Kód pojišťovny

Pojišťovna drahou léčbu matce dvou dětí zaplatí

Pavla Dandová, která trpí agresivní formou synoviálního sarkomu, si nemusí dělat starosti se zaplacením drahé léčby. Lék LARTRUVO, který vážně nemocné matce dvou malých dětí doporučila její onkoložka, uhradí zdravotní pojišťovna. Ta úhradu nejprve zamítla, protože se nejednalo o jedinou možnou léčbu.

„I přesto, že se paní Dandová proti našemu rozhodnutí o zamítnutí léčby neodvolala, po konzultacích s předními členy České onkologické společnosti jsme znovu posoudili tento případ a přijali mimořádné opatření,“ oznámila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová a dodala: „Pro pochopení veřejnosti musíme uvést, že lék LARTRUVO je sice registrován Státním ústavem pro kontrolu léčiv, ale nebyl jím dosud schválen a ČPZP se musí při schvalování nehrazených léčivých přípravků řídit platnou legislativou. I když nebyl dosud zařazen do systému léků hrazených z prostředků veřejného zdravotního pojištění, léčbu paní Dandové tímto přípravkem uhradíme,“ vysvětlila.

Osud této mladé ženy vyvolal velkou odezvu v médiích i na sociálních sítích. „Také naše pojišťovna vnímá příběh naší pacientky velmi citlivě. Z lidského hlediska paní Dandovou velmi obdivujeme za to, že svůj boj se zhoubnou nemocí nevzdává. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna hradí její onkologickou léčbu od počátku a bude ji samozřejmě hradit i nadále,“ ujistila mluvčí. Dosud za léčbu paní Dandové ČPZP zaplatila částku přesahující jeden milion korun.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.