Urologie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

Bazaliom

Vloženo: 29.07.2020 15:15

Dobrý den, v lednu 2020 jsem podstoupila odstranění bazaliomu pod uchem na krku. Všeobecně prý za bazaliom může časté opalování během života. Já jsem se skutečně opalovala zamlada dost, nyní, kdy je mi 55 let, tak už chci chodit na slunce až tak v 16 - 17 hod. přibližně na l - 2 hod., což jsem nyní již tak 3 roky praktikovala aniž jsem předvídala, že budu mít bazaliom. Chtěla bych se prosím zeptat na násl.: - Zda se mohu nadále občas vystavit sluníčku v již uvedených 16-17 hod?. - Mohu-li se vystavit jak jsem uvedla, mám zakrýt místo, kde byl bazaliom odstraněn, ručníkem? - Po těle mám různě mateřská znamínka, mám je zakrývat? - Není vhodnější se na sluníčko vůbec nevystavovat? Děkuji mnohokrát za odpověď. Hedvika

Vážená tazatelko, nedoptřením jste se ocitla v serveru chirurgických onemocnění močového traktu a mužských pohlavních orgánů. Budete se muset obrátit ne server kožního lékařsví, resp. na svého kožního lékaře.. Obecně platí, že slunci je možno se vystavovat po nedlouhou dobu a s použitím ochranných pleťových faktorů podle typu vaší kůže. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Biopsie prostaty.

Vloženo: 26.07.2020 20:11

Dobrý den pane doktore. Poprosil bych vás pokud to bude možné o sdělení a vysvětlení otcovy lékářské zprávy z urologie. Cystoskopie i CTbez patologie elevace PSA na 5.Nasazen Omnic+Penester, pokles PSA na 1,73. Doplňena TRUS biopsii prostaty, dnes pro výsledky. Histologie: a-c/1-3: adenomyomatózní hyprplazie a v méňe než v 50% tkáňě zatíženy struktury acinárního adenokarcinomu, Gleason skóre 3+3=6. d,e/4,5: Vadenomyomatózní hyprplazie, bez jednoznačných známek malignity. f/6:adenomyomatózní hyprplazie, bez jednoznačných známek malignity. g-ch/7-9:adenomyomatózní hyprplazie a se strukturami acinárního adenokarcinomu Gleason skóre 3+3=6,který je zastižení v méňe než v 50%zaslané tkáně. i, j/10-11:adenomyomatózní hyprplazie, bez jednoznačných známek malignity. k/12:adenomyomatózní hyprplázie, bez jednoznačných známek malignity. S pacientem pro rány možnosti dalšího postupu, aktivní sledování či operační řešení. Pacient preferuje zatím raději aktivní sledování. Jinak krev v moči, spermatu a stolici již vymizela. Doporučení: Kontrola u nás 18.9.2020okolo 13:30s aktuálním PSA, fPSA, DRE. Objednán termín MR prostaty na 16.11.2020 v 7.15.S výsledky pak kontrola u nás dne4. 12.2020,ke kontrole opět prosím PSA, fPSA, DRE. Dle výsledků naplánování biopsie prostaty v rámci aktivního sledování. Pane doktore moc bych vás poprosil o odpověď. Otci je 59 let a i když se ptal moc vysvětlení nepochopil. Děkuji za odpověď.

Vážený tazateli, mezi nálezy dominuje popis prvního vzorku biopsie, kde byly zastiženy buňky zhoubného nádoru. Přitom hodnoty PSA a další zjištěné nedávají podnět k rychlému zásahu- je to jasné už z dalších naplánovaných kontrolních vyšetření. Pokud se nález acinárního adenokarcinomu potvrdí, pak ovšem není radno moc vyčkávat. Zkušenost říká, že čím mladší pacient, tím větší riziko rychlého šíření ( zde zatím nevýrazného) nádorru, Sám jsem příznivcem radikální operace, dnešní doba dává i další možnosti. V tom případě dá asi nejlepší radu zkušený urolog, u nějž je váš pan otec v péči. Zdraví MUDr. Rudolf vévoda

