do tel.- (ze sedu na posteli jsem přepadávala na bok na postiženou stranu). Dle paní doktorky již není potřeba další vyšetření - Vy doporučujete ORL vyšetření - myslíte, že i teď, když již zůstala pouze nejistota, je vhodné? Ráda si na něj dojdu, jen jsem z Prahy - neznáte nějaké ORL, které se tím zabývá v Praze? Nebo stačí obyčejné ORL? Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi, přeji příjemný předvánoční čas. Hana

Vážená paní Hano, jsem přesvědčen, že Vaše potíže zasluhují otoneurologické vyšetření. To se provádí v rámci větších ORL pracovišť a je zaměřeno především na závraťové stavy. V Praze je několik ORL klinik a každá takovým pracovištěm disponuje. S pozdravem a rovněž přáním předvánoční i vánoční poohody A. K.

BPPV

Vloženo: 05.12.2011 17:06

Dobrý den, pane doktore, ráda bych se poradila. Před 2 dny v noci jsem se prudce otočila na levý bok, začal se se mnou točit pokoj, po chvíli to ustalo, usnula jsem. Ráno při pokusu vstát - opět točení. Když jsem ležela na zádech nebo na pravém boku, bylo to dobré, jakmile jsme se otočila na levý bok nebo se posadila, vše kolem se točilo - bylo to jak na kolotoči, ujížděl mi obraz, bylo to strašné. Nebyla jsem schopná nikam dojít, manžel po telefonické konzultaci dojel k panu doktorovi pro Torecan, dg benigní paroxysmální polohové vertigo. Do večera to přetrvávalo, večer se to zlepšilo. Nyní dobré, jen mi zůstal pocit lehké "nejistoty nebo nestability", (nevím, jak to nazvat) při rychlejším zvednutí nebo chůzi. Pan doktor dnes po tel. řekl, že kdyby to bylo něco vážného, že by to takhle rychle nepřešlo, že to určitě bylo to polohové vertigo, že příznaky byly typické a nikam chodit nemusím. Ráda bych se zeptala, není nutné ORL vyšetření? Případně neurologické ?A mohu něco udělat pro to, aby se nevrátilo? Bylo to strašný.. Moc děkuji za odpověď.

Vážená tazatelko Hano, je velice pravděpodobné, že se jedná o benigní paroxysmální závrať. Tu lze ale úspěšně léčit odbornou polohovou manipulací. Nevím, kde bydlíte, ale určitě by Vám mohli pomoct v AudioFoncentru v Brně, kde tuto problematiku až řadu let úspěšně léčí (doc. MUDr. Mojmír Lejska, Csc., nebo MUDr Radan Havlík, PhD.). Každopádně je ale nutné odborné (ORL resp. otoneurologické) vyšetření. S pozdravem A. K.

pískání v uších

Vloženo: 30.11.2011 17:56

Dobrý den, měl bych prosím jeden dotaz. Když je naprosté ticho, tak slyším v uších pískání-vysoký tón. To mám již řadu let, ale v posledním asi roce slyším zároveň také hluboký tón, něco jako když je v dáli nastartovaný diesel motor. Dalo by se s tím prosím něco dělat? Přesto, že slyším velmi dobře, tak je tohle dost nepříjemné.Pracuji jako opravář lisů a patnáct let navštěvuji za tímto účelem různé továrny po republice. Takže poměrně často pracuji ve velkém hluku.. Za Vaši odpověď Vám předem děkuji.

Vážený pane Juro, hučení a pískání v uchu může mít různé příčiny a zasluhuje pozornost. K objasnění je zapotřebí odborného ušního (ORL) vyšetření, kde posoudí nález v uších, podrobně vyšetří sluch a provedou další doplňující zkoušky. Vliv nadměrného hluku může být jednou z příčin Vašeho tinnitu. S pozdravem A. K.

prosím o vysvětlení odborného výrazu

Vloženo: 30.11.2011 11:08

Dobrý den, včera manžel s dcerou absolvoval vyšetření na ORL. Ve správě jsem narazila na některé výrazy, kterým nerozumám - Prosím - mohu vás požádat o vysvětlení? jsou to tyto: "zadní stěna hltanu s mírnou atrofií; sliznice trachey nastříknutá + překrvení v oblesti aryt. hrbolů"? velmi děkuji. S přáním hezkého dne Běťáková "

Vážená paní Běťáková, v podstatě nejde o nic neobyčejného, co by Vás mělo zneklidňovat. Sliznice s mírnou atrofií je o něco nižší než normálně. Nastřiknutí cév je zvýraznění drobných cévek, což nastává při běžném podráždění např. mírným zánětem. S pozdravem A. K.

