Kód pojišťovny

Loni si přivodilo úraz téměř 75 tisíc dětí

Ostrava, 31. července 2017 - Období letních prázdnin se tradičně pojí s vyšším rizikem zdravotních úrazů u dětí. Ty se v létě věnují mnohem více pohybovým aktivitám a riziko je tak vyšší, než v jiné části roku. Nárůst počtu úrazů u dětí evidují lékaři i zdravotní pojišťovny. Zároveň stoupají i náklady na léčbu. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2016 zaplatila za léčbu dětských úrazů téměř 110 milionů korun.

„Oproti roku 2015 je zde nárůst výdajů na léčbu úrazů o 6,8 milionu korun,“ upozorňuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová. Podle ní patří k nejnákladnějším úrazům poranění hlavy a zlomeniny rukou. Nejvyšší sumu, kterou ČPZP za dětské úrazy v roce 2016 zaplatila, si vyžádaly zlomeniny lokte a předloktí. Tuto diagnózu si přivodily téměř čtyři tisíce dětí a jejich léčba přišla třetí největší pojišťovnu v zemi celkově na více než 12,8 milionu korun.

Výrazný je i meziroční nárůst počtu úrazů u dětí do 15 let. Zatímco v roce 2015 si přivodilo úraz 60 478 dětí registrovaných u ČPZP, vloni to bylo již téměř 75 tisíc zraněných dětí. Statistiky České průmyslové zdravotní pojišťovny přitom potvrzují obecný předpoklad, že nejrizikovějším věkem z hlediska úrazů je věk mezi 10. až 15. rokem. Častěji jsou zranění chlapci.

V roce 2015 hradila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna za péči o patnáctileté děvče po nitrolebním poranění přes 769 tisíc korun. O rok později byl nejdražším dětským pacientem jedenáctiletý chlapec se stejnou diagnózou, jehož péče si vyžádala 1,6 milionu korun.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.