dlouhodobé pálení močové trubice

Vloženo: 24.07.2020 06:08

Dobrý den, je mi 45 let, jsem muž a již asi 4 roky bojuji s problémem, který mne velmi trápí. Jde o pálení, či řezání, nebo svědění močové trubice, pocitově 1-2 cm na jejím konci.Nemá to souvislost s močením ani výronem semene, pálí to soustavně. Absolvoval jsem už několik opakovaných vyšetření ( moč, krev, semeno, stěry ) u dvou urologů, obvodního lékaře, venerologa. Nárazově byly zjištěny v semenu údajně nepodstatné množství ecoli nebo jiné bakteri, které byly přeléčeny ATB, ale potíze nepřestaly . Před 3 roky mi byly zjištěny chlamydie ( přeléčeny a posléze negativní ). Za ty 3 roky jsem využíval cca 10 balení ATB. Některé na čas pomohly, ale spíše zlumily obtíže, které se po vysazení do cca dvou týdnů vrátily. Už si nevím rady. Pálení se zvýraznujě hlavně před usnutím. Po celou dobu užívám různé volně dostupé léky na prostatu ( prostanol uno apod.), snažím se pít urologický či mátový čaj. Pálení tlumí alkohol, když alkohol vysadím, zvýrazní se. Jediné, co trošku ulevuje je ibalgin, který si v nejvyšší nouži před spaním dám, ale nechci si ho dávat často. Můžete mi poradit, doporučit nějakého specialistu, který by mi mohl pomoci. Praha nebo Nový Jičín ( pohybuji se v obou lokalitách ), či případně co mám dělat, na koho se obrátit? Děkuji JiRKA

Vážený tazateli, je to jistě svízel, pro vás i pro urologa v jehož jste péči- tolik let a tolik spolykaných antibiotik...Důležité jistě znáte -dostatek tekutin (při zvyěeném příjmu, zvl.v létě, nedokážou přerůst případné bakterie ze zevníhi ústí moč.trubice), kondom pro pohlavní styk, vynechat ostře kořeněná jídla...Starší urologie používala uretrální čípky (předepisované magistraliter), sám doporučuji 1x denně (nejlépe po stolici) zavést indometacinový čípek, večer pak požít sedativní lék, možná neurol. Předpis je ovšem na vašem lékaři Čípky je třeba brát po dva-tři týdny, sedativa se však nesnesou s alkoholem ( ten vám ostatně nyní zástupnpu sedativní činnost zajišťuje). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Infekce močových cest

Vloženo: 22.07.2020 19:16

Dobrý den, po prodělané infekci močových cest a bakterie v moči chci se zeptat, je možná přenos infekce nebo bakterií pohlavním stykem ? Děkuji

Vážená tazatelko, po prodělané- a úspěšně léčené, infekci močového měchýře,resp. vývodných cest močových,je jejich výstelka k recidivě do jisté míry po dobu pár týdnů náchylnější. Samotný pohlavní styk by rizikový být neměl, ale (tak jako každé jinak navozené překrvení orgánů malé pánve) nepřímou příčinou by být mohl. Rozhodně to nezamená pohlavnímu styku se vyhýbat. Běžně by se nemělo nic stát, ale prevence možná je. Spočívá v jednoduchém postupu- před stykem a nedlouho po jeho ukončení se jít vymočit. Není snad třeba ani zdůrazňovat, že je třeba dbát na dostečný příjem tekutin obecně. Indikátorem je světlá barva moči. V moči tmavšího zbarvení (koncentrované) se případný výskyt baktterií může snáz množit, což při dobrém zavodnění ( a častějším, resp. pravidelném močení) nenastane. Dost důležirtou prevencí je také pravidelná stolice. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Prostata

Vloženo: 21.07.2020 19:46

Dobrý den přeji pane doktore. Poprosil bych vás o radu.dva roky užívám lék Omnic a od letošního roku lék penester.Je možné při užívání těchto léčiv pít čaj z vrbovky? Bez toho aby se rušili ůčinky těchto léků.Děkuji za odpověď.

Vážený tazateli, oba uvedené léky dokážou docela úspěšně brzdit nežádoucí vývoj prostatických potíží- a do značné míry i růst samotné prostaty. Těmto pomocným lékům může současné používání čaje z vrbovky malokvěté v žádoucím účinku jen napomoci- rozhdoně tedy nemůže dopad léčiv narušit. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

ocas nadvarlete

Vloženo: 05.06.2020 13:54

Dobrý den pane doktore po sono vyšetření pravého varlete a palpačivně od pana doktora mi byla navrhnuta operace ocasu nadvarlete.pro stálou bolest.Před 1,5rokem mi byla v oné oblasti odoperována spermatokéla. Je možné, že to pan doktor prř operci spermatokély mohl přehlédout?A Jaká rizika jsou s touto operací jsou spojena.?Předem děkuji za odpověď

Vážený tazateli, je dobře možné, že se spermatokéla může opakovat. Pokud existuje určitý UZ nález a jsou výraznější a dlouhodobé obtíže, pak rozhodnutí o operační revizi lze považovat za zcela oprávněné. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

PSA

Vloženo: 28.05.2020 13:21

Vážený pane doktore prosím Vás o radu, Je mě 47let, 10/18 Psa 2,96 poměr 15% 4/19 Psa 2,93 11/19 Psa 2,49 poměr 14,5%, Mag. Rezonance: ve střední části prostaty v zadní mediální části perif. zóny vpravo klínovitý okrsek sníženého signálu s lehkou PIRADS 3. Biopsie 12 vzorků negativní, bez známek HG PIN. 5/20 Psa 3 poměr 7,7% a PHI 68,8 Jaký je prosím Váš názor na tyto výsledky? Co by jste mě doporučil dále? Děkuji Rudolf Jakub

