Kód pojišťovny

Ročně si přivodí úraz více než 35 tisíc dětí

Vyšší riziko zdravotních úrazů u dětí se tradičně pojí s obdobím volna, zejména pak letních prázdnin. V létě se děti věnují mnohem více sportovním aktivitám a riziko je tak vyšší, než v jiné části roku. Nárůst počtu úrazů ve druhém a třetím čtvrtletí evidují lékaři i pojišťovny. Nejnákladnějším pacientem České průmyslové zdravotní pojišťovny byl v loňském roce desetiletý chlapec, který si vážně poranil mozek. Jeho léčba stála více než 650 tisíc korun.

Podle statistik ČPZP je nejrizikovější věk mezi 10. a 15. rokem. Každoročně se zraní téměř pětina všech dětí v tomto věku. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v roce 2014 za léčbu dětských úrazů zaplatila 26, 7 milionu korun. „Oproti roku 2013 je zde nárůst výdajů na léčbu úrazů přibližně o 5 milionů korun,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. Podle ní jsou rizikové zejména skoky do neznámé vody při koupání a lezení po skalách.

Naopak nejmenším dětem hrozí největší riziko v domácnosti, ať už se jedná o popálení, opaření či pády. Statistiky ČPZP dále potvrdili obecný předpoklad, že chlapci jsou častěji zranění.  „Například mezi desetiletými, kterých bylo u ČPZP v loňském roce registrováno 14 539, si přivodilo nějaký úraz 3124 dětí. Z toho bylo 51, 5 procenta chlapců a 48, 5 procenta dívek,“ přiblížila konkrétní čísla mluvčí ČPZP.

V roce 2013 hradila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna za péči o dvouletého chlapce po nitrolebním epidurálním krvácení téměř 970 tisíc korun. O rok později byl nejdražším dětským pacientem desetiletý chlapec po poranění mozku, jehož péče si vyžádala 654 tisíc korun.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.