Kód pojišťovny

Bolestmi zad trpí již děti. Náklady na léčbu celé populace jdou do stamilionů

Ostrava, 10. října 2017 - Náklady na léčbu bolestí zad se v České průmyslové zdravotní pojišťovně v loňském roce blížily částce 489 milionů korun. Od roku 2012, kdy činily zhruba 354 milionů korun, se zvýšily o 38 procent. ČPZP loni hradila léčbu bolestí zad 159 145 pojištěncům, zatímco v roce 2012 to bylo 133 775 pojištěnců.

Bolest zad je přední civilizační onemocnění, s nímž přichází do ordinací praktických lékařů a neurologů více než třetina všech pacientů. Zbývající část populace tyto obtíže trpělivě snáší a spoléhá se na spontánní ústup svých potíží. Problémy přitom trpí již děti, a to buď v rámci chybného zakřivení páteře (skoliózy), nebo z jejího nadměrného přetěžování. Například školní aktovka by měla vážit asi 10 až 15 procent váhy dítěte. Standardně je však tato váha až dvakrát vyšší. Další rizikový faktor pro zdravý vývoj páteře u dětí je obezita, dlouhodobé vysedávání u televize, nyní spíše u počítače, v nevhodné poloze s předsunutým držením hlavy, nebo hraní her na mobilním telefonu. Neméně významným faktorem je absence fyzické aktivity spolu s rozvojem nerovnováhy (dysbalance) svalů v oblasti páteře.

U lidí středního věku vede k bolestem zad snížená kondice způsobená nedostatečnou fyzickou aktivitou zejména při dlouhodobé činnosti u PC. Dochází tak k nerovnováze svalů páteře zejména v oblasti krční se zvýšeným napětím a kolem lopatek. Postupně se rozvíjí zakulacení zad, předsunutí hlavy s bolestí v oblasti týlu a lopatek.  Senioři si pravidelně stěžují na chronické opakující se bolesti zad - nejen na základě již rozvinutých degenerativních změn, ale také při osteoporóze (odvápnění) obratlů.

Léčba bolestí zad je doménou neurologů, rehabilitačních lékařů a odborných fyzioterapeutů. U krátkodobých bolestí je vhodný klidový režim, aplikace suchého tepla ve formě zábalů na postižené místo (zvýšeného svalového napětí), cviky se zaměřením na protažení a s následným uvolněním svalových struktur, případně medikace analgetiky. Při déle trvajících obtížích je vhodné zobrazovací vyšetření příslušné oblasti, dále cvičení zaměřené na posílení svalového korzetu, normalizaci svalové nerovnováhy, možná elektroléčba a vodoléčba dle určení lékaře-specialisty.

Zásadním bodem prevence bolesti zad je především správné držení těla, jak vsedě, tak při pohybové aktivitě. Je nutné zamezit jednostrannému přetěžování zádových svalů a páteře, dodržování správné životosprávy a dostatečné fyzické aktivity. Hlavním pomocníkem lidského organizmu je vitamín D, jehož dostatečný příjem je důležitý bez ohledu na věk.   Důležitá je také eliminace stresu a možnost odpočinku a relaxace

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.