Podezdření na chlamydie cest dychacich

Vloženo: 19.11.2011 18:41

Dobrý den. Mám dotaz už týden mám zvíšenou teplotu 37,0-37,2, když se rano probudim je normalni 36,6 ale po hodine je zase zvisena. Dále mám kašel a pobolívá mě v krku,citim se mirne unaven a po par dnech mam mirny tlak na plicich, lecim se na chripku, ale po tydnu je to stale stejne tak se chci zeptat jestli to nemuzou byt plicní chlamydie

Vážený pane Martine, zda Vaše nynější potíže jsou způsobeny chlamydiemi, nelze bez složitého vyšetření posoudit. Navíc výsledky vyšetření (včetně serologických) nejsou pro diagnózu naprosto spolehlivé. Promořenost chlamydiemi v dospělé populice se pohybuje mezi 70 až 80 %. Z toho plyne, že i pozitvní průkaz reakce organizmu na chlamydie neznamená, že akutní onemocnění dýchacích cest je nimi způsobeno. Jestliže Vaše potíže trvají, navštivte lékaře a poraďte se, případně navštivte některé odborné pracoviště (imunologii, plicní, ORL). Je ale velice pravděpodobné, že udávané příznaky jsou způsobeny běžnou virovou a následně bakteriální infekcí. S pozdravem A. K.

Bolest v jugulu

Vloženo: 15.11.2011 23:51

Dobrý den, prosím mohu se ne Vás obrátit s dotazem .....? Cca 4 měsíce mám bolest v jugulu se střídavou intenzitou. V září 2011 jsem byla vyšetřena na Endokrinologii - byl mi předepsán k užívání Euthyrox 5O gu denně. Mohu Vás prosím požádat o radu - zda je to možné takto říci, co by to mohlo být za zdravotní problém + mohu Vás požádat o doporučení - na která vyšetření bych se měla dostavit ? Děkuji. S pozdravem Nováčková

Vážená tazatelko Nováčková, důvod, proč Vám byl předepsán na endokrinologii Euthyrox, mohou vysvětlit pouze lékaři z tohoto oddělení. Zřejmě postupovali na základě výsledků jejich vyšetření. Bylo by každopádně vhodné vyšetření na ORL, protože bolesti v oblasti jugula mohou mít různé příčiny. Na ORL buď problém vysvětlí nebo doporučí další doplňující vyšetření. S pozdravem A. K.

Bulka u ušní dírky

Vloženo: 09.11.2011 22:18

Dobrý večer, od narození mám propíchnuté uši + ještě asi před půl rokem jsem si nechala píchnout druhou dírku do levého ucha. Našla sem zalíbení v roztahovácích, a tak jsem cca před 3 týdny začala roztahovat první dírku, ale asi před 3 dny mě dírka začala bolet a zjistila jsem, že v horní části dírky mám malou tvrdou bulku, která bolí trochu jako akné. Nevíte prosím, co by to molho být či nějaké zaléčení? Předem děkuji za odpověď.

Vážená slečno Helenne, popisovaná "bulka" poblíž otvoru v propíchnutém lalůčku může mít různý charakter, např. cysta (dutinka s tekutým obsahem), absces (dutinka s obsahem hnisu), ohraničený zánět v podkoží, atherom (ucpaná mazová žlázka), fibrom (vazivová tláň), lipom (tukový nádorek) aj. Doporučuji vyšetření u lékaře, lépe ušního, který přesně určí, oč se jedná a provede odpovídající léčbu. S pozdravem A. K.

Bolest na krku

Vloženo: 09.11.2011 12:06

Dobrý den, již přes týden mě bolí jakoby na krku /na ohryzku/ a bolest se rozlévá do stran, o dost více nalevo a řekla bych, že to tam je zvětšené. Nevím, jsetli to s tím může souviset, ale chvílema se mi točí hlava. Jsou to takové návaly. Byla jse v pondělí u své obvodní lékařky, která mi nasadila Augmentin 1g po 12 hodinách - zánět uzlin. Vím, že to ještě není taková doba, ale bolest je stále stejná. Nebolí to nějak hrozivě moc, ale je to nepříjemné. Může to být i něco jiného?

Vážená tazatelko Týno, potíže, které udáváte, mohou mít několik příčin. Především je nutné odborné vyšetření hrtanu a okolí, nelze také vyloučit zánět nebo dráždění hrtanových nervů. Doporučuji proto ORL vyšetření. S pozdravem A. K.

Zobrazeno 101-110 z 1 323 dotazů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.