Kód pojišťovny

ČPZP vrací přeplatky. Letos o půl milionu více

Téměř 8,2 milionu korun vrátí Česká průmyslová zdravotní pojišťovna svým klientům, kteří překročili v  roce 2016 ochranný limit za regulační poplatky a doplatky.

Koncem února přibližně 6,5 tisíce klientů České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) obdrží na svůj bankovní účet nebo poštovní poukázkou do poštovní schránky přeplatky za doplatky na léky za poslední čtvrtletí loňského roku. Za čtvrté čtvrtletí ČPZP rozešle svým klientům 4,8 milionu korun. Celková částka, která se vrátí klientům za celý rok, činí 8,2 milionu Kč, což je o zhruba o půl milionu Kč více, než za rok 2015. Stejně tak počet pojištěnců, kterým je přeplatek vracen, vzrostl o šest set. Celkově se za loňský rok vrátí přeplatky zhruba devíti tisícům klientů ČPZP. Průměrná výše přeplatku za rok 2016 činí 842 Kč.

Informace o vrácení přeplatku bude společně s poštovní poukázkou klientům rozeslána ve středu 22. 2. 2017, na bankovní účty budou přeplatky odeslány v úterý 28. 2. 2017.

Průměrná částka vracených přeplatků na jednoho pojištěnce je sice 842 Kč, může ale být i několikanásobně vyšší. Například největší přeplatek činí 19 112 Kč, který bude vrácen klientovi ČPZP z okresu Tachov v Plzeňském kraji.

Z původně zavedených poplatků se dnes hradí jen 90 Kč za pohotovostní službu, tento poplatek se do limitu regulačních poplatků ale nezapočítává. Počítají se do něj pouzedoplatky za léčiva nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely. Roční limit je pro dospělého stanoven na 5 000 Kč, pro děti do 18 let a seniory nad 65 let je ochranný limit poloviční, tedy 2 500 Kč. I po překročení limitu musí pojištěnec dále platit započitatelné doplatky za léky.

Přeplatky dostávají lidé na bankovní účet nebo poštovní poukázkou nejpozději do 60 dnů od konce čtvrtletí, ve kterém limit překročili. Zdravotní pojišťovny zasílají částky vyšší než 50 korun. Nižší částky jsou převedeny do dalších čtvrtletí roku, s výjimkou 4. čtvrtletí, kdy jsou proplaceny všechny přeplatky. Poslední přeplatky se lidem vracejí do konce února následujícího roku. Přehled může pojištěnec získat písemně nebo prostřednictvím své e-přepážky, tedy přes webové stránky ČPZP nebo v mobilní aplikaci ZDRAVÍ V MOBILU.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.