Chilli con carne

Ingredience:

(na 4 porce)

  • Konzervované červené fazole 400g

  • Sterilizovaná kukuřice 285g

  • Konzervovaná rajčata 400g

  • Mleté hovězí maso 250g

  • Hovězí bujón 500ml

  • Olej 1 lžíce

  • Cibule 1ks

  • Česnek 2 stroužky

  • Čerstvá červená paprika

  • Rajský protlak 2 lžičky

  • Mleté chilli 1 lžíce

  • Mletá sladká paprika 1 lžíce

  • Římský kmín 1 lžíce

  • Sušená majoránka ½ lžíce

  • Třtinový cukr 1 až 2 lžičky

  • Sůl

  • Pepř

Doba přípravy:

90 minut

Nutriční hodnoty:

(1 porce)

  • Energie – 1603kJ / 381kcal
  • Bílkoviny – 25g
  • Tuky – 15g
  • Sacharidy – 32g
  • Vláknina – 11g

Na rozpáleném oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku, na plátky nakrájený česnek, lžíci chilli, sladké mleté papriky a jednu lžíci římského kmínu. Vše společně promícháme, dokud se všechny ingredience důkladně nepromísí. Potom na pánev dáme mleté hovězí maso, vařečkou ho rozdělíme na co nejmenší části, ztlumíme plamen a zhruba pět minut maso se zeleninou a kořením promícháváme a opékáme. Na pánev poté přilijeme hovězí vývar (může být i z kvalitního bujónu), konzervovaná rajčata, přidáme dvě lžičky rajského protlaku, sůl, pepř, cukr a majoránku. Maso podusíme s omáčkou a zhruba dvacet minut ho necháme na mírném plameni probublávat. Občas celou směs promícháme a v případě, že by byla omáčka příliš hutná, přidáme do ní pár lžic vody. Po dvaceti minutách dušení přisypeme k masu opláchnuté červené fazole a kukuřici bez nálevu. Vše opět důkladně promícháme a necháme ještě pod pokličkou asi deset minut společně povařit. Pak už chilli con carne dle chuti dosolíme a opepříme a můžeme servírovat s čerstvou petrželkou, nebo koriandrem. Dobrou chuť.

TIP: Chilli con carne můžete podávat s rýží, pečivem, nebo třeba s typickými mexickými nachos.

 

RECEPT JE VHODNÝ PRO:

Diabetiky
Celiaky
Redukční dietu
Sportovce