Chirurgie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Blokace krční páteře

Vloženo: 09.10.2002 10:21

Dobrý den! Ctěla bych se zeptat jestli je možne mit blokaci krční páteře když mi je teprve 13 let. Jak mam zjistit že to nejsou jen růstové problémy. A mam jit s tim k doktorovi? děkuji naschle.

Pokud jsou potíže výrazné, je třeba navštívit lékaře. Blokaci krční páteře můžete mít i ve 13 letech. Zvláště, pokud se jedná o poúrazový stav, což z otázky nevyúplývá, ale je to pravděpodobné.

Vigilní koma

Vloženo: 08.10.2002 17:48

Dobrý den. Píšu za sestru, která psát nemůže,proto i všechny výše zmíněné příznaky náleží samozřejmě jí. Sestra leží po autonehodě už čtvrtý měsíc na JIP-chirurgie. Protože nemá žádné příznaky zlepšení, rozhodli se lékaři přeložit ji na LDN,kde ovšem se vší pravděpodobností do měsíce zemře. Chtěla bych pro ni něco udělat a tak se snažím i tímto způsobem dopídit, zda v české rep. neexistuje zařízení, které by se zabývalo těmito dlouholežícími pacienty. Mělo by být zřejmě s neurologickou specializací. Sestra nemá žádné další vážné zranění, jen silně zhmožděný mozek, musely jí být vyoperovány části lebky, kvůli otoku. Jinak dýchá sama - má tracheotomii pro zvlhčování vdechovaného vzduchu a je vyživována sondou.Je v hlubokém bezvědomí. Prosím poraďte! Děkuji.

Je mi velmi líto, ale asi Vám neporadím nic nového. Z toho, co jste napsala je patrné, že stav Vaší sestry je moc vážný. Vím , že i v našem kraji byly v minulosti úvahy o zřízení centra pro apalické pacienty, ale dodnes nevím přesně a nepodařilo se mi ani dnes zjistit kde a zda vůbec tato centra jsou. ale ani tak si nemyslím, že by to mohlo být řešením jejího stavu. V současné době je jedinou , i když malou , nadějí dokonalá ošetřovatelská péče, pasívní RHB, péči o kůži apod. Jinak rozhodne vývoj neurologického nálezu. Je mi líto, že nemohu poskytnout lepší zprávu.

Odstranění části kůže

Vloženo: 04.10.2002 14:48

Mam na nose,ktery byl driv zcela rovny, -nad spickou nosu (nad spickou nosu na horni stěně nosu) maly hrbolek-opravdu malý,zrejme po nipani nevim, z profilu je to znatelne jen trosku, plocha asi 3x3 mm ctverecni. Chtela bych vedet,jak probehne proces ojeni,kdyby se tento krbolek jemne odrizl do rovna, horní stena nosu by tim byla rovna, jak by probihal proces hojeni?jestli by se vytvorila na miste nova kuzicka a horni hrana nosu zustala uplne rovna-jako pri odriznuti toho hrbolku, nebo zda by se na miste vytvoril novy vyrustek tkane. Pro lepsi prehled-nejde o zadnou bradavici:) nebo opakujici se pupinek-je to jen zdrava tkan. Děkuji za brzkou odpoved.Alexa

Odpověď není jednoznačná a asi Vás neuspokojí. Nepochopil jsem zda se jedná o defekt po odstranění nějakého útvaru nebo po úraze. Pokud není defekt hluboký, postačí epitelizační mast, např. s Chlorophylem, jinak by bylo při hlubším defektu podpořit nejdříve granulaci ( granulační masti) a teprve posléze epitelizaci. Navíc existují i krycí materály s látkami podporujícími epitelizaci i granulaci - Granuflex- extra thin apod.

Operace ramene

Vloženo: 03.10.2002 13:02

Pred osmi lety mi pro habitualni luxaci PHK ramene byla provedena operace Putti plat. Temer hned po zdelani sadry po 6tydnech mi zacalo rameno opet vyskakovat dopredu pri zapazeni.Naucila jsem se s tim zit,ale letos o prazdninach me zacalo rameno bolet,preskakovat casteji a blokovat se.Byla mi doporucena ASK stabilizace.Myslite,ze pokud si tento zakrok nenecham udelat, bude se rameno zhorsovat, a nadmerne se vice opotrebovavat kloub?Pry trpim hypermobilitou kloubu,mohu tedy tyto problemy do budoucna ocekavat i na jinych kloubech. Predem dekuji za odpoved.

