Endokrinologie - obezitologie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Jak přibrat na váze ?

Vloženo: 08.06.2003 13:03

Od svých 15ti let mám stále stejnou váhu 62 kg a nedaří se mi pohnout s váhou ani o kilo. Potřeboval bych poradit jakým způsobem přibrat alespoň 5 - 7 kg vzhledem k mé výšce 184cm. Existuje nějaký preparát který přinutí organismus ukládat svalovou hmotu ? Váha se mi nemění ať jím za dva či nejím vůbec. Prosím pomozte. Děkuji

Doporučuji nechat si odebrat hormony štítné žlázy,zdali Vám více nepracuje.Pokud ne,pak zkuste vitaminy B,B kmplex Forte a B 12 z lékárny lx denně,jezte podle chuti,nějaké speciální bílkoviny pokud nesportujete není třeba ale velmi vhodný je nápoj Nutridrink -koupíte v lékárně,je hodně energeticky vydatný a přidejte si ho k Vámi zavedené stravě.........

M.Gr.-Basedow

Vloženo: 06.06.2003 20:08

Dobrý den pani doktorko, asi tak v září 02 mi zjistili problémy se štítnou žlázou.Přála bych si miminko,ale endokrinoložka mi početí neporučila.Vyloženě mi řekla,že pokud otěhotním je vysoká pravděpodobnost narození poškozeného dítěte nebo mi doporučí přerušení.Je pravda,že musím na operaci???Neni žádná možnost na samovolné vyléčení???Umělé hormony nevadí plodu???Jak dlouho může trvat než půjdu na operaci???Jak dlouho po operaci musím čekat než mohu otěhotnět???Mám spoustu otázek,ale je mi 31,žádné dítě nemám a čas utíká.Nikdy jsem neměla žádné vážné zdravotní problémy a když už konečně plánuji rodinu tak tohle :-((( Mockrát Vám děkuji za odpověď Viki

Ano,pokud chcete v dohedné době rodinu,je opravdu lepší operace.Samovolně se vyléčit nemusí,sice může,ale trvá to rky a nikdy nelze říci dopředu,zdali se úplně nález stabilizuje či ne.Proto těm,co nemají děti doporučujeme operaci,je to opravdu nejlepší řešení.Umělé hormony plodu nevadí,jsou bezpečné a berou se místo žlázy doživotně.Dle výsledků se domnívám,že na operaci by jste mohla v září.Po operaci s otěhotněním musíte počkat,dokud po nastavení dávky hormonů nebudou výsledky v normě, odhadem 4 měsíce cca.Pak můžete otěhotnět.

chron.zánět pankreatu

Vloženo: 03.06.2003 13:14

Dobrý den,paní doktrko.Mám celkem problém - neléčím už nijak chron.zánět slinivky,léky neberu,dietu nedržím.Dá se to vydržet...akorát mě slinivka čas od času trochu (někdy i dost) bolí.Známý mě postrašil,že z neléčeného zánětu může vzniknou rakovina slinivky!e to pravda,že je to rizikový faktor pro vznik nádoru na slinivce?V jídle se neomezuji,piji střídmě.Tuky a kafe mi dělají zle.Děkuji,Jirka

Není pravděpodobné,že by z Vašeho chronického zánětu vznikla rakovina slinivky.Nepatří mezi rizikové faktory vzniku nádorů .Každopádně musíte být sledovaný,omezovat tuky ve stravě,alkohol minimálně a pouze příležitostně,budete li opatření dodržovat,nejspíše se stav zhoršovat nebude......

Nadváha

Vloženo: 06.06.2003 11:39

Najím se a okamžitě mám opět hlad. Neustále mám chuť na sladké. Co s tím ?

Nejspíše neumíte rozlišovat chuť od hladu,nebo jíte málo a pak máte hlad a chuť na další.Jezte pravidelně 5x denně,vypijte hodně tekutin.Místo sladkostí si dejte sušené ovoce nebo Musli tyčinku ať je přítomna alespoň když už to sladké musí být vláknina.Je to věc vůle,máte pevnou vůli???Pokud ano,pak to vydržíte vzít si sladkého jenom trochu a nebude s váhou problem.Pokud ne,zkuste redukční kluby STOB kde se pokusí Vás naučit ovládat Vaší vůli a správně se stravovat.

Obezita mé dcery, vyplňuji její údaje.

