Gynekologie

Nebo

Nový dotaz v tématu Gynekologie

Pro správnou odpověď prosím vyplňte položky tohoto formuláře. V případě, že nemůžete některé položky dotazu vyplnit, protože například neberete žádné léky, napište neužívám.

Dotaz a odpověď (mimo další údaje) budou zveřejněny, neuvádějte prosím osobní údaje, včetně celého jména.

Upozorňujeme, že nevhodné nebo vulgární dotazy mohou být bez upozornění vymazány.

Výsledky z genetiky

Vloženo: 28.02.2018 17:36

Dobry den. Chtela bych se prosim zeptat na dve veci,kterym z vysledku krve na genetice nerozumim. 1. Chromozomalni vysetreni:pi Langova:46,XX. Chromozom.vysetreni hodnotime jako norm.nalez 2. Vysetrenim array CGH byl nalezen normalni zensky profil. To znamena,ze miminko je zenskeho pohlavi ? Predem dekuji za vysvetleni. S pozdravem Langova

Dobrý den, genetické pohlaví plodu je ženské. S pozdravem MUDr.Škraňková

Menstruace po klimakteriu

Vloženo: 24.02.2018 15:56

Dnes jsem začala asi po 2 letech krvácet. Je mi 58 let, asi třičtvrtě roku beru Euthyrox, Osagrand a Calcichew (na kosti - osteoporóza, těžká spondylartroza, spondylolýza...). Co s tím, mám jít na gynekologii i když jsem tam byla před půl rokem na preventivní prohlídce - bez potíží? Pí. doktorka tehdy říkala, že nejsem v klimakteriu a divila se že "už" nemenstruuji..... nebo mám jít k jinému lékaři?

Dobrý den, krvácení v menopauze se musí řešit ihned, i kdyby to byla 1 kapka, která se objeví. Preventivní prohlídka se týká pouze čípku děložního. Přidáváme k ní ještě UZ vyšetření endometria- tedy sliznice dutiny děložní. Za půl roku se mnohé může změnit a tedy je třeba provést vyšetření nové. I kdyby dg nezněla optimisticky, v těchto letech, když proces nepřesáhne hranice orgánu je výsledek léčby uspokojivě dobrý. S pozdravem MUDr.Škraňková

očkování

Vloženo: 22.02.2018 09:47

Dobrý den paní doktorko, jaký máte názor na očkování proti rakovině děložního čípku u dívek 13 let? Právě se rozhoduji zda ano či ne očkovat dceru. Děkuji Malátová Jitka

Dobrý den, já jsem pro očkování , nejen dívek, ale i chlapců. Vzhledem k tomu, že se dnes cestuje po celém světě a sbližování lidí nikdo neuchrání, je dobré, když jsou děti a mladiství chránění , zvlášť, když se prokázalo, že HPV virus způsobuje rakovinové bujení., což je jeho nejhorší podoba. Ale bradavičnaté výrůstky na sliznicích , nejen v oblasti genitálií, ale i v oblasti krční jsou velice nepříjemné. Radím- nechte provést očkování. S pozdravem MUDr.Škraňková

IVF hrazeni?

Vloženo: 19.02.2018 08:22

Dobry den, chtela jsem se zeptat do jake vyse proplacite IVF kdyz jsme uz 3x podstoupily inseminaci? Dekuji Maslanova

Dobrý den, už jsem Vám zřejmě odpověděla, ale ze zákona máte právo na 4 IVF cykly při zavedení 1 embrya. Jde o to, jak byly požádány léky je stimulaci. S pozdravem MUDr.Škraňková

Streptokok agalactiae

Vloženo: 18.02.2018 12:32

Dobry den, Chci se zeptat jak je streptokok agalactiae prenosny? Priteli zjistili pred pul rokem ze steru... byl vylecen, kontrolni ster dobry(u me zjisten nebyl, ted pujdu znovu na ster pro jistotu).. ted po pul roce, mu byl zjisten znovu... dr. rekl ze to muze chytnout clovek kdekoliv. Ja nasla na netu zr libanim oralne ci stykem. Muzete mi rict, jak je mozne ze to ja nemam a mu se to znovu objevilo.. je mozne to chytnout jinak nez sexualnim kontaktem? Snazime se i dite... mame jit na IVF a jsem brzradna.. kdyz ctu jak je to nebezpecne pro dite... je mozna treba ze jsem prenasec a na testech to nemam? Dekuji

Dobrý den, streptokokové infekce jsou převážně zjistitelné na sliznicích, tedy, pochva, penis, krk, nos, rektum atp. Přenos však může být tělěsným stykem, nebo při masivnícj infekcích i cestou krevní. SA je v gynekologii a porodnictví příčinou úmrtí novorozenců po porodu. Nelekejte se, ve 34. týdnu těhotenství se provádí každé těhotné stěr z pochvy a během porodu dostává do žíly infuzi s antibiotikem a to stačí. Že se jednou vyskytne u Vás, jindy u partnera není nic zvláštního, to streptokoky dělají. Na sliznicích žijí a při zhoršení imunity se probudí a mohou škodit. Také, když ve stěru nebyly nalezeny ještě neznamená, že tam nebyly přítomny. Klidně běžte do CAR, nebo se snažte o miminko dále. S pozdravem MUDr. Škraňková

