Vnitřní lékařství

Nebo

Nový dotaz v tématu Vnitřní lékařství

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.

Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.

Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.

bolest bricha

Vloženo: 30.07.2020 15:33

dobry den byl sem n sono bricha vše v pořadku crp krevni testy vše dobre rano stolice zacina normalne a dalsi uz je jeste rano vodnata co to prosim muze byt a semtam pichnuti v břiše vlevo děkuji

Dobrý den, při deletrvajicich obtížích je na místě provést kolonoskopické vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

Kalcifikace kyčelního kloubu

Vloženo: 23.07.2020 16:21

Pěkný den, jsem 2 roky po operaci kyčle a už víc jak rok mě operovaná kyčel bolí. Dle slov ortopeda a rtg je vše v pořádku, ale dochází k zavápňování a v tom je ten problém. Léčba dle slov lékaře není, pouze léky na bolest. Nehodlám se smířit s tímto tvrzením. Od operace se stále zvyšuje hodnota CRP, poukázala jsem na to, tak mi obvodní lékařka napsala Augmentin. hodnota klesla, ale bolest přetrvává. Může to zavápnění způsobovat kombinace léků Warfarin, Betaloc ZOK, Digoxin, Omeprazol?

Dobrý den, nejsem ortoped, takže zda-li se s tím dá něco udělat vám neporadím. Jinak vámi udávané léky by se zvápněním neměly mít žádnou spojitost. Otázkou je však, proč se Vám zvyšuje CRP, a zda-li to má nebo nemá něakou souvislost s kyčlí. Určitě pokud dojde opět ke zvýšení CRP po vysazení ATB, je na místě důkladnější vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

bolest bricha

Vloženo: 22.07.2020 13:06

dobry den prosim vas mam obcas pichani v ruznych častech břicha mam cc syndrom a užsi paterni kanal muze to byt přičina prosim bolesti na sono bricha sem byl a vše v pořadku děkuji za odpoved Kunčicky

Dobrý den, ano i páteř může způsobovat bolesti břicha. Pokud však jsou dlouhodobější, je otázkou jestli se raději nepodívat na střeva "zevnitř" a neabsolvovat kolonoskopii. S pozdravem MUDr. Čiefová

divný pocit v ústech

Vloženo: 21.07.2020 13:24

Dobrý den. Asi pět dní mám divný, jakoby štiplavý pocit v ústech, jako bych tam měl zánět a taktéž se pořád potím. Asi jeden den jsem měl na jazyku žlutý povlak. Navštívil jsem obvodní lékařku, ta se mi však nepodívala ani do krku a řekla, že je to nějaká viróza a organismus takto reaguje a brání se pocením. Jiné příznaky jako teplota, bolest v krku, kašel apod. nemám. Jsem muž a je mi 67 let. Prosím o radu, mockrát děkuji.

Dobrý den, tělo může opravdu reagovat na nějakou virózu, pokud by obtíže přetrvávali déle, bylo by vhodné podrobnější vyšetření. S pozdravem MUDr. Čiefová

léze jater II.

Vloženo: 27.06.2020 20:37

Dobrý den. Psala jsem dotaz 3.6. ohledně ložiska v játrech, CT nález je bohužel nejasný, musím ještě na MRI. Co je pozitivní, jedná se o benigní útvar, vvs. FNH v medikální části V. segmentu přes 35 mm, diff. dg. nelze vyloučit hepatom. V případě, že nebude jasný nález ani na MRI, bude provedena cílená biopsie jater. Chtěla bych se zeptat, co pro mě případně znamená, jestli se opravdu bude jednat o adenom - léky (budu muset vysadit HAK, léky na hypertenzi apod.?), musí se odstranit nebo se "jen" sleduje (dr. říkal, že může zkarcinovatět, ale až za delší období)? A při provádění MR jater - používá se kontrast? Děkuji. L.H.

