Urologie

Toto téma je aktuálně uzavřeno pro pokládání nových dotazů. Zkuste navštívit toto téma někdy v budoucnu, možná už bude otevřeno.

RE: Bulka nad varletem

Vloženo: 11.10.2020 18:46

Dobrý den ještě jednou, nedávno jsem psal dotaz na bulku nad varletem, a vy jste mi odpověděl ze by se mohlo jednat o cystu nadvarlete, je možné ze by byla spojena jen s varletem? K lékaři se zatím nechystám, jen kdyby se bulka zvětšila, zatím se budu jen sledovat....... nádor by už byl asi po půl roce větší než jen kulicka ne?

Vážený tauateli, opakuji,že cysta nadvarlete je neškodná záležitost, v drtivé většině případů nevyžaduje žádné léčení.Je malým krčkem spojena s nadvarletem. Nadvarle svojí spodinou nasedá na varle. Spermie, které k dozrávání do nadvarlete putují, se do obsahu cysty nedostanou. Jak jsem již uvedl krček cysty (tedy komunikace s nadvarletem) se často hodně zúží,mnohdy i zvazivovatí, ojediněle se pak cysta i od nadvarelete oddělí. Záležitost je to nevýznamná. Jistě neškodí, když situaci jednou za čas vyhodnotí urolog přímým vyšetřením. Při dnešní pandémii je to vyšetřování nadbytečné. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Nutkání na močení po ejakulaci

Vloženo: 10.10.2020 16:04

Dobrý den, již několik let mě trápí problém, který se subjektivně poslední měsíce stupňuje (je mi 31 let). Stává se mi, že cca 5–10 minut po ejakulaci mě postihne mnohdy až lehce pálivé silné nutkání na močení (i když reálně močit nepotřebuju). Nutkání spontánně odezní cca do 20–30 minut, ale po tu dobu je velmi nepříjemné. Problém se objevuje nahodile, ale pokud před ejakulací požiju nějaký alkohol, pravděpodobnost, že se objeví, se tím zvyšuje. Mohu vyloučit infekci pohlavně přenosnými chorobami – pravidelně chodím na testy, vč. výtěru močové trubice. Máte prosím tušení, čím by to mohlo být a jestli je něco, čím tomu mohu předcházet? Vážím si Vašeho času a předem děkuji za odpověď. Jiří

Vážený tazateli, pohlavní vzrušení, zvláště je-li víc jak časté, vede k překrvení prostaty a celého dna močového měchýře. Z toho plyne asi dvojí doporučení. Jednak se vyhnout častějším ejakulacím spermatu (většinou vycházejících z masturbací), a dále aktuálně zkusit se vymořit pokud možno před pohlavním aktem, ale rozhodně krátce po něm. Je také třeba dbát aby nedocházelo u vás k déletrvajícímu překrvování malé pánve (dlouhá sezení a pod.), a také pečovat o pravidelnou, nezácpovou, stolici. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Prostata

Vloženo: 07.10.2020 18:38

Přeji dobrý podvečer pane doktore. Podstoupil jsem na urologické ambulanci mpMRI. Nalezen tumor asi 8mm v PZ vlevo apikocentrálně na něj navazuje rozsáhlý pruh zánětu. Uzliniy v pánvi mají reakt. charakter. Indikace k fůzní MRI/Trus navigované biopsii na urologické ambulanci. Jenže na zánět jsem nedostal žádné léky a urolog mi dokonce sdělil ať to neřeším. A poprosil bych o sdělení co znamená že zliny v pánvi mají reakt. charakter. Velice děkuji za vysvětlující odbornou odpověď.

Vážený tazateli, pozitivní nález, který váš nález uvádí, vyžaduje nutně další došetření, tak aby mohl být v krátké době určen postup léčení. Obraz zánětlivých změn odpovídá nálezu na uzlinách. Jde nepochybně o vydrážděný svodný lymfatický systém.V takovém případě není skutečně žádná antibiotická léčba přímo indikována. Došetření a léčení by se v žádném případě nemělo odkládat- zvláště pokud dosud nejste ve vyšší věkové kategorii. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Bulka nad varletem

Vloženo: 04.10.2020 01:03

Dobrý den, mám dotaz. Je mi 22 let a Nad pravým varletem jsem si cca před půl rokem nahmatal jakou si bulku(kuličku) o velikosti cca 3-4mm zjistil jsem že se nachází na vrchním pólu hned pod nadvarletem, lze s ni pohybovat jen s varletem a jen kolem do kola. Když varle posunu dolu, lze kuličku od varlete oddělit a když spojím pod ni prsty, cítím jakousi Žilku ( která spojuje tu kuličku s varletem) pomalu jsem si ji ani nevšiml, jen teď to pořad hlidam jestli se nezvetsuje a zatím nic ( tuhost velikost varlat je stejná) možná o par mm je prave zmiňované varle větší. Když tu kuličku chytnu mezi prsty a napnu kůži šourku tak je vidět že je to taková kulicka hrasku bílé barvy, není úplně trvrda ale ani úplně mekka. Koukal jsem že by to mohla být cysta nebo apendix testis.... zajímal by mě vás názor p co by se mohlo jednat. K úrokovou plánují zajít, ale v současné situaci v nemocnicích ( covid) se mi tam moc nechce. Děkuji za vaši odpověď a váš čas.

