Vnitřní lékařství

Nebo

Nový dotaz v tématu Vnitřní lékařství

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.

Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.

Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.

prosím o radu

Vloženo: 23.02.2021 18:01

Je mě 74 let a mimo senné rýmy mě nic netrápí.Teď mě už po druhé potkalo toto. Nejdřív mě hodně bolí podbřišek.V noci ani nemohu spát, další den se bolest přeleje dole do zad. Dalších několik dní mě silně bolí horní část vnitřních stehen, že nemohu ani chodit. Zatím, teď podruhé to trvá druhý den a moc se to nelepší.Jinak sportuji, denně cvičím,hraji závodně pink ponk/tuto sezonu, ale zrušili/

Dobrý den, nevím, jak moc chodíte na preventivní prohlídky, doporučuji vše konzultovat se svým praktickým lékařem, vhodné by bylo i vyšetření na urologii. S pozdravem MUDr. Čiefová

Covid.

Vloženo: 23.02.2021 08:23

Dobrý den. Na netu jsem v loňském roce objevil dva články o úspěšné aplikaci neschváleného(pro covid léčbu) preparátu Isoprinosin na jistém vzorku pacientů. Je nyní nasazován,třeba na vlastní nebezpečí pacienta a má opravdu tak dobré výsledky v léčbě covid, jak by se dalo předpokládat? Děkuji

Dobrý den, výsledky při léčbě COVID + pacientů jsou hodně rozporuplné, nedá se tedy jednoznačně říct, že by měl být nasazen každému. Navíc neexistuje možnost nasazení léku "na vlastní nebezpečí pacienta", za předpis léku je vždy zodpovědný lékař (i kdyby byl na úhradu pacientem), a pokud nesplňuje indikační kritéria a došlo by ke komplikacím, zodpovědnost jde vždy za lékařem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Rentgen plic

Vloženo: 15.02.2021 11:47

Dobrý den. Měla jsem v průběhu 7 týdnů 3 krát rentgen plic z důvodu prodělani covidu a zápalu plic. Chtěla jsem se zeptat zda toho záření není moc a zda mi to nemohlo uškodit. Také jsem měla před půl rokem rentgen celé páteře a byla jsem na mamografu prsou. Děkuji.

Dobrý den, nemusíte se bát, riziko nádorového onemocnění je z diagnostických rentgenových vyšetření, které jste absovovala, je velmi nízké. S pozdravem MUDr. Čiefová

Echokardiografie, pet/ct

Vloženo: 13.02.2021 10:33

Dobrý den paní doktorko, na echu mi byla zjištěna nedomykavost triskupidalni chlopně 2 stupně, ještě před 3 měsíci jsem měla jen stopovou nedomykavost. Mám hraniční velikost LS, tlak v plicnici 36, hranice je prý 31-36.Je možné, že by se to dalo ještě zlepšit? Na pet/ct mám prý fyziologické akumulace radiofarmaka v hladivkach, střevech atd. Je možné, že by to mohl být zánět? V těch oblastech mám potíže.

Dobrý den, pokud jsou akumulace fyziologické, pak se o zánět nejedná, fyziologický znamená normální. Co se týká trikuspidální regurgitace na ECHO vyšetření, nevím důvod, proč vám vyšetření dělali po 3 měsících, pokud bylo prováděné na jiném přístroji, jiným lékařem, může jit jen o chybu měření. 2, stupeň je ještě málo významná regurgitace. S pozdravem MUDr. Čiefová

Covid 19 pneumonia

Vloženo: 12.02.2021 12:47

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kdy dojde k regeneraci plic po prodelane Covid 19 pneumonii, která je po CT skenu viditelna v plicním parenchymu prakticky ve všech lalocích. Jinak krevní testy biochemie, hematologie jsou v pořádku, jen nižší hodnota vitaminu D, který jsem nyní začala doplňovat. Jsem nekuřák a abstinent, jím a žiji zdravě. Je možné trvalé poškození nebo by se mělo vše po čase vrátit do normálu? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, bohužel koronavirus je nové onemocnění, a to, jaké následky na pacienty bude mít, se zatím neví. Proto se pacienti po prodělaném COVIDu sledují a sbírají se data. Z posledních dostupných dat vyplývá, že i přes těžké postižení plicní tkáně po COVID pneumoniích (i u pacientů, kteří museli být ventilováni) s postupem času dojde u většiny pacientů k normalizaci plicního nálezu, doba je individuální. S pozdravem MUDr. Čiefová

