Chirurgie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Lipomy

Vloženo: 02.08.2002 16:18

Zajímalo by mne, zda je možné odstranit lipomy na ruce bez zanechání jizev.

Vážený pane, odstranění lipomů je záležitost chirurgie.Záleží jistě na lokalizaci podkožního útvaru a na jeho velikosti,ale v podstatě není jiná možnost pro odtranění než protětí kůže.Dobrý chirurg ovládá praktiky plastické chirurgie,takže jizvička může být tak nepatrná,že je praktiocky běžně neznatelná.Samozřejmě nesmíte mít sklon k tvoření t.zv.keloidních jizev.O tom všem se ale poraďte na chirurgii,případně i na plastické chirurgii (tam však většinou počítejte s povinnou finanční úhradou).

Žlučník

Vloženo: 22.02.2003 11:58

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnosti léčby žlučníkových kamenů – jejich výhody a nevýhody. Dále mě zajímá, zda se po operaci mohou kaménky ve žlučníku tvořit znovu a jaký je pak postup dalšího léčení nebo zda je nutné odstranit celý žlučník a zda je pak větší výskyt rakoviny střeva. Ve žlučníku mám dva 1 cm kaménky a sludge. Zajímalo by mě, zda 1 cm kamínky je ještě možné rozpustit nebo jestli už jsou na to veliké. Ještě bych se chtěla zeptat na přípravek GS-100, který má prý lepší výsledky než chirurgické metody. Nepomohla by mě homeopatie? Je mi teprve 20. Děkuji

Já jako chirurg rozpouštění žlučníkových kamenů jako vhodnou a trvalou metodu léčby litiázy neuznávám. Laparoskopická operace, kdy je odstraněn celý žlučník i s kameny je bezpečná a jistá, navíc kosmeticky únosná a zbaví Vás Vašich obtíží.

Rodové dvojče

Vloženo: 04.02.2003 21:32

Syn (3 roky) má na konci rýhy na zadečku tvrdou bulku, umistenou vpravo od ryhy o velikosti asi lískového oříšku. slyšela jsem o onemocnění lidově zvaném "rodové dvojče", které se projevuje výskytem hnisavého ložiska na konci rýhy na kostrči. Zajímalo by mě, zda toto skutečně existuje a jestli by případně tato bulka mohla být jejím počátečním stadiem. Na tlak je bulka citlivá, jinak si syn na bolest nestěžuje. Děkuji předem za odpověď.

Může se jednat o tzv "sinus pilonidalis sacralis". Časem může dojít ke zhnisání. Navrhuji návštěvu chirurga, který po prohlédnutí stanoví správný postup ( pravděpodobně odstranění).

Prokletej prst

Vloženo: 05.02.2003 19:18

Vážený pane doktore,mněl jsem zlomeninu posledního článku palce na noze asi před 3 lety.Prst mám jaksi špatně,protože šlecha z prstu mi vede napříč klenby a ta je upadnutá. Mohu nosit tak akorát tenisky s tímhle chodidlem.Pořád mi praská noha při ohýbání v kotníku a také mám bolesti u kolene.Byl jsem už u pár ortopedů,ale nikdo mi nepomohl.Chci se tedy zeptat,jestli existuje někdo kdo by mně mohl operovat? Dal bych cokoliv kdybych ten den nešel na fotbal.Moc se trápím. Dekuji!

Asi Vám nic nového neporadím. Navštivte opravdového specialistu- ortopeda, který se zabývá onemocnění nohy jako svou specializací. ten Vám poradí, jaký zvolit nejlepší postup.

Patela

Vloženo: 03.02.2003 21:10

Vazeny pane lekari, je mi 26 let a byla mi zjistena letita chondrapathie obou patel /v 17letech tomu lekari rikali chondromalacia pately a bylo mi receno, ze se mnou nejde nic delat a mam si na bolesti zvyknout /. Nyni byly nasazeny uvedene leky, provedena rhb.- magnety. Kolena mne do schodu "hori", ucinek magnetu trval jen po jejich dobu-klouby nebolely, pritom reh.lekar rikal, ze "to zabere". Myslite, ze by obstriky pomohly vice? Je v mem veku sance na zlepseni? Co to znamena lateralizace patel? Ma na chorobu vliv nadvaha? Ci to plati jen u revmatismu? Trpim take castymi distorzemi obou kotniku, kde jsem mela podstoupit tzv. plastiku vazu", ktera mi byla letos odmitnuta, nebot se mi pry kotniky "nevyhazuji" kazdy den. Mimo rtg. a nasledne dane sadry,nebylo provedeno nikdy zadne vysetreni, jen vzdy receno- " mate vytahane vazy". Myslite, ze by operace byla vhodna, ci radeji do kloubu "nezasahovat, hybe- li se sam" ? Velice Vam dekuji za odpovedi.