Leukoplakie

Vloženo: 17.02.2018 14:39

Dobrý den , Pane Doktore byla jsem na preventivní kontrole u svého Gynekologa chodím poctivě každý rok . Užívám Ha -stodette . Dr mi oznámil že na pravé straně mezi stydkými pysky mám Leukoplakie . Je pravda že mě to tam často svědilo . Napsal mast na noc Elocom a kontrola za půl roku . Zjistila jsem že je to před-rakovinový stav ., Je to pravda ? Četla jsem to na Internetu . Není to moc dlouhá doba až za půl roku ? Podle Pana Doktora se provede obřízka co to je ? Je to nutné takový zákrok ? Dívala jsem se zrcátkem a mám tam asi půl centimetrů bílí flíček . Je tato nemoc vážná a dá se vyléčit i jinou léčbou než zákrokem ? Jsem ohrožená do budoucna Rakovinou vulvy ? Zjistila jsem že to je nemoc která se týká starších žen , ale mě je 37 let a na záněty jsem nikdy netrpěla ani kvasinky i když jednou nebo dvakrát jsem je vlastně měla . Omlouvám se za tolik otázek a děkuji za Váš čas s Pozdravem Vymětalová

Dobrý den, nejlépe, kdyby Vás pan doktor poslal do centra onkologické prevence, nebo na příšlušné pracoviště jednodenní péče, kde Vám odeberou vzorek a podle výsledku histologie se zjistí co to je. Zda-li se jedná o zánět, nebo o neoplazii. S pozdravem MUDr.Škraňková

posunutí menstruace

Vloženo: 15.02.2018 11:47

Dobrý den ,moje 13 letá dcera dost sportuje. Když odjíždí na různá soustředění,tak je to obtížné,když má menstruaci. První menstruaci měla cca před 2 lety. Má pravidelně,bez potíží. Jde mi o to,jestli v tomto věku by mohla užít nějaký preparát k oddálení menstruace,aniž by jí to zdravotně ublížilo. Samozřejmě by si ho užila jen,když by to bylo nutné.Děkuji Malátová R.

Dobrý den, podle toho, jak často ty závody jsou. Ono oddalovat menses klasicky u 13-cti leté dívenky bych snad dovolila jednou za rok. Je však možné ji nastavit antikoncepci- což je jinak škoda a nevím, zda by se nezhoršila výkonnost, případně nasadit antikoncepci pro " kojící, což by znamenalo, že určité období pro závody by neměla menses Ale každá hormonální léčba v tomto věku, kdy ještě roste a vyvíjí se endokrinní systém, by se měla dobře promyslet. Dnes jsou ochranné prostředky a proti bolesti lze použít také. S pozdravem MUDr.Škraňková

hcg

Vloženo: 14.02.2018 12:14

Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat..poslední menzes jsem měla 20.1. a cyklus mám vždy 32 dní... tento týden v pondělí mi bral můj gynekolog krev na HCG a výsledek byl negativní. kdybych byla těhotná, už by tam asi něco bylo, že, nějaká hodnota.. co myslíte? přeji pěkný den a děkuji.

Dobrý den, jen nepíšete, jak vypadal UZ obraz , jaká byla sliznice a zda na vaječnících nebyla nějaká cysta. Fyziologicky můžete čekat v klidu další měsíc a pak se menses dostaví, nebo se menstruačnímu cyklu pomůže. S pozdravem MUDr.Škraňková

Krvacení

Vloženo: 14.02.2018 08:42

Dobrý den,můj lékař ma dovolenou,proto se obracim o radu na Vas.před týdnem mi byla diagnostikovana akutní trombóza.musela jsem vysadit antikoncepci kterou užíván od října,kvůli tromboze vysazena po vybráni 7 tablet.od čtvrtku uzivam Eliquis 10 mg ráno a večer.Začala jsem od soboty velmi krvácet,vložky menim každou hodinu.Spadl mi tlak,kolísá 95/55,...109/60.Padají ze me kusy srazenin.Zítra se dávka Eliquisu upravuje na 5 mg ráno a večer,chci se zeptat jak dlouho s tímto krvácením mužů vyčkávat,a jestli po snížení dávky léků na ředění krve se můj stav upraví.Nejsem schopna udělat ani běžnou hygienu,jen ležet.Děkuji za Vas cas a odpověď.

Dobrý den, Vaše krvácení je ze dvou příčin, jednak jste vysadila mimo termín antikoncepci, jednak máte léky na tzv. ředění krve. Nevyčkávejte, jděte do spádové nemocnice na gynekologii, protože se můžete dostat do nepříjemné chudokrevnosti! Gynekolog a internista se musí domluvit, jak dál postupovat. S pozdravem MUDr. Škraňková

Poslední cytologie-doplnění

Vloženo: 06.02.2018 10:08

Dobrý den paní doktorko, děkuji. Já to chápu, ale víte, dva doktoři mi řekli, že to nic není, že to má kde kdo a může to být i fyziologické. A po roce a něco se dočtu toto. Já vím, že organismus není nástroj, ale já vzhledem k tomu, co jsem prožila s rodiči, jsem velmi opatrná. Mám strach a obavy, jinak bych do poradny nepsala. Dokonce primář z nemocnice mi řekl, že to nic není a že v Anglii se na prevenci chodí 1x za tři roky, ať neblázním. No jak vidíte, co si člověk nezjistí....

Dobrý den, tak znovu, máte pozitivní rodinnou anamnézu a máte přirozený strach. Nevím, jak vypadá u Vás kolposkopie, ale pokud máte obavy , tak proč neodebrat vzorek na histologii z místa, které je změněno. Pokud Vám řekli u Vás, že to nic není, asi kolposkopicky tam nic nevidí. Jsou lékaři , kteří provádí kolposkopické expertízy, zpravidla v ambulancích COP- centrum onkologiocké prevence, tak není nic snazšího, než Vás tam poslat. Uvidíte, jaká bude nová cytologie a poraďte se s lékařem, kterému důvěřujete. S pozdravem MUDr.Škraňková

Zobrazeno 71-80 z 11 886 dotazů.