Kód pojišťovny

ČPZP pozve k preventivní prohlídce 170 tisíc pojištěnců

Od tohoto měsíce začínají zdravotní pojišťovny posílat lidem pozvánky na preventivní screeningová vyšetření v rámci rozsáhlého projektu, který realizuje Ministerstvo zdravotnictví s podporou Evropské unie. Konkrétně Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) pozve k preventivní prohlídce celkem 170 tisíc svých pojištěnců, žen i mužů z celé republiky. První pojištěnce osloví třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR již příští týden. Prohlídka je plně hrazena ze zdravotního pojištění a pro pozvané klienty je tedy bezplatná.

„Dopis s pozvánkou mohou primárně očekávat pojištěnci, kteří déle než 4 roky neabsolvovali preventivní prohlídky a současně u nich neevidujeme provedené vyšetření prevence rakoviny tlustého střeva, u žen dále prsu a děložního čípku,“ upřesnila zdravotní ředitelka ČPZP MUDr. Renata Knorová, MBA.

Jak doplnil ředitel marketingu ČPZP Ing. Ondřej Malý, zvací dopisy se k vybraným klientům ČPZP dostanou postupně podle data, respektive měsíce narození. „Dopisy budou odesílány každý měsíc. V lednu odesíláme přibližně 30 tisíc dopisů. V další vlně bude obesláno dalších 30 tisíc klientů. Tyto dopisy budou odeslány kolem 15. 2. 2014. Pozvánky na vyšetření budeme v těchto objemech rozesílat až do června 2014,“ upřesnil Ing. Malý. S dopisem by měli oslovení klienti navštívit praktického lékaře, ženy také gynekologa. Pokud pojištěnec není u praktického lékaře registrován, ČPZP mu ho pomůže najít. Ženě pomůže i v případě, že v současné době nemá gynekologa.

V červenci se již ČPZP zaměří na ty pojištěnce, kteří se v červenci narodili, spadají do výběrových kritérií, ale na první výzvu nereagovali a na vyšetření nepřišli. „Za srpen to pak budou pojištěnci, kteří mají narozeniny v srpnu a podle stejného klíče budeme v jednotlivých měsících pokračovat až do června 2015. Celkově bychom měli odeslat více než 300 tisíc dopisů,“ dodal šéf marketingu.

Rovněž bychom chtěli upozornit klienty, u kterých došlo v poslední době ke změně adresy a doposud tuto změnu nenahlásili ČPZP, aby tak učinili v co nejkratší době . Tuto změnu je možno nahlásit on-line prostřednictvím zabezpečené elektronické komunikace, na lince Infocentra 810 800 000 či návštěvou pobočky.

Pozvánku na preventivní prohlídku mohou očekávat ženy ve věku 45 až 70 let, které neabsolvovaly screeningové vyšetření prsou. Žena přijde k praktickému lékaři, který jí provede preventivní prohlídku a vystaví jí žádanku na provedení mamografického screeningu. Poté se objedná v některém screeningovém mamografickém centru, kde jí vlastní vyšetření provedou. „ Dovoluji si tímto vyzvat naše klientky, aby se skutečně zajímaly o to, že se nechají vyšetřit ve specializovaném screeningovém pracovišti. Ne každé RTG pracoviště nemocnice nebo polikliniky je akreditovaným centrem ,“ upozornila zdravotní ředitelka ČPZP MUDr. Renata Knorová, MBA. Úplný a aktuálně platný seznam center je dostupný na stránkách http://www.mamo.cz/.

Na preventivní prohlídku ke gynekologovi pak budou pozvány ženy ve věku 25 až 70 let. Součástí prohlídky u gynekologa je i provedení vyšetření (stěru z děložního čípku) a odeslání vzorku do laboratoře.

Pokud jde o prevenci karcinomu tlustého střeva a konečníku, obeslány budou ženy i muži ve věku od 50 do 70 let.

ČPZP už má se zvaním svých klientů na preventivní prohlídku bohaté zkušenosti. Velkou akci zorganizovala loni v únoru, kdy začala telefonicky zvát vybrané pojištěnky na preventivní mamografii. Během akce bylo osloveno více než 5000 žen z celé republiky, účast hned slíbila skoro tisícovka žen, další ženy se nechaly později vyšetřit i přesto, že to během telefonátu odmítly. Ze skupiny, se kterou ČPZP hovořila, nakonec přišla každá pátá, což pojišťovna považuje za úspěch.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.