Vloženo: 02.06.2003 10:32

Dcera od 17 let nabrala na váze a již po 4 roky váží cca 85 kg při výšce 180 cm. Absolvovala několik pokusů o zhubnutí, poslední letos v zimě, ve specializovaném kurzu v Praze, kam docházela jednou týdně. Denní dávka jídla byla stanovena na 5000 kJ a 3x týdně chodila na erobic. Během 5 týdnů zhubla cca 5 kg, ale potom se u ní začaly projevovat výpadky vůle při dietě. Ne jen jednorázové přejedení, ale nekontrolovaná strava po 2-3 dny, kdy obvykle přibrala cca 1 kg zpět. Po cca 12 týdnech tento kurz vzdala při aktuální váza cca 82 kg a nyní již má opět mnimálně 85 kg. Je podle Vás pořebná návštěva odborného lékaře?

Pokud užívá jak píšete lék na štítnou žlázu,je třeba zkonzultovat lékaře,který jí ho dává,předpokládám,že endokrinolog,zdali je dávka vpořádku.Pokud Vám řekne,že dávka léku je vpořádku a funkce štítné žlázy tedy v normě při zavedené medikaci,musí být problém ve vůli Vaší dcery.Kurzy Stobu zaměřené na redukci hmotnosti,které asi Vaše dcera absolvovala ,jsou velmi dobře propracované a efekt bývá velmi dobrý,pokud pevná vůle neselže.Obávám se,že u ní obezitolog nepomůže,spíše psycholog.Je třeba aby si našla správnou motivaci hubnutí a pokračovala ve sportování.V případě její nadvhy ještě není obezitologické vyšetření indikováno,navíc obezitologická centra pracují na principu jako redukční kluby tj počítání příjmu v kJ za den.....Na závěr se omlouvám za opožděnou odpověď.

chrom

Vloženo: 30.05.2003 10:44

Dobrý den, asi před třemi týdny jsem konečně začala dodržovat dietu. Nejím sladké, z tuků jen olivový olej a tuk z mléčných výrobků. K tomu každý den kapsli chromu a jablečného octa s vlákninou a vit. C, čaj Pu - erh. Dvakrát týdně jdu na aerobic nebo běhat. Chci se zeptat, co ještě mam udělat víc ? Za první dva týdny jsem zhubla ze 78 kg na 72,5 - výška 165, ale ted už nehubnu, a když tak o půl kila, které se mi hned vrátí. Nechci se zhuntovat hladovkama nebo utrácet zbytečně za nějaké prášky. Také mě zajímá, jestli má chrom nějaké vedlejší účinky, nikde jsem se o žádných nedočetla. Děkuji za odpověd. Nikola

Zhubla jste příliš rychle v krátké době,proto se nyní váha zastavila.Kupte si kvalitní kalorické tabulky a hubněte nyní pomocí adekvátního energetického příjmu,tedy 6000 kJ den příjem a cvičte dále,Jezte 5x denně pravidelně a vypijte hodně tekutin/nesladkých/Chrom vedlejší učinky nemá ale je zbytečné ho kupovat,budete li jíst pravidelně a málo a cvičit zhubnete i bez něho.Ideální je hubnout pouze O,5 kg týdně jinak se váha ráda vrací nahoru...

vypoukly podbrisek

Vloženo: 29.05.2003 19:15

Dobry den, chtela bych poradit jak se zbavit vypoukleho podbrisku? Pri visce 168cm ,vaze 54kg . Pravidelne necely rok ctyrikrat tydne chodim do posilovny , kde se poctive venuju kardio treningu a posilovani celeho tela s durazem na brisni svaly. Poctive take drzim dietu a zdrave se stravuji. Mam stihlou ,svalnatou postavu bez tuku ,ale pri pohledu do zrcadla me velice trapi muj vypoukly podbrisek! Co je pricinou , jak a jestli je mozne se toho zbavit? Dekuji a preji pekny den D.

Jedině speciálními cviky zaměřenými na podbřišek,domnívám se ,že by se dala použít kalanetika......ale vzhledem k Vaší ideální hmotnosti pokud máte mírně podbřišek vypouklý nedělejte si z toho hlavu.....příčinou může být buď pokud jste měla dříve nadváhu a došlo k nějakému nežádoucímu vytahání kůže,nebo je svalstvo podbřišku oproti jiným partiím které posilujete méně zpevněno a pak vzniká pocit relativní vypouklosti oproti zbytku břicha....

Co je to Autoimunitní thyreoditida??

