Kód pojišťovny

Migréna u dětí

Ilustrační obrázek

Migrénou trpí ve velké míře dospělí, ale bohužel není vyjímkou, že záchvatovitými bolestmi hlavy bývají postiženy i děti. Bolest hlavy u dětí bývá vyvolána virovou infekcí, horečkou , alergií nebo zcela výjimečně to bývají změny na mozkové tkáni. Jelikož mají malé děti omezenou slovní zásobu, nepoznáme hned, co ho přesně trápí. Migrenózní záchvat u dětí stejně může trvat i několik dní, stejně jak tomu bývá u dospělých a k úlevě nemusí dojít ani ve spánku. Dítě může mít pocit, že má hlavu jako balon a vadí mu prudké světlo a hluk. Zdravotní stav může být doprovázen také nevolností od žaludku, popř. zvracením a bolestmi břicha. Někdy se mohou před záchvatem objevit mžitky před očima a i zcela běžný zvuk může vyvolat u dítěte podráždění.

Příčiny dětské migrény

Mechanismus, proč migréna vzniká není zcela známý, ale předpokládá se, že se jedná o důsledek atypických procesů v mozku. Tyto procesy jsou charakteristické dočasnými změnami průměru cév a narušením krevního oběhu. Toto onemocnění může mít i genetický důvod. Migrénu může vyvolat celá řada důvodů. Jednou z příčin může být i úzkost a stres v rodině vyvolaný odchodem jednoho z rodičů nebo je to snížená hladina cukru a alergie na některé potraviny. Důvodem migrény může být také i prodělaný úraz hlavy.

Psychika dítěte

Děti, které vyrůstají v neúplné rodině nebo v rodině, která má problémy, trpí bolestmi hlavy daleko častěji. I prožité změny jakým bývá cestování, změna učitele, konflikty s vrstevníky mohou být činitelem, který vyvolává bolest hlavy. Pro zdravý vývoj dítěte a na jeho psychiku má vliv dodržování denního režimu, který by měl mít některá ustálená pravidla ( čas jídla, spánku a odpočinku). Děti by měly trávit dost času na čerstvém vzduchu a měly by mít prostor pro pohyb.

Vliv potravin

Alergie a migrénu mohou vyvolat často i některé druhy potravin. Proto bychom nad jídelníčkem našich dětí měli pečlivě bdít. V některých případech postačí pohlídat, které potraviny nedělají dítěti dobře a vyloučit je z jídelníčku. Nejčastěji se jedná o tavené sýry, mák, ořechy, uzeniny, jahody, čokoládu. Nedoporučují se ani mastné a smažené pokrmy a je také třeba omezit spotřebu tuků. Bylo zjištěno, že bolest hlavy může vyvolat nízká hladina cukru v krvi. To, ale neznamená, že by dítě mělo dostávat sladké pokrmy. Je však nutné, aby dítě dostalo tři plnohodnotná jídla k tomu dvě svačinky.

Jak můžeme dítěti s bolestí hlavy pomoct?

Pokud trpí dítě bolestmi hlavy často, měli bychom vyhledat dětského neurologa, aby dítě vyšetřil. I když se vyrábějí stále nové a nové léky proti bolestem je nutné, aby lékař určit typ a dávkování léků, pokud to bude nutné. Účinné bývají také některá homeopatika a výživové preparáty. Napětí ve svalech snižují minerály hořčík a vápník. Hlavně nedostatek hořčíku v dětském organismu může vyvolat migrenózní stavy. Malý dětem se podává dvakrát denně 250 mg calcia a 125 mg hořčíku v roztoku do té doby než bolest odezní.

Účinky bylin

Byliny mají své nezastupitelné místo při řešení mnoha zdravotních neduhů. Na bolesti hlavy se doporučují máta, heřmánek, zázvor a šišák.

Máta - pomocí mátového čaje lze zmírnit bolest hlavy a také můžeme uvolnit zahleněné dutiny

Heřmánek - pokud dítě nemá alergii na heřmánek, aplikuje se k uvolnění nervového systému a ke zmírnění tlakových bolestí. Doporučuje se pití čaje nebo koupel.

Zázvor - aplikuje se ve formě čaje

Šišák - tato bylina se aplikuje až od šesti let věku a pomáhá hlavně při bolestech hlavy vyvolaných stresem

Akupresurní léčba

Na migrénu dobře zabírá také akupresurní léčba, kdy ovlivňujeme určité body na plosce nohy nebo na rukou. Na tyto body je vhodné působit i vícekrát během dne. V každém případě to, že dítě má bolesti a něco ho trápí je signálem k tomu, abychom mu věnovali více pozornosti. Mazlení s dítětem a přítomnost rodičů zmírňuje prožité napětí.

Odpočinek

Dítě potřebuje vědět, že je dobré si odpočinout. A odpočinout si znamená, načerpat novou energii a sílu. Dítě, ale nemůžeme jen tak poslat do pokoje a vyhlásit „odpočinek". Abyste se nemuseli potýkat s křikem a nevolí svých ratolestí, odpočívejte společně. Lehněte si spolu a mluvte klidně a bez emocí. Dítě tak nebude mít pocit, že se jedná o nějaký trest. Učte své děti už odmalinka na určité rituály a „tempo". Určitě z toho budete mít užitek i vy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.