Kód pojišťovny

Měníte pojišťovnu? Vyberte si tu, která má smlouvu s vašimi lékaři

Ostrava, 12. 9. 2017 - Přemýšlíte o změně zdravotní pojišťovny? Vyberte si takovou, která má uzavřené smlouvy s vašimi lékaři a pobočku v dostupné vzdálenosti.

Každý občan si může vybrat, u které zdravotní pojišťovny chce být registrován. Pouze novorozenci jsou automaticky pojištěni u zdravotní pojišťovny matky. Podle zákona je možné změnit zdravotní pojišťovnu jednou za rok. V současnosti jsou k tomu stanoveny dva přestupní termíny. Pokud chcete stihnout aktuální termín pro přestup, musíte o změnu požádat nejpozději do konce září. U nové pojišťovny tak budete zaregistrováni od ledna 2018.

„Velkým lákadlem pro část občanů jsou benefity a výhody, které jednotlivé zdravotní pojišťovny svým klientům nabízejí. Lidé by však neměli vybírat jen podle tohoto kritéria. Než se rozhodnete ke změně pojišťovny, vždy si zjistěte, zda mají vaši lékaři, především praktický lékař, stomatolog a gynekolog, s touto pojišťovnou uzavřenou smlouvu,“ doporučuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Praktické je rovněž zjistit si, kde se nachází nejbližší pobočka vybrané pojišťovny. „Většina záležitostí se dnes dá vyřídit elektronicky, písemně nebo po telefonu. Pokud však budete chtít jednat s pojišťovnou osobně, podat přehled jako OSVČ nebo si vyzvednout vitamíny pro své děti, návštěvě pobočky se nevyhnete,“ pokračuje Elenka Mazurová.

V České republice působí sedm zdravotních pojišťoven. Liší se počtem klientů, nabídkou preventivních programů, rozsahem uzavřených smluv s poskytovateli zdravotních služeb i počtem poboček. ČPZP například nově zdvojnásobila příspěvek na organizované plavecké kurzy, na které lze nyní čerpat až 1000 korun, a zavedla nový příspěvek pro matky po porodu. Ženy, které porodily po 7. srpnu, mohou čerpat až 1000 korun na kojenecké pomůcky, jako jsou například odsávačky mateřského mléka, kojící kloboučky, nebo na cvičení pro ženy.

Přihlásit se k ČPZP můžete jednoduše pomocí on-line formuláře na www.cpzp.cz, nebo osobně na pobočce.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.