Vloženo: 24.05.2003 13:35

Asi v osmi letech mi zjistili AUTOIMUNITNÍ THYREODITIDU.V dětství jsem bývala často nemocná a taky jsem byla často kontrolována na imunologii.V lékařské zprávě mám napsáno,že se má dbát zvýšené opatrnosti při podání gamaglobulinu a v případě nutnosti krevní transfúze lze podat jen důkladně propranou erimasu.Taky jsem četla,že autoimunitní nemoci někdy zapříčiní neplodnost. Mohla byste mi,prosím,podat obšírnější informace o mé nemoci i o jejím vztahu s případnou neplodností? Moc děkuji.

Jde o chronick zánětlivé onemocnění štítné žláze vzniklé tím, že Vaše tělo si začne produkovat protilátky proti Vaší žláze.Ta většinou pak začne špatně pracovat a snížená funkce se nahrazuje léky, které mají ale také ten efekt,že vedou ke zklidnění imunitní situace ve žláze.Není pravda,že budete mít problemy s těhotenstvím a s plodností.Ta totiž závisí nikoli na protilátkách,ale na funkci Vaší žlázy, a ta se dá léky nastavit na normu.Proto není důvod proč by jste nemohla mít zcela zdravé děti/alespon tisíce žen s thyreoiditidou dobře léčenou zdravé děti mají...mohu potvrdit znám jich a mám v ambulanci spousta....

Jsem tlustá?

Vloženo: 26.05.2003 12:30

Je mi 20, výška 168cm a váha se mi pohybuje v průběhu roku od 59 kg do maximálně 63kg. Nyní vážím 60kg, můj partner i někteří mí příbuzní tvrdí, že jsem tlustá, že mám "naducané" tváře a faldy na břichu, ikdyž sama na sobě malé faldy pozoruji jen při sedu. Jím ráno snídani (jogurt, rohlík, nebo ochucené mléko), oběd normální a na večeři jím rohlík, sýr, mléko, zelenina, občas i svůj zvyk poruším a dám si něco vydatnějšího (jen občas), Nepřipadám si tlustá, šaty i kalhoty normálně zapínám, ale hodně mne překvapilo, že mne mé okolí považuje za přitlustlejší, jsem z toho trochu rozladěná, mám hubnout víc?

Pokud vážíte 59 kg a měříte 168 cm máte zcea ideální hmotnost, neboli Váš index hmotnosti je 20 což je uprostřed normy pro normální hmotnost.Možná pravidelně necvičíte a tak nemáte postavu vytvarovanou,proto se někomu může zdát že máte někde nějaký faldík nebo baculatější tváře/kdo má ale naducané tváře a jinak je štíhlý jako Vy říká se ,že vypadá déle mladší..../takže se pusťte do cvičení či pohybu který Vás baví a z váhy si nedělejte žádné starosti......

otoky

Vloženo: 21.05.2003 20:38

Dobrý den, mám na vás dotaz: jsem muž, je mi 50 let a v posledních asi třech měsících mi nepravidelně otékají kotníky obou nohou. Bolestivé nejsou, ani klouby, pouze cítím mírný tlak. Přes noc otok skoro celý zmizí. Práci mám sedavou, u počítače a volantem bez fyzické námahy. Pohybu (chůze) mám málo. Mám mírnou nadváhu a trpím revmatickou artritidou. Prosím o radu co s tím dělat, případně na jakého odborníka se obrátit. Pomohlo by více pohybu (chůze), nějaké cviky? Na ošetřujícího lékaře se obracet nechci, protože ten každý můj problém zdůvodňuje artritidou a simulací, bohužel na malém městě není změna lékaře dost dobře možná. Mám obavy, aby se tyto potíže nezhoršovaly a já něco nezanedbal. Moc děkuji za odpověď.

Otoky kolem kotníků se domnívám souvisí s revmatickou nemocí ,pokud jste v péči revmatologa pak zkonzultujte s ním,zkuste denně večer se položit na záda dolní končetiny zvednout nahoru a nechat je odkrvit,někdy to mírně pomáhá zejména pokud se na otoku podílí i žilní systém dolních končetin, nohy se odkrví a je cítit uleva,vydržte v této poloze alespoň lo minut,někdy otoky bývají i při změně funkce štítné žlázy,proto si nechte odebrat i hormony štítné žlázy,zjistí se z krve jak Vám žláza funguje,otoky nepodceňujte,určite je lékaři ukažte....

Zobrazeno 11-20 z 200 dotazů.