Kód pojišťovny

Nemoc, které by šlo zabránit očkováním, může zmařit i sportovní kariéru

Ostrava, 8. října 2019 - Sportu se aktivně věnuje mnoho lidí. Pečlivě si hlídají výživu, do detailu si rozpracují svůj tréninkový plán, zaměřují se na rekonvalescenci po výkonech, ale většina zapomíná na očkování. Před jakými nemocemi by se očkováním měli chránit všichni, kteří se věnují sportu?

Pro sportovce je klíčová ochrana před virovou hepatitidou A a meningokokovou meningitidou. Tyto nákazy hrozí prakticky ve všech zemích světa, včetně vyspělých. Vyskytují se také v České republice. Znám osobně několik vrcholových sportovců, kterým hepatitida A zásadně ohrozila a dokonce i ukončila slibnou sportovní kariéru,“ připomíná Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCP, odborný garant center Očkování a cestovní medicíny Avenier. Člověk se navíc může nakazit v letadle nebo v jiném dopravním prostředku cestou na sportovní akci.

Významné je i očkování proti virové hepatitidě B, to už mají ale všechny ročníky narozené v roce 1989 a mladší v rámci pravidelného očkování od dětského věku. V úvahu tedy přichází u starších sportovců, zejména pokud více cestují nebo se věnují kontaktním sportům, kde může dojít ke zranění.

Chřipka je riziko i pro sportovce

V podzimním období je významné myslet i na prevenci chřipky. „Každoročně máme na jednotkách intenzivní péče i mladé lidi bez rizikových faktorů, kteří se potýkají s těžkou formou nákazy. Chřipka není banální nachlazení a rozhodně není nebezpečná jen pro starší a chronicky nemocné osoby,“ uvádí lékař. I bez komplikací znamená tato nemoc pro sportovce tréninkový výpadek nebo zápasovou absenci, navíc často způsobuje dlouhodobý únavový syndrom. Pokud se přidruží i zápal dolních cest dýchacích nebo postižení srdce, mohou jejich následky ohrozit kariéru sportovce.

Sportujete venku? Pak pozor na nakažená klíšťata

Pro outdoorové sportovce, běžce, cyklisty a podobně je důležité nezapomenout na očkování proti klíšťové encefalitidě. „Výskyt této nemoci je u nás nejvyšší v celé Evropské unii a zánět centrálního nervového systému způsobený virem klíšťové encefalitidy může zanechat nepříjemné dlouhodobé až trvalé následky. Od těch mírnějších, jako jsou poruchy paměti, koncentrace, chronické bolesti hlavy či nespavost až po závažné invalidizující,“ varuje doc. Maďar. Tato nemoc, proti které stále neexistuje účinný specifický lék, se vyskytuje ve většině zemí střední Evropy i v jižních částech severní, včetně Pobaltí a jihu Skandinávie.

Na očkování pro dospělé 1000 Kč a pro děti 1500

Jak potvrdila tisková mluvčí Česká průmyslová zdravotní pojišťovna Elenka Mazurová, největší zájem je o příspěvky na očkování proti klíšťové encefalitidě. „Například letos od začátku roku do konce září jsme přispěli na očkování proti klíšťové encefalitidě částkou cca 27 milionů Kč, kterou vyčerpalo 32 000 pojištěnců,“ uvedla mluvčí ČPZP.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna přispívá svým klientům na jakékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění ze svého preventivního fondu. Příspěvek pro dospělého pojištěnce činí 1000 Kč a pro děti 1500 Kč. Navíc má ČPZP program Pravidelný pohyb s příspěvkem 700 Kč.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.