Jednoznačná odpověď na Vaši otázku není. Je třeba provést detailní ortopedické a eventuálně i revmatologické vyšetření a stanovit nejlepší algoritmus dalšího léčení. Obstřiky jsou možné, stejně tak ještě jedna serie fyzikální léčby. pravděpodobně se ale nevyhnete artroskopii, která diagnozu upřesní a může mít i léčebný efekt. toto rozhodnutí bych ale ponechal po vyšetření a zhodnocení všech podkladů ortopedovi.

Operace slepého střeva

Vloženo: 03.02.2003 11:21

Vážený pane doktore, je podle Vašeho názoru v případě chronického zánětu slepého střeva vhodnější laparoskopická operace více než klasická apendektomie? Je laparoskopická operace nějakým způsobem riziková? Mohou vznikat srůsty (co to vlastně srůst je? co v dutině břišní srůstá)? Jaká jsou rizika operace slepého střeva v těhotenství? Děkuji za odpověď. Ivana

Laparoskopický výkon je v tomto případě plně indikován. obecná rizika laparoskopie jsou stejná, jako u klasických operací, vzhledem k minimálním operačním ranám je však s výhodou menší bolestivost a riziko stran infekčních komplikací v ráně. i riziko srůstů je po laparoskopických operacích nižší. V těhotenství přibývají rizika stran celkové anestezie a medikamentů vzhledem k plodu, operace jsou však běžné.

Hypetrofická krypta

Vloženo: 22.01.2003 10:12

Vážený pane doktore, asi tak 1/2 roku mě vělice bolí (větší bolest jednou za 3 týdny) kdyz jdu na toaletu - vylucovani z analniho otvoru. Byla jsem dnes na vysetreni - anoskopie. Doktor mi zdelil, ze mam pry uvnitr analniho otvoru Hypertrofickou krypu, provedl tedy znecitlivění místa, a divulsi. Chtela jsem se zeptat, co to je hypertrofická krypta, jak muze problem vzniknout, ceho se mam vyvarovat (jakému jídlu?, nevadí tmave pecivo i kdyz je zdrave?) Dekuji

jedná se spíše o zánět v místě anální krypty, . Těchto krypt máme ve sliznici anální celou řadu, vyúsťují do nich žlázky, někdy může vzniknout zduření, příčinou je zánět. Tento stav je třeba řešit ( tak jako u Vás). Tmavé pečivo můžete jíst.

úraz

Vloženo: 26.01.2003 09:37

V mládí jsem utrpěl úraz při kterém jsem přišel o dva články malíčku levé ruky.Existuje nějaký způsob jejich náhrady? Děkuji za odpověď.

Neexistuje efektivní a funkční možnost náhrady, pouze kosmetické-protetické možnosti.

Ehler - Danlos syndrom

Vloženo: 14.01.2003 12:00

Pred osmi roky jsem prodela operaci PHK ramena Putti Plat,kvuli opakovanemu vyskakovani ramene.Po nekolika tydnech rameno,ale vyskakovalo znovu.Ted po osmi letech mi byla udelana ASK stabilizace kapsuloraphhie sec Wolf.Zatim to vypada nadejne.Pri posledni kontrole mi doktor napsal,ze Histol.vysetreni-Ehler Danlos potvrzen.Chtela bych se zeptat,co tento syndrom obnasi.Pred temi osmi roky mi ho vyloucili.Protoze mi nekolik lekaru rikalo,ze mam sy hypermolity kloubu mam preskakovani snad uz ve vsech.Co mam delat pro to,aby se muj stav nezhorsoval.Dekuji za odpoved.

Ehler-Danlosův syndrom je onemocnění vazivového aparátu, kdy vazivo je méněcenné a nesplňuje tak nárok na plné zpevnění kloubů ( kloubního pouzdra). Proto také opakované luxace ramene. tyto obtíže Vá , bohužel, asi budou pronásledovat i nadále a na ostatních kloubech, pokud se opravdu o tento sy méněcennosti vazivové tkáně jedná.

Sedmitýdenní kašel

Vloženo: 15.01.2003 17:03

Už sedm týdnů mě trápí kašel, nucení ke kašli pociťuji ve dne i v noci. Na druhou starnu však nepociťuji žádnou bolest, neprodělala jsem žádnou virozu či chřipku, jsem bez teplot. Mám počkat až příznaky odezní? Děkuji Tereza

toto je dotaz spíše pro interního lékaře či praktika. pokud nevykašláváte žádný podezřelý obsah ( hnis, krev apod), ještě bych chvíli počkal. pokud budou obtíže trvat , navštivte praktika či ORL lékaře.

Zobrazeno 1-10 z 285 dotazů.