Kód pojišťovny

Kosmetika ze spíže

Ilustrační obrázek

 

 

Unavené a zvadlé pleti jistě pomohu hydratační a výživné masky, které si připravíte z přírodních přísad. Většinu z nich naleznete v kuchyni, zbytek dokoupíte v lékárně nebo ve specializovaných obchodech. Nejsou v nich žádná chemická barviva, parfémy ani konzervační přísady jako v některých výrobcích, nehrozí tedy nebezpečí alergie.

 

Alergie na tyto preparáty je poměrně vzácná. Pozor si musíme dát na některé druhy ovoce – například citron, jahody či ananas. Proto je důležité je nejprve vyzkoušet. Proto je důležité je nejprve vyzkoušet. V případě, že kůže zareaguje, ošetřete pleť obkladem z šalvějového odvaru. Tento druh ovoce pak k výrobě domácí masky nepoužívejte.

 

Nezapomínejte, že v domácích preparátech nejsou žádné konzervační přísady, proto nevydrží tak dlouho jako kupované výrobky. Mějte je vždy na suchém a chladném místě a k nabírání používejte špachtli, protože prsty můžete do nádobek zanést bakterie.

 

Vláčná pleť

 

Hydratační  masky se hodí pro všechny typy pleti a můžete je aplikovat obden. Pokožce dodávají vláhu, jejíž úbytek je jednou z příčin tvorby předčasných vrásek. Většinou se nemusí smývat, stačí je pouze setřít nebo po deseti minutách působení přebytek odsát či vklepat do obličeje. Lze je použít místo nočního krému. Velmi suchá pleť potřebuje kromě hydratačních také výživné a regenerační masky, které se provádějí jednou či dvakrát týdně.

 

Abychom z masky měli požadovaný užitek, pleť musí být dokonale čistá. Látky, které masky obsahují, totiž pronikají hluboko do svrchních vrstev kůže a mohly by tak zanést  do hloubky i nečistoty a případné mikroorganismy. Pleť je proto nutné dokonale odlíčit pomocí vhodného pleťového mléka a vody.

 

Ovesná mouka nebo rozemleté mandle jsou dobrý základ pro všechny druhy masek. Tento základ je vhodný pro všechny typy pokožky. Pšeničné klíčky a pivovarnické kvasnice dodávají kůži živiny, kaolinová hlína údajně vytahuje nečistotu na povrch, léčí pupínky a zlepšuje krevní oběh. Tekuté přípravky pro mastnou pleť jsou šlehaný vaječný bílek, jogurt, citronová šťáva, nálev z vilínu, řebříčku, z malinového listí. Suché kůži prospívá potírání medem, kyselou smetanou, banánovou nebo avokádovou dření, růžovou vodou, mandlovým olejem a melounovou nebo mrkvovou šťávou. Heřmánek má uklidňující, čisticí a stahující účinky na kůži, skořice mírně dezinfekční, máta tonizuje a oživuje, dubová kůra je vhodná na mastnou a aknózní pleť a stahuje rozšířené cévky, květ měsíčku lékařského je zase hojivý a uklidňující.

 

Nejlepší hydratační maskou je rozmačkaná nebo umixovaná dužina z avokáda, jablka, banánu, broskve, meruňky, hroznového vína, ananasu, malin, melounu, rajčat nebo okurky. Dužinu si můžete nanést na obličej rovnou nebo do ní můžete přidat jogurt, tvaroh, výluh z bylin či výživný pleťový olej.

 

  • Tvarohová maska dodá pleti barvu a vitamin C. Připravíte si ji tak, že smícháte obyčejný tvaroh s jemně nastrouhanou mrkví a směs mírně zředíte vodou.
  • Jablečná maska na suchou pleť – nadrobno nastrouhejte větší jablko, přidejte lžíci medu a lžičku dobře umletých vloček. Naneste a smyjte asi za dvacet minut.
  • Olejovo-medová maska – výborná je směs jedné lžičky stolního nebo olivového oleje se lžící citronu. Po půlhodině bude vaše pokožka krásně vláčná a lehce napnutá.
  • Hydratační výživná maska – smícháte dva žloutky, dvě lžíce medu a dvě lžíce zakysané smetany. Nanesete na obličej a necháte deset minut působit. Potom smyjete vlažnou vodou.
  • Čisticí maska – stačí rozmixovat banán a několik kapek šťávy z citronu nebo grepu a masku na čtvrt hodiny nanést na vyčištěný obličej. Použít můžete i čerstvé kvasnice rozpuštěné v trošce mléka či rozmixovanou okurku zahuštěnou rozemletými ovesnými vločkami.

 

Osvěžovač pokožky

 

Plody papáje obsahují enzymy, které pomáhají odstraňovat odumřelé částečky kůže, čímž osvěžují a čistí obličej. Pokryjte si celý obličej dužinou plodu, nechte působit několik minut, pak setřete. Opláchněte obličej studenou vodou a naneste jakýkoli hydratační krém, protože papája pokožku vysušuje.

 

Pleťová voda na omlazení pleti

 

Rozpusťte lžičku medu ve sklenici teplé vody. Potřete pleť a po deseti minutách opláchněte vodou. Touto směsí si můžete omývat tvář každý den. Medová voda pleť omlazuje, vyživuje a činí ji sametovou. Med kůži hydratuje a vyživuje díky svému bohatému složení, je tedy regenerační. Pro své účinky med získal na velké oblibě právě v kosmetice. Vyrábějí se z něj pleťové krémy, pomády na rty, šampony a kondicionery na vlasy, sprchové gely nebo pleťové masky. Pokud máte suché rty, zkuste na ně nanést med v tenké vrstvě a nechte několik minut působit. Uvidíte, že budou jemné a vláčné.

 

Přírodní krémy a oleje

 

Nejpraktičtější je nakapat éterický olej do krémového základu. Minerální oleje, jako je vazelína nebo parafín, jsou sice chemicky stabilní, nežluknou a mají dlouhou trvanlivost, jsou to však nefyziologické oleje, které na povrhu kůže vytvářejí tenký film. Kůže pak špatně dýchá a nepromašťuje se. Proto je lepší dávat přednost krémovým základům, které kromě rostlinných a éterických olejů obsahují jenom panthenol, vodu a alantoin. Jsou ideální hlavně v létě, protože pleť také hydratují.

 

Jednoduchý hydratační krém – směs vyrobená ze stejných dílů glycerinu a růžové vody se hodí na obličej i na ruce. Pro masnou pleť snižte množství glycerinu, aby byl krém méně mastný. Jak jej připravíte? Rozpusťte lžičku želatiny ve 150 ml horké vody, vmíchejte lžičku růžové oleje a 3 lžíce glycerinu. Místo růžové vody můžete použít vodu levandulovou, pomerančovou nebo z jiných květů.

 

Olejové výtažky z bylinek jsou velice prchavé, na světle a vzduchu se rozkládají, houstnou a tuhnou. Rozpouštějí se jen v éteru, lihu a tucích. Potřebují takzvaný nosič, aby na kůži mohly působit. Proto naše babičky vařily bylinky v obyčejném vepřovém sádle. Pohodlnější je vmíchat aromatické oleje do rostlinných olejů, které se podobají tukům na naší pleti, a proto se do ní dobře vstřebávají. Můžeme použít olej slunečnicový, sezamový, olivový, jojobový nebo avokádový.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.