Doporučuji operaci absolvovat, zvláště pokud Vám byla nabídnuta mnohem šetrnější artroskopie. Pokud operaci odmítnete, nelze očekávat nic jiného než postupné další ( možná i pomalu probíhající) zhoršování hybnosti, svalové síly i bolestivosti končetiny.

Problém s kyčlí a následný císařský porod

Vloženo: 23.09.2002 21:58

Dobry den, jeste jsem nemela dite a jako mimino jsem utrpela uraz kycli, pri kterem doslo k vykloubeni jednoho z nich. Pak jsem musela nosit "ksiry" a i ted (je mi 22 let) me obcas boli kycle. Pri navsteve naseho mistniho ortopeda mi bylo receno, ze bych kvuli tomu nemela mit vic nez jedno dite a to navic cisarskym rezem. Moc nasemu doktorovi neverim a ptam se proc by problemy s kycli meli znamenat porod cisarem a doporuceni pouze jednoho ditete. Diky moc za odpoved. Petra

K tomu, abych Vám přesně odpověděl ,nemám dostatek podkladů. Musel bych vědět, jak závažný byl úraz pánve v mládí, jaký je současný rtg nález pánve apodobně. To jistě Váš lékař- ortoped ví. Pokud jsou výrazné poúrazové změny zvláště v oblasti malé pánve, pak je porod Císařským řezem opravdu více než pravděpodobný. Já osobně bych bez konzultace s gynekologem asi nestanovoval jedno těhotenství jako maximální. poraďte si i se svým gynekologem, kterému důvěřujete. Vše však záleží na současném stavu pánve, což lze posoudit na rentgenovém snímku.

Stav po zlomenině člunkové kosti

Vloženo: 30.09.2002 17:16

Dobry den Priblizne pred 14 lety jsem mela zlomenou clunkovou kost. Pote, co mi zlomenina srostla, jsem byla bez obtizi. Pouze vyjimecne, pri zmene pocasi, me zapesti mirne pobolivalo. V soucasne dobe me boli velmi silne, nemohu se o ruku vubec oprit a mirne mi v zapesti "krupe". Jedna se o normalni stav, nebo mam navstivit odborneho lekare? Lze v takovem pripade dosahnout zlepseni? Dekuji

Vaše obtíže jsou výrazné. Proto doporučuji okamžitou návštěvu prakt lékaře, který by Vás měl odeslat k ortopedickému vyšetření. Tam by bylo třeba provést rtg zápěstí a stav zhodnotit. Zlomeniny člunkové kosti je velmi nepříjemná i tím faktem, že velmi často po nich dochízí k paskloubu člunkové kosti, artroze zápěstí atd. To je pravděpodobně i Váš případ.

Voda v břišní dutině

Vloženo: 18.09.2002 13:40

Vážený pane doktore, ráda bych se s Vámi poradila. V současné době prodělávám řadu vyšetření (počínaje ultrazvukem břicha, vyšetřením ledvin a gynekologickým vyšetřením), které by měli vést k vyloučení všech ostatních možných příčin mých chronických občasných bolestí v pravém podbřišku a potvrzení diagnózy: chronický zánět slepého střeva. Při vyšetření břicha ultrazvukem mi bylo zjištěno: „malé množství tekutiny intraperitoneálně mezi kličkami tenkého střeva supravesik. lehce paramediálně vpravo, zasahuje retrouterijně“. Ráda bych se zeptala, zda se malá ložiska vody vyskytují v břiše běžně, či je to příznak nějakého problému, zda sama vymizí, či po nich zůstane nějaký srůst či cysta a zda může toto ložisko vody způsobit bolest. Druhý můj dotaz se týká srůstů v dutině břišní. Nebyl-li člověk v životě operován, můžou mu přesto vznikat v dutině břišní srůsty (v blízkosti střev, ženských orgánů a jinde)? Způsobují tyto srůsty nějaké problémy, mohou být bolestivé? Jestliže vznikají, dá se jim předcházet (např. pohybem)? Nemohou právě srůsty v dutině břišní způsobovat moje chronické občasné bolesti v pravém podbřišku a také můj druhý problém – bolesti při pohlavním styku? Velice Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Ivana Hejduková

