Kód pojišťovny

Víte, kolik stojí zdravotní péče?

Často si zanaříkáme v lékárně nad výší ceny, když doplácíme za léky nebo je hradíme v plné výši. Platíme si přece zdravotní pojištění.

Méně si však uvědomujeme jakou částku za léky či zdravotní péči, kterou představuje třeba jen návštěva praktického lékaře, zaplatí zdravotní pojišťovna. Zatímco za preventivní prohlídku dospělého člověka zaplatí zdravotní pojišťovna v průměru 480 korun, tak operace kýly vyjde na částku 17 300 korun. Za porod císařským řezem bychom bez zdravotního pojištění museli zaplatit 22 000 korun a za operaci totální endoprotézy kyčelního kloubu dokonce 88 000 korun.

Lidé stále častěji přemýšlejí o tom, co jim je jejich pojišťovna schopná proplatit a co nikoli a podle toho si pojišťovnu i vybírají, což potvrzuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. „Dobré výsledky v oblasti zdravotních služeb přitahují zájem pojištěnců o služby ČPZP. Za poslední rok se zvýšil počet našich pojištěnců o 36 tisíc. To je nejvíce ze všech zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven,“ potvrzuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Celkově ČPZP uhradila v roce 2014 za zdravotní služby pro své pojištěnce více než 24, 6 miliardy korun. Například na zubní lékařství směřovalo 1,241 miliardy korun, dalších více než půl miliardy korun putovalo na gynekologickou a porodnickou ambulantní péči. Nemocnicím zaplatila ČPZP více než 11 miliard korun, zatímco náklady na léky vydané na recepty činily 3,4 miliardy korun.

V roce 2012 zaplatila ČPZP za deset svých nejnákladnějších pojištěnců více než 73 milionů, o rok později již o deset milionů více, tedy bezmála 83 milionů korun a v roce 2014 jejich léčba již téměř 104 milionu korun. „Nejnákladnějším pojištěncem České průmyslové zdravotní pojišťovny za rok 2014 byl chlapec s diagnózou hemofilie, jehož léčba stála v uplynulém roce více než 24,44 milionu korun. Zároveň šlo o nejvyšší částku, jakou v uplynulém roce kterákoli zdravotní pojišťovna v ČR za léčbu svého pojištěnce uhradila,“ dodává mluvčí Mazurová.

Mezi pacienty, kteří vážně onemocněli, se ocitl i pan Miroslav z Havířova. Tento devětapadesátiletý pacient musel během krátké doby prodělat dvě náročné operace, a to operaci srdce se čtyřmi bypassy a operaci zhoubného nádoru střev s následnou péčí na onkologii. Pan Miroslav patří k těm pojištěncům, kteří vědí, že bez solidárního zdravotního pojištění by svou léčbu finančně nezvládli. „Člověk si uvědomí, až když těžce onemocní, kolik toto stojí vše peněz. Jsem rád, že jsem již léta vaším pojištěncem,“ napsal České průmyslové zdravotní pojišťovně pan Miroslav.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.