Kód pojišťovny

Rostou počty lidí, kteří nepodceňují preventivní prohlídky u lékaře

Ostrava, 21. července 2020 - V Česku přibývá lidí, kteří si hlídají své zdraví. Vyplývá to z dat České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP), podle nichž se vloni na preventivní prohlídku k praktickému lékaři dostavilo o 23 procent dospělých pojištěnců více, než před sedmi lety.  ČPZP své klienty k preventivní prohlídce motivuje a zve je k lékaři pomocí krátké textové zprávy.

„Zatímco za rok 2013 evidujeme 173 476 pojištěnců s vykázanou preventivní prohlídkou u praktického lékaře, v roce 2019 to bylo již 212 925 pojištěnců. Zájem ale roste i o ostatní druhy preventivních prohlídek, to je u praktického lékaře pro děti a dorost, u stomatologa i gynekologa,“ uvádí tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová. Ačkoli o stomatologické prohlídky je mnohem větší zájem, lidé by si měli udělat čas také na prevenci u praktika, a to i v případě, že se cítí zcela zdraví. Praktický lékař dokáže během preventivní prohlídky zachytit počátek vážného onemocnění.

Preventivní prohlídky v České průmyslové zdravotní pojišťovně

Preventivní prohlídka

Počet pojištěnců 2013

Počet pojištěnců 2018

Počet pojištěnců 2019

praktický lékař

173 476

207 301

212 925

PLDD

152 962

163 342

166 368

stomatologie

690 486

741 984

762 955

gynekologie

258 693

294 138

299 533

 

ČPZP své pojištěnce k preventivním prohlídkám motivuje.  „Pokud se klient přihlásí do doplňkového preventivního programu Bonus Plus, připisují se mu za každou vykázanou prevenci u lékaře body. Nashromážděné body je možné využít například na proplacení zdravotních služeb nehrazených z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětluje mluvčí ČPZP.  Podmínky členství v programu Bonus Plus jsou uvedeny na webových stránkách ČPZP.

Preventivní prohlídku u praktického lékaře hradí zdravotní pojišťovny dospělým pojištěncům jedenkrát za dva roky. Preventivní vyšetření u stomatologa pak proplácejí dvakrát ročně a prohlídku u gynekologa jednou za rok. Klienti ČPZP mají navíc výhodu, že si nemusí pamatovat, kdy mají absolvovat preventivní prohlídku. Stačí, když si aktivují bezplatnou službu s názvem Prevence v mobilu a ČPZP jim v SMS připomene, že je čas objednat se k lékaři.

„ Za rok 2019 jsme našim klientům rozeslali 165 826 esemesek s upozorněním na blížící se preventivní prohlídku, což je zatím rekordní počet. O rok dříve jich bylo rozesláno přes 164 tisíc. Vzhledem k rostoucím počtům preventivních prohlídek je evidentní, že zasílání těchto SMS má smysl,“ konstatuje mluvčí Mazurová.

Užitečným pomocníkem všech, kteří se zajímají o své zdraví, je mobilní aplikace Zdraví v mobilu. Je určena především pro pojištěnce ČPZP, ale mohou si ji zdarma stáhnout například na www.zdravivmobilu.cz i pojištěnci jiných zdravotních pojišťoven. Zdraví v mobilu poskytne obecné informace, pojištěncům ČPZP pak ukáže data o čerpané zdravotní péči či umožní proplácení preventivních programů bez nutnosti návštěvy pobočky. Preventivní prohlídky by měly již brzy tvořit další funkci této mobilní aplikace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.