Odpovím na všechny otázky postupně. Menší množství tekutiny v dutině břišní v průběhu menstruačního cyklu může být normální jev ( záleží na množství). Může se však jednat i o důsledek nějakého procesu ( zánětu, cysty apod) v dutině břišní. Srůsty v dutině břišní mohou vzniknout i bez předchozích operací, právě často jako následek prodělaných zánětů ( u žen nejčastěji gynekologických). pokud se jedná o srůsty, mohou způsobovat obtíže charakteru bolestivosti až potíže s pasáží střevní. I bolesti při pohlavním styku mohou být způsobeny srůsty ( ale na druhé straně i jinými příčinami-zánět apod.). Nutno dovyšetřit a pravděpodobně uvažovat nejvíce ke gynekologické příčině obtíží.

Zarostlé nehty

Vloženo: 13.09.2002 15:51

Dobry den, mam problemy se zarostlymi nehty na palcich u nohou. Byl jsem s tim k dvema doktorum a vzdycky mne urizli cast nehtu na te strane, kde zarustal. Po 2-3 mesicich se to ale vzdycky vratilo zpatky. Exisuje nejake jine reseni? Predem diky za odpoved.

Váš problém je velmi frekventovaný. Zarůstající nehty na palcích u nohou jsou z hlediska chirurgického velmi nepříjemným onemocněním proto, že velmi často dochází k recidivě. Z chirurgického hlediska je možno použít buď stržení nehtu nebo kombinaci těchto výkounů: stržení nehtu+ výkon na nehtovém lůžku, stržení nehtu +výkon na nehtovém valu. Je možno zkusit i laseroterapii, po které však procento recidiv nebývá menší než po chirurgických zákrocích.

Bolesti břicha

Vloženo: 12.09.2002 14:26

Trpím častými bolestmi břicha (pod pasem), častěji na pravé straně. Občas mě bolívá také na pravé straně v zádech. Gynekologa jsem navštívila z toho důvodu, že po styku mívám velmi silné křečovité bolesti, trvající 10 - 20 minut. Postupně se ztlumí, ale nevymizí. Z gynekologického hlediska jsem v pořádku a proto by mě zajímalo, čím mohou být potíže způsobeny. Problémy s hemoroidy přetrvávají i po používání čípků a masti. U končeníku mám trvale "bouličku", která je někdy menší a jindy větší. V poslední době mám často (3 - 4x do týdne) poskvrněné spodní prádlo nějakou blíže nepopsatelnou tekutinou, vycházející z oblasti konečníku. Ráda bych znala Váš názor, čím mohou být způsobeny ty nepříjemné bolesti, případně radu, jaké vyšetření bych měla v souvislosti s mými problémy podstoupit. Děkuji

Bolesti, které popisujete v oblasti podbřišku mívají příčinu gynekologickou, urologickou, nebo způsobenou postižením pravé poloviny tlustého střeva. pokud je gynekologické vyšetření negativní, je nutno doplnit vyšetření urologické a nejspíše koloskopické. Možníá stav dospěje k odstranění appendixu pro podzření z chronického zánětu. V oblasti konečníku se zřejmě jedná o píštěl, tu je také třeba vyšetřit ( chirurg, i při koloskopii). Nutno myslet i na možnost nespecifického zánětu střevního ( Crohnova nemoc).

Bolest v koleně

Vloženo: 08.09.2002 14:24

Jsem žena, je mi 26 let. Poslední dva týdny mě občas pobolívají kolena,někdy jenom jedno - pravé, v tom mě i párkrát zapíchalo. Celkem dost sportuji. Nevim čím by to mohlo být jinak způsobeno.Děkuji za odpověď Andrea

Může se jednat o přetížení kolena a postižení některé ze struktur měkkého kolena, tj. menisku, vazů, kloubní chrupavky. Nutno dle charakteru a stupně obtíží dále vyšetřit.

Zobrazeno 61-70 z 285 dotazů.