Chirurgie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Bankart

Vloženo: 05.11.2002 20:40

Za dva měsíce mám podstoupit plánovanou operaci "vypadávacího" ramene - BANKART. Je mi 29 let. Dosud mi rameno "vypadává" z kloubu převážně při sportu. V každodenním životě (kromě sportování) v podstatě žádné potíže nepociťuji. Bývá tato operace úspěšná? S jakou pravděpodobností vymizí mé potíže a budu se moci vrátit ke sportu? Zůstává po zákroku velká jizva? Jak náročná je rehabilitace? Je tato operace pro mne vůbec vhodná? Anebo existují jiné možnosti, jak zabránit "vypadávání" - např. posilováním? Původ mých potíží je podle lékařského vyšetření vrozený a sport je pouze vyvolal (poprvé zhruba před deseti lety). Vážím 48 kg, měřím 164 cm. Mnohokrát děkuji za případnou odpověď! Soňa Bartáková

Toto je otázka spíše pro ortopeda. Nevím na jaký typ operace jdete, zda na klasickou Bannckardtovu operaci, či na moděrnější a méně zatěžující artroskopii s event artroskopiclým řešením. pokud se jedná o opakované obtíže s luxacemi, je operační řešení opravdu jediným možným řešením.

Kousnutí křečkem

Vloženo: 07.11.2002 10:00

Prosím Vás o inforamci, zda je kousnutí křečkem pro 2leté dítě nebezpečné - jak se v této situaci zachovat? Nevím, zda a jaké choroby může toto domácízvíře přenášet. Mnohokrát Vám děkuji za pokud možno rychlou odpověď. Hana

Omlouvám se za zpoždění. Kousnutí jakýmkoli zvířetem podléhá stejnému postupu. Rána by měla být chirurgicky ošetřena a měla by být zkontrolována prevence tetanu. U šlechtěného zvířete by riziko vztekliny mělo být téměř nulové. Pokud se vyskytnou klinické potíže, bude třeba dovyšetřit ještě další možnosti, toto však jednoznačně nepředpokládám.

Cysta

Vloženo: 03.11.2002 15:15

před 5 lety jsem byla na operaci pravého prsu - byla mi odoperována cysta / nezhoubná/- od té doby jsem pod kontrolou lékaře - mám velmi hrubě zrnité žlázy - minulý měsíc jsembyla na mamografu - bez většího nálezu ale s doporučením vzhledem k charakteru žláz ještě o ultrazvuk- zde byl nález cysty na druhém prsu o velikosti 8,5 x 3,5 mm - za měsíc a půl mám jít na další vyšetření ultrazvukem- myslíte, že je vhodný případný operativní zákrok - mám strach jestli se tentokrát nejedná o zhoubný charakter - je možné určit spolehlivě charakter cysty - jakým vyšetřením- bojím se další narkozy- před rokem jsem měla trombozu - díky moc za odpověď

Z hlediska dnešního moderního pojetí mammologie, čili oboru zabývajícího se onemocněním ženského prsu, nejsou cysty této velikosti indikovány k operačnímu zákroku, jste sleována často a pravidelně, na mammografu a sonografu by podezřelé okraje cyst měly mít jsné známky. doporučuji častější kontroly, ostatně to se již děje.

Bolest prave ruky

Vloženo: 31.10.2002 15:31

Pri praci na pocitaci (ovladani mysi) zacinam pocitovat bolesti v prave ruce. Bolest se zacne projevovat po nekolika minutach prace, zejmena v oblasti zapesti smerem k malicku a nekdy i smerem k lokti. Diky za odpoved. Bohous

Jedná se o stav, kdy chronické zatížení v pro ruku nepřirozené poloze způsobuje obtíže, které budpou pramenit z přetažení šlachového aparátu. Doporučuji úlevovou polohu, eventuálně elastik, masti s protizánětlivým účinkem. při přetrvávání obtíží ko ortopedem

Potíže po operaci slepého střeva

Vloženo: 16.10.2002 08:38

Dcera měla bolesti v pravém podbřišku. Nejprve bylo vyloučeno onemocnění vaječníku, byla provedeno laparoskopické odnětí apendixu, zjištěn chronický zánět, ve výpotku chlamydie. Pro neustálé bolesti byla laparoskopie opakována, srůsty nebyly zjištěny, vše negativní. Dcera byla v lázních, ani poté se její stav nezlepšil. Bolesti dříve stále trvající přibl. pořád stejné se v posledních dvou měsících změnily na křeče trvající asi půl hodiny velmi intenzivní. Dochází k nim i bez předchozí zátěže, třeba v noci. Dcera je na střední škole, v noci nemůže spát a cítí se vyčerpaná. Ještě dodávám, že v 8 letech měla purpuru, bylo nám sděleno, že by mohla být nějaká souvislost. Předem děkuji za jakékoliv informace, už si s ní nevím rady.

Obtíže Vaší dcery vyžaduje komplexní a podrobné gystroenterologické , gynekologické a urologické vyšetření. Může se jednat o dráždivý tračník, obtíže gynekologické ( protrahovaný zánět) nebo ledvionovou koliku ( ta je však dle Vašich údajů méně pravděpodobná). Bylo by dobré udělat i kompletní imunologický screening. Vše bude vyžadovat spolupráci zkušených specialistů z těchto výše uvedených oborů.

