Kód pojišťovny

Tvoří se vám lupy?

Ilustrační obrázek

Jednou z příčin nadměrné tvorby lupů je porucha funkce mazových žláz, která může vyvolána špatnou látkovou výměnou., žaludečními nebo střevními potížemi, poruchou slinivky nebo poruchou funkce štítné žlázy. Jestliže mazové žlázy produkují nadbytečné množství kožního mazu, vlasy se lesknou, slepují a jejich vzhled je neupravený. V případě, že naopak mazové žlázy produkují snížené množství mazu, pokožka hlavy je suchá a  tvoří se na ní strupy.Takové vlasy se velmi špatně upravují. Dalším důvodem tvorby může být  zvýšená přítomnost kvasinek, které trvale žijí na povrchu pokožky hlavy. Pokud dojde ke změně pH kůže, kvasinky se množí rychleji a vyvolávají tak zánětlivou reakci.

Hormonální změny

K poruše mazových žláz dochází nejčastěji v období hormonálních poruch. Nejčastěji tomu je v období dospívání, po porodu nebo v klimakteriu. Na vině může být také nedostatek důležitých vitamínů B1,B2, B6 a vitamínu E, protože ty mají velký vliv na stav naší pokožky. Také porucha funkce jater může být příčinou odlupování pokožky hlavy. V některých případech se může objevit až silné zanícení pokožky doprovázené svěděním a zarudnutím.Tvorba šupinek se obvykle objevuje na temeni, krku a za ušima.

Lupy u malých dětí

Lupy nejsou pouze problémem dospívajících, ale týkají se i zcela malých dětí. Suché lupy, které se mohou u dětí objevit signalizují na citlivou a suchou pokožku hlavy. Také se mohou tvořit shluky mastných a nažloutlých šupin, které se mohou zbarvovat až dohněda. V takovém případě se však již jedná o onemocnění tzv. seboroickou dermatitidu. Jedná se o nejčastější nemoc dětské vlasové pokožky.

Nadměrná tvorba lupů

Pokožka s lupy je ideálním prostředím pro různé druhy kvasinek a bakterií, proto bychom se měli o vlasovou pokožku dobře starat. Pokud není stav příliš vážný, můžeme to zvládnout sami s pomocí speciální kosmetiky. Vhodné je také doplnit minerály jako zinek, síru, vitamíny skupiny B, A,D,E. Šampony proti lupům obsahují částice, které čistí pokožku od mrtvých buněk a také zabraňují tvorbě vzniku nových lupů. Pokud chceme, aby léčení bylo úspěšné,musíme dodržovat veškeré instrukce a doporučení na přívalových letáčcích.

Jak dlouho trvá léčba lupů?

Aktivní léčba lupů trvá přibližně měsíc a důležitá je kombinace správných léčebných šamponů a doplnění vitamínů. Léčebný šampon se používá dvakrát týdně  a běžný šampon lze použít každý den. Je však třeba si uvědomit, že každodenním mytím pomocí běžného šamponu se lupů nezbavíme. Běžný šampon totiž nedokáže odstranit kvasinky, které lupovost způsobují.  Naopak častým mytím hlavy si můžeme tvorbu lupů ještě zhoršit.  Každý člověk by měl mít svůj hřeben a ručník.

Jak odstranit dětské lupy?

Lupy z hlavy nikdy neodstraňujte násilím. Pokud se jedná o suchý typ lupů, postiženou oblast potřete olivovým nebo slunečnicovým olejem a nechte ho působit po celý den. Vlásky potom umyjte dětským mýdlem a jemně je vyčešte. Tento postup podle potřeby s odstupem několika dnů opakujte. Pokud nedosáhnete účinku, navštivte dětského lékaře a ten dítěti obvykle předepíše sylicylovou mast. Ta se nanáší na pokožku hlavy několik hodin před večerním koupáním. Děti, které mají na hlavičce suchou pokožku, by měly být chráněny před větrem a sluncem. Určitým rizikem je také chlorovaná voda v bazénu. Opatrní bychom měli být také při fénování horkým vzduchem. Vlasy nechte spíše odpočívat a nerozčesávejte je příliš často, protože hřeben poškozuje jejich povrch a vlasové konečky se pak třepí.

Jaký šampon je vhodný pro děti?

Pro děti je určena speciální dětská kosmetika a odborníci nám doporučují vybírat takové přípravky, které obsahují aniontové popř. amfoterické surfaktanty. Tyto látky totiž zpevňují vlasový povrch. Rozhodně při výběru šamponu příliš neexperimentujte, protože dětskou pokožku byste mohli podráždit. Na dětské vlasy rozhodně nepoužívejte žádná barviva a holčičkám příliš často nestahujte vlásky. Silný tah by totiž mohl poškodit vlasové kořínky natolik, že mohou vzniknout lysinky.

Četnost mytí dětských vlásků

Dětské vlásky myjte vždy jen jednou a  pořádně je opláchněte, protože tak vzniku lupů předejdete. Dětský šampon používejte až po třech měsících a to pouze dvakrát týdně. Je vhodné se také vyhnout přípravkům, které obsahují heřmánek nebo aloe vera, protože tyto přípravky mohou vyvolat zčervenání a podráždění pokožky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.