Vážený tazateli, podle všeho podrobného popisu se nejspíš opravdu jedná o cystu nadvarlete.Je to především neškodná záležitost, může být široce spojena s nadvarletem, většinou bývá spojena jen stopkou. Ta může někdy být natolik úzká, že působí nefunkční spojení s vlastním orgánem a tak se cysta nikdy nezvětší. Dokonce se v řadě případů může od nadvarlete oddělit, vznikne tak drobný kulovitý útvar volně se pohybující v obalech varlete. Urologické vyšetření vám dá janou odpověď, podle toho co popisujete to nijak nespěchá. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Urologie

Vloženo: 26.09.2020 21:42

Jaky je tedy duvod nepritomnost spermii? Operace varikokely 1 stupnu nepomuze vylecit azoospermii.? Varikokelu ma pouze na leve strane 4 cm.je nejaka sance prirozene otehotnet? Dekuji

Vážená tazatelko, pátrat po příčině poruchy tvorby spermií může jen odborné vyšetření na odborných pracovištích. Cestou internetového serveru se nelze ničeho validního dopátrat. Jak bylo již uvedeno jednostranná lehčí varikokéla je jako příčina víc jak nepravděpodobná. Naděje na otěhotnění přirozeně není. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Neplodnost

Vloženo: 23.09.2020 16:38

Dobry den, Chtela bych se zeptat zda azoospermie souvisi s varikokelou? Varikokela je pouze 1 stupne na leve strane. Dekuji

Vážená tazatelko, nepřítomnost živých a zdravých spermií může mít řadu důvodů.U varikokély vyššího stupně tomu tak být může, lehká varikokéla mezi tak zásadní příčiny rozhodně nepatří. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Operace prostaty

Vloženo: 22.09.2020 15:56

Dobrý den. Pane doktore nedá mi to abych nereagoval na téma operace prostaty. Je mi 59 let a mám mnoho kamarádů a známých co podstoupili operaci prostaty i v mladším nebo starším věku a dnes mají takový život že někteří nosí plínky někteří neudrží moc a užívají víc léků jak před operací prostaty. Samozřejmě vím že každý muž je jinačí a někdo je po operaci v pohodě. Tím nechci zpochybňovat prácí lékařů ale myslím že staré metody by měli ustoupit novým. Neberte to prosím osobně ale tak to je.

Vážený tazateli, vámi vypisované pochybnosti ještě nikomu nepomohly k uzdravení. Doporučuji poslechnout radu lékaře u něhož jste v péči. Střídání lékařů a shánění informací ( a desinformací) nic neřeší. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

varlata

Vloženo: 21.09.2020 16:33

Dobrý den, cca před půl rokem jsem byl na ultrazvuku varlat a po něm mi paní lékařka řekla, že je vše v pořádku a na jiné vyšetření mě neposlala. Ovšem ve zprávě od ní mám psáno: Hlavní DG- varixy šourku. Neznamená to varikokélu ? Děkuji

vážený tazateli, není možné,že jste na ono vyšetření zašel právě pro (vlastní) podezření z varikokély? Potom se mohlo ve zprávě zmíněné octnout. Pokud napsala varixy šourku, nebyla za tím zkratka " v.s.", tedy podezření na ... K posouzení skutečného stavu -a k vašemu klidu-je možné jedině přímé lékařské vyšetření. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Prostata

Vloženo: 18.09.2020 07:24

Pane doktore omlouvám se za překlep myslel jsem odmítavý postoj. František.

Vážený, ono to z textu vyplynulo. Odpověď s mým názorem už odešla. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Prostata

Vloženo: 18.09.2020 07:22

Dobrý den pane doktore. Mám rakovinu prostaty v 59 letech zjištěna z biopsie.Docházel jsem do nemocnice na urologie Frýdek Místek od tama mne poslali do Fakultní nemocnice Poruba na urologii a když jsem se zeptal lékařů urologie co říkají na léčbu v protonovém centru všichni mi tuto možnost nedoporučili bez udání důvodu.Mohl by jste mi zkusit napsat proč mají lékaři k tomosmítavý postoj a jaký je váš názor na léčbu prostaty v protonovém centru.Děkuji za odpověď.František.

Vážený tazateli, nedůvěra k novějším lékařským postupům není nic nového. Sám proti pokroku nejsem a být nemohu, postrádám ovšem jedno důležité- zkušenost zprávy o spolehlivém účinku této metody. Vím ale také,že se metoda hodí pro vybrané případy, nikoli pro každý typ nádoru prostaty. Sám se přikláním k staré a zásadné medicinské pravdě- tedy radikálnímu odstranění ložiska, v romto případě celé prostaty,Na to je jistě kinika v Porubě vynikající moderní pracoviště. Zdraví MUDr. Rudolf Vévoda

Zobrazeno 1-10 z 7 965 dotazů.