Vážený tazateli, výsledky měření prostatického antigenu-PSA jsou v průběhu let zcela v normě. Malou nejasnost při technickém vyšetření posléze vysvětluje veskrze negativní, tedy normální, výsledek vyšetření bioptických vzorků prostatické tkáně. Určitě není třeba se znervozňovat, jen se nadále svěřit pravidelným urologickým kontrolám. Urolog jistě posoudí danými vyšetřeními (včetně posouzení míry vašich případných potíží) celou vaši situaci. Podle vámi předložených údajů žádné nebezpečí z prodlení se nezdá reaálné. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Varle a masturbace

Vloženo: 10.05.2020 08:56

Dobrý den pane doktore. Nejdříve bych se chtěl zeptat , jestli je normální, že na jednom varleti se v dolní části objevují výrazné žíly, ale jakoby taková měkká tkáň. Zhruba před 8 měsíci jsem už s tím byl na ultrazvuku šourku, kde mi ale lékařka řekla, že je vše v pořádku, od té doby se nic nezměnilo. Je to tedy normální stav? Děkuji a ještě bych měl druhý dotaz..Může na to mít vliv i častější masturbace ? Mám takový problém, že třeba 5 dní nemám vůbec potřebu masturbovat a poté třeba hned 2-3 dny po sobě. Nemůžu mít kvůli tomu potom problémy s normálním sexem, popřípadě plodnost ? Děkuji

Vážený tazateli, hmatatelné žilní rozšíření v šourku nepochybně souvisí s pohlavním vzrušením. Starší lékařské vyšetření již normálnost zdravých varlat prokázalo, ani nyní nebude jinak. Pro provádění masturbací žádný předpis (pravidlo) není a být nemůže. Zásada je- nepřehánět. K tomu pomáhá věnovat se více pohybu na zdravém vzduchu, zdravá únava ze sportování či pracovní fyzické zátěže. S tím nutně souvisí omezit vysedávání u počítače.

Erekce

Vloženo: 02.05.2020 21:33

Dobrý den je mi 30 let a mám problém s partnerkou chuť na sex mám i erekci, ale přijde k zasunutí penisu do pochvy a zachvilku mi penis zvadne. Nějaká rada.

Vážený tazateli, především příjměte omluvu, počítač jsem měl víc jak týden vyhaslý. K vašemu problému: stává se často, že po prvním podobném selhání má muž obavy z opakování nedostatečnosti- a citlivá psychika pak přináší opakování situace, na niž je muž tak soustředěn Pokud nedokážete obavy vytěsnit, je někdy možné jednak se partnerce svěřit ( a ženy už dokážou zázraky), anebo se odblokovat trochou alkoholu (což ovšem nelze dělat pak opakovaně). Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

nadvarle

Vloženo: 24.04.2020 13:29

Dobrý den pane doktore, chtěl bych Vás touto cestou poprosit o zhodnocení Doplerového vyšetření ledvin a šourku. Ledviny jsou normální velikosti, v pravé ledvině je subkortikálně uložená střed. segmentu 15 mm Bosniak I.Na toto vyšetření jsem byl odeslán pro dlouhodobé bolesti pravého varlete.Ta bolest je velmi nepříjemná, jako by jste se do něho uhodil. V obou varletech mi byla vyloučena hydrokéla, spermatokéla a varikokéla skortum volné, ale v pravém varleti, bylo zjištěno rozšíření kaudy nadvarlete s výrazným prokrvením oblasti kaudy.Závěr vyšetření svědčí pro zánětlivé změny, hlava nadvarlete vpravo je intaktní. Myslíte si pane doktore, že ta moje boletst je daná těmi zánětlivými změnami?Jak by jste pane doktore tento múj problém léčil? Předem Ván děkuji za odpověď

Vážený tazateli, menší podkorová cysta pravé ledviny je vcelku bezvýznamný nález. ostatně dost často u vyšetřovaných lidí pozorovaný. Je těžko říct,že zdroj vašich potíží (netuším co znamená "dlouhodobých") je pozánětlivě změněná část nadvarlete. Jiná stopa, jak se zdá , zjistěna nebyla.Urolog, který zná podrobněji vaši anamnézu a může vyhodnotit výsledky všech yšetření, může, jistě lépe než já, určit další možný postup. Já bych rozhodně ještě vyžadoval pečlivé vyšetření tříselného kanálu v chirurgické ordinaci. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Zobrazeno 21-30 z 7 965 dotazů.