Bolest v podbřišku

Vloženo: 08.02.2021 16:58

Dobrý den, několik let mě trápí bolest v levém podbřišku,mám nafouklé břicho,stolice je tužší a občas mi to jde i do zad.V roce 2016 jsem byla na CT , gastroskopii, kolonoskopii a nic se nezjistilo. Letos jsem byla na ultrazvuku a gastroskopii a zase nic. Měla bych jít zase i na kolonoskopii, ale už bych šla jen pod narkozu, minule to hodně bolelo. Jenže v nouzovém stavu mě do nemocnice na vyšetření pod narkozu neveznou. Sice je to hodně nepříjemné,ale funguju normálně. Připadám si už jako hypochondr, chtěla bych vědět co mi je. Jsem hodně zoufalá a napadá mě jestli to nemůže být syndrom dráždivého tračníku, jenže mi bylo řečeno, že je to funkční porucha, která nejde fyzicky zjistit. Můj gastroenterolog mi už řekl, že kdyby to bylo něco vážného " už bych tu nebyla". Prosím o radu co mám dělat, nevím jestli mi to dělá nějaké jídlo, zatím jsem to nepodchytila. Děkuji moc předem za radu.

Dobrý den, předpokládám, že ani na gynekologii nic nezjistili. Kolonoskopii bybylo dobré provést, vzhledem k délce obtíží také předpokládám, že o nic vážného nepůjde. Dráždivý tračník je až poslední diagnóza po té, co se vyloučí všechny organické příčiny obtíží. S pozdravem MUDr. Čiefová

Covid

Vloženo: 27.01.2021 09:33

Dobrý den. V prosinci jsem v nemocnici navštívila pohotovost z důvodu velmi silného a vyčerpávajícího kašle. Byla mi odebrána krev a taky proveden test na covid. Test na covid vyšel pozitivní a výsledky jaternich testů vyšly následovně: ALT 0,72, AST 0,63, ALP 2,29, GGT 1, 54. Chtěla bych vědět, zda toto zvýšení jaternich testů může být z toho virového onemocnění a jestli je to zvýšení nějak znepokojující. Odběr krve byl po snídani. Děkuji.

Dobrý den, u většiny infekčních onemocnění dochází ke zvýšení jaterních enzymů (tzv parainfekční), doporučuji kontrolu jaterních enzymů s odstupem. S pozdravem MUDr. Čiefová

Syndrom bílého pláště

Vloženo: 01.01.2021 18:52

Dobrý den, mám dotaz ohledně syndromu bílého pláště před operací. Mám hypertenzi kompenzovanou lékem Orcal 5mg ráno. Pokud si měřím TK sama, je kolem 120/80, P 75. Jakmile mi TK měří někdo jiný, u jakéhokoli lékaře, mám TK třeba 170/100..asi syndrom bílého pláště... Mám jít na plánovanou gynekolog. operaci, je mi jasné, že TK na předoperačním vyšetření bude vysoký. Jak se taková situace řeší? Zkoušela jsem už i před návštěvou lékaře užít Neurol, bez efektu. Jinak tento lék vůbec neužívám. Děkuji moc za dotaz, krásný Nový rok.

Dobrý den, v první řadě by bylo dobré absolvovat ambulantní 24-hodinové monitorování TK (TK Holter), aby se jednoznačně vyloučil syndrom bílého pláště. Jinak nemějte strach, anesteziologové si s Vámi před operací jistě poradí, jsou na takové situace zvyklí. S pozdravem MUDr. Čiefová

Červené konečky prstů

Vloženo: 01.01.2021 10:53

Dobrý den, co můžou znamenat červené poslední články prstů na rukou?Bolí tlakově, jako když by měly explodovat, nejvíc ráno. Červené jsou pořád. Kostí, klouby mě nebolí. Na neurologii mi řekli, že je to revmatologicke, na revmatologii udělali kapilaroskopii, byla v pořádku, a řekli že to bude asi neurologické. Endokrinologie v pořádku. Hrozne mě to bolí každý den. Dekuji

Dobrý den, předpokládám, že provedli na revmatologii i doběry krve na autoimunitu, pokud ne, pak bych doporučila doplnit. Jinak bych ještě zkusila navštívit kožního lékaře, otázkou je biopsie z kůže. S pozdravem MUDr. Čiefová

Protilátky v krvi

Vloženo: 30.12.2020 12:36

Dobrý den, je možné, že při půl roku trvajících velkych obtížích jako bolest a pálení svalů, kloubů, šlach - lupani šlach, otoky, padání vlasů atd. by nebyly protilátky systémových onemocneni v krvi? Lékaři měli podezření na sklerodermii nebo lupus, ale kompletni testy byly negativní, ale obtíže mám stále. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jsou v normě i zánětlivé parametry, pak je diagnóza autoimunity opravdu velmi nepravděpodobná. Bohužel existují i takoví pacienti, kteří nejsou ukázkově učebnicoví, a výjimky potvrzují pravidlo. S pozdravem MUDr. Čiefová

Zobrazeno 1-10 z 9 278 dotazů.