Dobrý den, při většině vyšetření magnetickou rezonancí se kontrastní látka nepoužívá, pokud ano, pak nejódová. Při benigních nálezech se ložiska jen sledují, řeší se při větších velikostech nebo rychlejším růstu. Ohledně změn již užívané medikace je vhodné se obrátit na hepatologa (lékař zabývající se játry), léky na vysoký tlak se jistě nevysazují, otázkou je další užívání HAK. S pozdravem MUDr. Čiefová

Brnění nohou

Vloženo: 26.06.2020 11:39

Dobrý den. Druhým rokem se mě zvyšuje brnění a mravenčení prstů na nohách. A píchání ve spodní části bederni páteře. Neurolog mě poslal na magnetickou resonanci krční páteře. Závěr je že je vše v pořádku. Dotaz zni dnešní medicína už dokáže odhalit problémy spodní části páteře z vyšetření krční páteře? Pro případný zájem revizního lékaře jsem plně k dispozici.

Dobrý den, pokud byla zobrazena jen krční část páteře, pak problémy v obasti bederní části páteře samozřejmě na snímu vidět nejsou. S pozdravem MUDr. Čiefová

Ostruhy

Vloženo: 18.06.2020 09:08

Dobrý den, prosím chtěla jsem se ještě poradit ohledně těch ostruh na patách. Na radiologii si pojištěnec odstranění hradí sám nebo jde to přes pojišťovnu? Děkuji moc.

Dobrý den, pokud byly vyčerpány i jiné možnosti léčby, pak může ozařování hradit pojišťovna. S pozdravem MUDr. Čiefová

Bulka na ruce

Vloženo: 10.06.2020 12:44

Dobrý den. Na horní končetině na přední straně paže mám asi 3 měsíce bulku. Je nepohyblivá, 4 mm velká a na dotyk bolestivá.Vypadá jako větší pupínek akné, ale pod kůži a také je barevně sjednocena s kůží. Za odpověď děkuji.

Dobrý den, navštivte svého praktického lékaře neno kožního, ať nalez zhodnotí. Může jít pouze o aterom, ale ten nebývá bolestivý. Bolest značí, že se děje něco, co nemá. Proto doporučuji návštěvu lékaře. S pozdravem MUDr. Čiefová

Ostruha

Vloženo: 09.06.2020 17:56

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, mám ostruhy na patách. Mám jít na na radioligii. Mám z toho zákroku celkem i hrůzu. Není tento zákrok nebezpečný? Nemám ještě děti. Je lepší využít radio léčbu pro odstranění nebo léčba ultrazvukem? Je možnost si "vybrat"? Děkuji.

Dobrý den, ultrazvuk dle zkušeností pacientů nemá takový účinek. Radioléčby se obávat nemusíte, je bezpečná. Plodnost to nijak neovlivní. S pozdravem MUDr. Čiefová

uzlovitá léze jater

Vloženo: 03.06.2020 17:17

Dobrý den. Mám dotaz ohledně jater - v levém laloku mám 5 let nález mírně hypoechog. kulovité ložisko 2,4 x 2 cm - dle CT FNH, jaterní testy v pořádku. Včera po kontrolním sonu je další nález na pravém laloku, a to uzlovitá izoechog, až mírně hyperechogen. léze vel. 3x 2,5 cm (v roce 2018 tam nebylo nic), jsem objednaná na CT. Jaterní testy jsou pokaždé v pořádku. Užívám HAK, léky na štítnou žlázu a hypertenzi, nemám již 9 let žlučník. Dále mám problémy se žaludkem - 2x přeléčen Helicobacter, naposled letos v únoru, přesto po gastroskopii v dubnu 2020 je pořád pozitivní +++. jsem z toho rozčarovaná, alkohol skoro nepiji, jen příležitostně a to v malé míře, drogy ani cigarety nikdy. Můžete mně, prosím, říci, co uzlovitá léze jater může znamenat? Co můžu očekávat? na CT jdu až za měsíc, a mám pocit, že nervozitou nevydržím. Děkuji. L.H.

Dobrý den, ložisko na játrech může být opět FNH, až u 1/3 pacientů se vyskytuje více těchto ložisek najednou. Přesnější etiologii ale ukáže až CT vyšetření. Co se týká opakovaných nálezů Helikobaktera, existují doporučené postupy eradikační léčby, pokud i druhá léčba selhala, je vhodné odebrat kultivaci a léčbu (antibiotika) nasadit cíleně. S pozdravem MUDr. Čiefová

Zobrazeno 31-40 z 9 271 dotazů.