Kód pojišťovny

Děti a léky

Ilustrační obrázek

Podávání léků dětem není vůbec jednoduché.Většina z nás zažila boje se lžičkou v ruce, kdy jsem se snažili dohonit dítě a vnutit mu lék po dobrém či po zlém.

Nejhorším údělem jsou hořké či kyselé kapky. Ať je zamícháte do čehokoliv, dítě to neomylně pozná.

Výhrůžky nepomohou

Nejnáročnější je dostat lék do dvouletého nebo tříletého dítěte. Chovejte se klidně a  v žádném případě nedávejte najevo vlastní nechuť k lékům. Trpělivě dítěti vysvětlete, že lék sice nechutná jako čokoláda, ale když jej bude užívat, uleví se mu.

Tekuté léky podávejte lžičkou nebo stříkačkou. Máte-li stříkačku, vložte ji dítěti mezi rty ze strany a pomalu tlačte na píst. Léky často mícháme s různými nápoji, ale ne vždy se to vyplatí. Nemůžeme totiž přesně vědět, zda dítě vypilo celou dávku a některé léky mohou s tekutinou chemicky reagovat.

Větším dětem, které se užití léku brání silou,  musí lék podávat dva lidé najednou. Jedna osoba pevně, ale tak, aby to nebolelo, drží dítě. Nelžete mu, že nebude polykat lék, dítě dobře ví, o co jde. Rozdrcený lék je třeba rozpustit v malém množství tekutiny a lžičkou jej vsunout až ke kořeni jazyka. není vhodné rozdrcený lék přidat do láhve s čajem, děti rozhodně nevypijí vše do poslední kapky a nedostanou tak celou dávku léku. Může se dokonce stát, že začnou odmítat čaj, protože nechutná tak, jak by měl.

Pro rodiče je nejlepší, když lékař mimiku předepíše lék ve formě sirupu. Sirupy jsou zpravidla ochucené.

Tableta nebo sirup?

Problém u malých dětí je v tom, že některé děti nespolknou tabletu, některé naopak odmítají jakýkoliv sirup. Některé děti spolknou tabletu, ale musí ji rozkousat - což je nevhodné u potahovaných tablet, které mají obvykle chránit svým potahem účinnou látku před působením žaludeční kyseliny.

Dětem do jednoho roku se lék dobře podává injekční stříkačkou. Kojenec její obsah přijme lépe než ze lžičky. Z té se většinou hodně vylije a další část dítě vyplivne. Jestliže dítě nechce otevřít ústa, zatlačte palcem a ukazovákem na místa uprostřed tvářiček anebo mu jemně chyťte nosík. Potom vložte stříkačku ke kořeni jazyka a lék pomalu vstřikujte.

Vždy mějte připraven oblíbený nápoj, kterým dáme nepříjemný lék zapít.

Antibiotika přesně podle hodinek

Při užívání antibiotik dětmi je nutné dodržet celkovou dávku. Při předčasném vysazení léčby může dojít k novému rozvoji nemoci. Některé děti mohou být zvláště citlivé na penicilin. Objevuje se u nich nevolnost, vyrážka, zvracení.

Antibiotika podávejte po dobu, kterou určil lékař. Nesmí vás plést fakt, že s dítětem už nic není. Dítě by si mohlo na tento druh antibiotik vybudovat rezistenci, což znamená, že na ně příště tento lék nebude působit. Obyčejně se antibiotika podávají hodinu před nebo dvě hodiny po jídle. Pokud se míchají s jídlem, zhoršuje se jejich vstřebávání.

Když dítě vyzvrací lék nebo sirup do čtvrt hodiny, musí se podat znovu. Alespoň třicet minut počkejte, až se mu zklidní žaludek. Potom dejte dítěti vypít čaj, nikdy ne mléko, a čekejte. Pokud dítě nezvrací, zkuste to znovu. Sirup nebo tablety nemusíte podávat opakovaně v případě, že dítě zvracelo hodinu po spolknutí léku.

Postrach jménem kapky

Máte-li dítěti podat oční nebo ušní kapky, nutně potřebujete pomocníka,, který vám pomůže dítko udržet. Při podávání ušních kapek dítě otočte nemocným uchem nahoru a potom mu do něj tekutinu jemně nakapejte. Snažte se, aby se přípravek dostal přímo do kanálku. Po aplikaci se dítě snažte ještě udržet v této poloze a něžně ho hlaďte po hlavičce.

Při aplikaci nosních kapek dítě položte na záda,zakloňte mu hlavičku, pod krk mu třeba dejte malý polštářek a nakapejte do každé nosní dírky předepsanou dávku.

Oba typy kapek můžete před podáváním na chvilku vložit do nádoby s teplou vodou, aby se lék ohřál a dítě se nezaleklo studené tekutiny. Nedotýkejte se kapátkem nosu, ucha nebo oka, abyste nepřenesli infekci do lahvičky.Dnes už se řada nosních kapek dá koupit ve formě spreje. Dítěti je můžete dávat i ve stoje nebo vsedě.

Léky jsou ku prospěchu jenom v případě, že se užívají správně. Nikdy neurčujte dávky léků, ani volně prodejných, podle sebe. Nikdy nedávejte dítěti lék určený pro dospělé. Dítě může na chemické látky a léky reagovat odlišně. Zejména funkce ledvin se vyvíjí od narození ve skocích a lze jen těžko odhadnout, co dětské ledviny zvládnou. Při podávání léků hraje nejdůležitější roli pravidelnost, aby účinná látka dosahovala stálé hladiny.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.