Kód pojišťovny

K hubnutí často volíme nevhodné sporty

16.03.2015

S prvními jarními paprsky zažívají sportoviště i městské lesoparky nápor Čechů i Češek odhodlaných shodit přebytečné kilogramy spojené se zimní zahálkou. Jenže léčba sportovním šokem má i svá úskalí. Odborníci i zdravotní pojišťovny proto doporučují pozvolný pohyb, například plavání a v případě obezity i konzultaci s lékařem. Ten může pomoci doporučit vhodný pohyb.

Obout boty, vyrazit ven a vyběhat přebytečná kila. Stejně uvažují desetitisíce Čechů a Češek, které trápí nějaký ten kilogram navíc. To, co se může na první pohled zdát jako chvályhodná myšlenka, může být velmi neuvážené rozhodnutí. Zejména v případě, že máte obezitu vyššího stupně a nemáte sportovní návyky. V takovém případě mohou být některé sportovní aktivity dokonce nebezpečné. Například při běhu dochází k přetěžování a nadměrnému opotřebovávání kloubů. Jednostranná zátěž pohybového aparátu v kombinaci s nadváhou může vést k únavové zlomenině.

„Ze statistik České průmyslové zdravotní pojišťovny vyplývá, že nejrizikovějšími sporty z hlediska únavových zlomenin jsou běh, tenis, squash, gymnastika a basketbal,“ uvádí mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Naopak vhodnou aktivitou, která nepřetěžuje pohybový aparát, je plavání, které v rámci preventivních aktivit podporují i zdravotní pojišťovny. „Od března do konce května zajišťujeme našim pojištencům vstup do vybraných plaveckých bazénů ve vybraných městech a obcích zdarma nebo za zvýhodněnou cenu,“ představuje plavecký program mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

„Kondiční plavání má několik benefitů. Z odborného hlediska vidím zásadní přínos zejména v rehabilitační a regenerační oblasti. Kondiční plavci ocení především nárůst svalové hmoty a zvýšení celkové kondice,“ říká vedoucí centra sportovní a preventivní medicínyMgr. Radim Šlachta, Ph.D.

Aby tato činnost skutečně sloužila k redukci hmotnosti, je potřeba zvolit správnou intenzitu a plavecký styl. Těžko lze za kondiční plavání považovat odpoledne u zahradního bazénu, ve kterém lze stěží udělat několik málo temp. „Pokud chcete plaváním hubnout, měli byste být schopni plavat ustáleným tempem alespoň 20 minut v kuse. Stejně tak je důležité mít zvládnutý plavecký styl. Plavání zapojuje především horní polovinu těla, proto jej doporučuji kombinovat s aktivitami jako například cyklistika nebo in-line brusle,“ doporučuje Mgr. Radim Šlachta, Ph.D.

Kompletní seznam plaveckých bazénů, kde ČPZP zajistila pro své klienty plavání zadarmo nebo za výhodnější cenu, najdete na webu ČPZP.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.