Kód pojišťovny

Význam vápníku

Ilustrační obrázek

Určitě všichni víme, že vápník je základnám stavebním kamenem pro naše kosti a zuby. Má také, ale velký význam pro nervosvalovou dráždivost, správnou činnost srdečního systému a srážení krve. Bez pomocí vápníku by nebylo možné napínání svalstva a mohli bychom vykrvácet, protože naše krev by se nesrážela. Doporučená denní dávka vápníku se pohybuje okolo 800 - 1500mg za den. U dospívajících dětí by toto množství mělo být vyrovnáno na 1200mg za den. 

Vstřebávání vápníku

Vstřebávání vápníku významně ovlivňuje vitamín D.Naopak vápníku škodí nadměrná konzumace cukrů ve formě sladkostí a nadměrné množství vláknin a oxalátů, které jsou obsaženy např. ve špenátu.  Ten totiž obsahuje 130 mg vápníku a vzhledem k velkému množství oxalátů není téměř vůbec využit. Vhodnými zdroji zeleniny jsou naopak brokolice nebo čekanka.

Spotřeba vápníku

Během života se potřeba vápníku mění, zatímco u malých  a dospívajícch dětí jsou nároky na calcium vyšší, v dospělosti potřeba klesá na 800mg. V období gravidity by měly nastávající maminky přijímat zhruba 1500mg vápníku denně. Také ženy před a v průběhu menopauzy by neměly potřebu vápníku podceňovat. Po 35. roce věku dosahuje totiž kostní hmota svého maxima. Po další zbytek života dochází postupně k úbytku uloženého vápníku. Tento proces se bohužel nedá nijak zastavit a je zcela přirozený. Dá se však určitě oddálit a zpomalit vznik osteoporózy, kdy dochází k zvýšené lomivosti a křehkosti kostí. Tím, že se v průběhu menopauzy ztrácí ochrana ženských pohlavních hormonů  (estrogenů), dochází v těle ženy k celé řadě fyziologických procesů. Na vzniku osteoporózy se podílí pohybová inaktivita, kouření, nadbytečná konzumace kávy a především nízká konzumace vápníku.

Vhodné potraviny

Abychom doplnili do organismu vápník, měli bychom se zaměřit na tyto potraviny:

  • Mořské ryby a mořské živočichy - ryby obsahují také fosfor, zinek a selen
  • Brokolice, čekanka - zde je obsažen také důležitý hořčík, vitamín A, C
  • Tvarohy a tvarohové sýry
  • Olivy - jsou také zdrojem mastných kyselin
  • Avokádo - má rovněž i oxidační účinky a obsahuje vitamín C
  • Celozrné pečivo - obsahuje vlákninu

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.