Chirurgie- gastroenterologie

Vloženo: 17.10.2002 13:21

Vážený MUDr.Mrázku, svůj dotaz jsem psala 11.10.2002 ohledně prodělaného zánětu slinivky po ERCP. Toto mi bylo provedeno z důvodu podezření na kamínky ve žlučovodu.Musím ještě poznamenat,že nemám již 2 roky žlučník, byl vyoperován i s kameny. Takže zkráceně : Jak se uzdravit, když jsem po vagotomii žaludku - žal.vředy, následoval chron.zánět žaludku s Helikobakterem, potom mě trápí 5 let dráždivý tračník - letím na WC vždy po větším jídle, nějaký reflex nebo co, nevím, odstranění žlučníku i s kameny a nakonec ERCP , kdy následoval akutní zánět slinivky. Diety dodržuji, ale bude následovat ještě něco ? Děkuji za odpověď!!! Lenka

Vzhledem k tomu, co jste již prodělala, nebude má odpověď pro Vás znít příliš optimisticky. Váš zdravotní stav vyžaduje sledování zkušeným gastroenterologe, zřejmě i dlouhodobou medikaci a častější sledování a vyšetřování - FGS, sonografie , odběry biochemické apod. Přes striktní dodržování dietních opatření však může čas od času docházet ke znovuzhoršování stavu.

Problémy se zápěstím

Vloženo: 26.10.2002 13:13

Před dvěma měsíci mě začalo bolet zápěstí, to jsem posiloval a hrál baseball, ale nemyslel jsem, že to bude vážné, tak jsem to nechal, jenže bolest se i po týdnu v klidu vrací a bolí mě celé zápěstí, jeden den šlachy nahoře, druhý dole, potom kolem kloubů, někdy se zdá že to už nebolí, a pak to zase začne, bolest není nijak velká, ale je nepříjemná. A žádnou větší příčinu to nemá. Teď už přes měsíc neposiluju a když při baseballu pálím tak to nebolí(a to je sakra velká zátěž) ale někdy rozbolí samo od sebe. Už mám po sezóně, takže teď už bude mít zápěstí klid.

Zřejmě se ve Vašem případě jedná o postižení šlachjopvého aparátu natahovačů a ohybačů na předloktí. Pokud nebyl žádný evidentní úraz, je možno bez rtg navštívit ortopeda, seznámit jej s průběhem potíží . pravděpodobně bude nutné zklidnění buď elastikem nebo znehybnění dlahou či ortézou, eventuálně obstřik či fyzikální léčba.

Sklerotizace

Vloženo: 29.10.2002 12:11

Dobry den.Chtela bych vedet co presne znamena slovo skleratizace.Mam na nohou popraskane male zilky(dost rozsahle) a byl mi doporucen prave tento zakrok.Muzete mi povedet jestli mam jeste jinou moznost odstraneni meho problemu a jak moc je to spolehliva metoda.Take bych vas poprosila o doporuceni nejakeho zdravotnickeho zarizeni v Praze.Predem moc dekuji za odpoved.Misa

Sklerotizace je lékařský postup, kdy je ( v tomto případě do varikozit na bérci- křečové žíly) vpravován sklerotizační roztok, který způsobí nebakteriální ( aseptický) zánět a jizevnatě vyhojí tyto drobné varikozity. tento postup běžně provádějí téměř všechny cévní ambulance při chirurgických odděleních.

Nová pokožka

Vloženo: 14.10.2002 11:47

Dobry den,prosim odpovezte mi uz na dotaz z 7.10. na odstranění a tvorbu nove pokozky.Na tech zadech to bylo asi 1x1 cm,to jsem popsala jak to vypadalo, a na nose 3x3 mm bez pokozky,jak to bude vypadat a jak misto osetrovat? Děkuji

Ještě jednou doporučuji asi epitelizační mast. Pokud se stav nebude upravovat, kontakt s kožním lékařem.

Gastroskopie

Vloženo: 11.10.2002 10:20

Vážený pane doktore, po vyšetření ERCP jsem dostala těžký zánět slinivky. Po pěti týdnech se ale necítím stále vpořádku. Mám bolesti jakoby pod žaludkem.Chci se zeptat, jak ještě dlouho tento stav potrvá a co můžu udělat pro své úplné uzdravení. Dříve jsem měla žal.vředy - následovala vagotomie žaludku, potom jsem měla chronický těžký zánět žaludku s Helikobakterem, a občas mě trápí dráždivý tračník - koloskopicky potvrzeno. Co dál ? Co s mým trávením, dá se vyléčit. Diety dodržuji,alkohol není můj přítel. Děkuji za odpověď. Lenka

Z Vašeho dotazu přesně nevyplývá důvod, proč byla ERCP prováděna. Důvodů zažívacího dyskomfortu ve Vašem případě je evidentně více. Může se jednat o stav po proběhlé pankreatitidě, může být sovislost s vředem , ale i dráždivým tračníkem. Na prvním místě bych se zaměřil na slinivku břišní a poté na žaludek. Stav vyžaduje péči zkušeného gastroenterologa.

Zobrazeno 51-60 z 285 dotazů.