Kód pojišťovny

Zastavte kolorektální karcinom

26.01.2010

Rakovinu tlustého střeva a konečníku dostane ročně přes 8000 Čechů, umře na ni až 4300 lidí.

Rakovina tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom) je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění v České republice.  Ve výskytu tohoto vážného onemocnění jsme bohužel na světové špičce. Ročně tímto druhem nádoru onemocní více než 8000 lidí a přibližně 4200 pacientů na diagnózu kolorektálního karcinomu umírá. Přitom je prokazatelné, že při včasném zachycení tohoto onemocnění má naději na uzdravení až 75 procent pacientů.

Ke zvýšení informovanosti odborné lékařské veřejnosti má přispět i cyklus regionálních seminářů nazvaných Zastavme kolorektální karcinom. Záměrem tohoto projektu, který podpořilo i Ministerstvo zdravotnictví ČR, je odborníky ve všech krajích informovat o Národním programu screeningu, o nutnosti a možnostech včasné diagnostiky a standardní léčby kolorektálního karcinomu v ČR. Semináře se od loňského října uskutečnily zatím v Brně, Jihlavě a Hradci Králové. Minulý týden se lékaři angažující se v prevenci a léčbě tohoto onemocnění sešli také v Ostravě.

Semináři na půdě moravskoslezského krajského úřadu dne 22. 1.2010 předcházela tisková konference za účasti zástupců kraje, ministerstva zdravotnictví, onkologů, zdravotních pojišťoven. Mezi pozvanými hosty tiskové konference zasedla také ředitelka zdravotního úseku České průmyslové zdravotní pojišťovny doktorka Renata Knorová,MBA.

Podle předsedy České onkologické společnosti profesora Jiřího Vorlíčka onemocní ročně v ČR rakovinou 70.000 lidí a 28.000 lidí také na tuto nemoc umře. „Asi 420.000 lidí, což odpovídá velikosti Brna, onkologické onemocnění mělo nebo má. Pokud je nádorové onemocnění zachyceno včas, je velká šance na vyléčení," řekl novinářům.

Podle docenta Ladislava Duška, ředitele pořádajícího institutu biostatiky a analýz v Brně, je screeningový program velmi zásadní.  „Dlouhodobě máme 54 procent všech nádorů zachyceno pozdě. Screening je jedinečná šance, které vede k včasnému odhalení kolorektálního karcinomu a dramaticky šetří náklady," dodal.

Nádory tlustého střeva a konečníku se nejčastěji objevují u lidí v pokročilém věku. Devadesát čtyři procent všech nových pacientů překročilo padesátku. Průměrný věk pacientů je 68 let. Zdravotní pojišťovny hradí v současnosti klientům od 50 do 54 let jednou ročně test na okultní krvácení ve stolici, který může být do jisté míry signálem onemocnění. Od letošního roku mohou lékaři pacientům od 55 let nabízet také preventivní kolonoskopické vyšetření. To v raném stadiu dokáže nemoc spolehlivě odhalit a zlepšit tak prognózu léčby. Zdravotní pojišťovna uhradí vyšetření  nezávisle na věku pacienta, pokud má potíže nebo zjistí stopy krve ve stolici.

Plošný screening umožní odhalit léčitelné nádorové onemocnění ještě v době, kdy pacienti nemají potíže a příznaky nemoci se neprojevují. Testy okultního krvácení lze po 55 letech věku absolvovat jednou za dva roky. Kolonoskopické vyšetření stačí provést jednou za deset let. Kolonoskopie umožní odstranit podezřelé výrůstky ve střevě, čímž se pacient vyhne klasické operaci. Na kolonoskopické vyšetření se lze objednat telefonicky. Seznam screningových center je na internetových stránkách http://www.kolorektum.cz/.

Zdravotní ředitelka České průmyslové zdravotní pojišťovny  Renata Knorová sdělila, že zdravotní pojišťovna má v programu screeningu úkoly ve dvou rovinách. Jednou rovinou je zajistit pro klienty dodatečnou síť poskytovatelů zdravotní péče  -praktických lékařů a gynekologů, kteří provádějí v rámci preventivního vyšetření test na okultní krvácení ve stolici a specializovaných gastroenterologických pracovišť, které provádějí screeningovou koloskopii. Ve druhé rovině je možnost kontaktování přímo pojištěnců, které je nutné přivést do  ordinací k preventivním prohlídkám. Tento úkol lze plnit několika způsoby - pomocí informačních letáků, kampaní nebo adresným zvaním pojištěnců, kteří v posledních dvou letech neabsolvovali preventivní prohlídku u svého registrujícího lékaře.

 „Uvědomujeme si, že důsledky pozdního odhalení tohoto onemocnění se mohou negativně promítnout i do našich nákladů. Budeme se proto snažit, abychom s finančními prostředky, které máme, mohli co nejlépe zajistit informovanost našich klientů," zdůraznila Renata Knorová na tiskové konferenci.

Odborníci upozorňují, že je třeba osvětu co nejdříve posílit, protože lidí s kolorektálním nádorem bude s ohledem na stárnutí populace  v budoucnu přibývat. Zájem lidí o screningové vyšetření by podle nich mohla podpořit výraznější mediální kampaň.

Ředitelka odboru zdravotních služeb z ministerstva zdravotnictví Stanislava Pávová naznačila, že  do budoucna se počítá s větší motivací pacientů ke zdravému způsobu života. „Masová mediální kampaň, kde se občan dozví, co mu hrozí, musí přijít. Počítáme, že (kampaň) začne v letošním roce," dodala ředitelka.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.