Kód pojišťovny

Tipy, jak zdravě a v pohodě odstartovat školní rok

Po měsících her a volnosti je pro děti návrat do školních lavic a k pravidelnému režimu náročný

První zářijové týdny bývají velkou životní změnou pro celou rodinu. Zvlášť, když jde váš potomek do první třídy nebo vstupuje poprvé do dětského kolektivu v mateřské škole. Tyto životní předěly si vyžadují delší a sofistikovanější přípravu. Kromě úprav dětského pokojíku, nákupu školních potřeb a naplánování denního režimu musíte také zjistit, zda má váš školáček všechna doporučená očkování. První pobyt mezi vrstevníky s sebou totiž přináší mnohonásobně vyšší rizika nákazy infekčními nemocemi, proto je dobré se poradit s pediatrem, jaké druhy vakcinace by byly pro vašeho potomka vhodné. „Využít můžete preventivní program Očkování, který dětem poskytuje příspěvek až 1 500 korun na všechna očkování proti infekčním onemocněním, která nejsou hrazená z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětluje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová.

Pokud jste si nastavili denní režim alespoň dva týdny dopředu, udělali jste dobře

Rodiče, kteří se vracejí z dovolené večer před prvním školním dnem, riskují, že ranní vstávání nebude nic snadného. Děti nebudou chtít přistoupit na rychlou změnu. Mohou si nový režim zošklivit natolik, že se vám jejich nechuť ke škole bude odstraňovat jen těžko. Lepší je vrátit se domů alespoň o týden dřív a postupně nastavovat čas usínání a vstávání spolu se společnou snídaní a oblékáním. Pomáhají lákavé snídaně, plyšák pro štěstí… Možností, jak zpříjemnit odchod z domova, je spousta. Hlavně příslib společného odpoledne, hry nebo sport, na které se dítě těší, určitě zafungují. Počítejte s tím, že i se sebedůkladnější přípravou se běžně rodina s novou situací sžívá minimálně měsíc.

Když udeří první chladná rána

Děti zvyklé pouze na domácí prostředí, ale často i ty otužilejší, mohou mít v prostředí vrstevníků zpočátku častěji nejrůznější virová onemocnění. Musí se kolektivem dětí „promořit“, to rodičům vysvětlí každý pediatr. Jediná preventivní opatření, na kterých je potřeba pracovat dlouhodobě, jsou otužování (plavání, sauny, solné jeskyně, častý pohyb v přírodě) a doplňování vitaminů. První volbou je dobře vyvážený kvalitní jídelníček, každodenní konzumace ovoce a zeleniny. Ta mezi malými strávníky příliš oblíbená není, pomoci mohou multivitaminové doplňky stravy. „Na podzimní prevenci pro děti od 3 do 15 let myslí i náš program Vitaminy pro děti. Rodiče si na pobočkách České průmyslové zdravotní pojišťovny mohou zdarma vyzvednout oblíbené želé vitaminy v období říjen až prosinec. Tato nabídka pro naše pojištěnce platí samozřejmě do vyčerpání zásob,“ uzavírá Elenka Mazurová.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.