Ingredience:
-
Mrkev 350g
-
Červená čočka 60g
-
Cibule 1ks
-
Sladká mletá paprika
-
Máslo
-
Kmín
-
Sůl
-
Pepř
-
Pečivo
-
Zelenina (na ozdobu)
Doba přípravy:
25 minut (bez chlazení)
Nutriční hodnoty:
(celá pomazánka)
- Energie – 1958kJ / 466kcal
- Bílkoviny – 19g
- Tuky – 11g
- Sacharidy – 67g
- Vláknina – 20g
Červenou čočku propláchneme a dáme ji zhruba na deset minut vařit do hrnce s osolenou vodou. Mezitím na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibule zezlátne, přidáme k ní na kostičky nakrájenou oloupanou mrkev, lžičku sladké papriky, mletý kmín, sůl a pepř. Směs pořádně promícháme, lehce podlijeme vodou a asi 10 minut pod pokličkou podusíme. Uvařenou čočku scedíme, přisypeme ji k mrkvi a cibulce a společně pár minut restujeme. Potom už všechny ingredience rozmixujeme (můžeme ponechat i drobné kousky) do podoby mrkvové pomazánky. Tu necháme vychladnout a pak už ji jen namažeme na čerstvé pečivo, které třeba dětem můžeme vykrojit do podoby květiny či jiných zábavných tvarů. Dobrou chuť.
Tip: Vychlazenou pomazánku můžeme případně ještě promíchat s malým kelímkem bílého jogurtu. Díky tomu bude mít zdravá svačina navíc i blahodárné probiotické bakterie.
RECEPT JE VHODNÝ PRO:
Celiaky
Sportovce