Kód pojišťovny

Alergie na mléko

Ilustrační obrázek

Alergie na bílkoviny obsažené v kravském mléce je u dětí nejčastější. Alergie na kravské mléko vzniká asi u jednoho až tří procent kojenců. Projevuje se bolestmi břicha, zvracením, průjmem a v řídké stolici bývají nitky krve. Dítě celkově neprospívá.

V případě této alergie dojde po konzumaci částic bílkoviny kravského mléka k imunitní odpovědi organismu. Alergické reakce přitom může zapříčinit i požití minimálního množství bílkoviny.

Nenahraditelné mateřské mléko

Celý zažívací trakt je u kojence ještě nezralý stejně jako imunitní systém a jediným zcela bezpečným způsobem je v prvních měsících výživa mateřským mlékem.

Mateřské mléko je ideální a od kravského mléka se liší v několika bodech:

  • má nižší obsah minerálních látek, který odpovídá nižšímu výkonu dětských ledvin
  • obsahuje více vitaminu A a C
  • obsahuje více mastných nenasycených kyselin
  • bílkoviny mateřského mléka jsou pro kojenecký organismus lépe stravitelné
  • obsahuje polysacharidy, které příznivě ovlivňují kvasné podmínky ve střevní flóře
  • obsah železa je vyšší
  • má nižší obsah tuku
  • má vyšší obsah bílkovin
  • obsahuje protilátky, které se dostávají přímo do krevního oběhu a tak posilují novorozence a jeho imunitní systém

Bílkoviny obsažené v kravském mléce - syrovátka a kasein - mohou způsobit, že ve střevě vznikne zánět, imunitní systém reaguje přehnanou reakcí na „cizorodou" látku. Kromě střeva se komplikace mohou objevit i na kůži nebo sliznici dýchacích cest.

Alergická reakce

Jestliže je střevo postiženo alergickým zánětem, není schopno normálně zpracovávat živiny, objevuje se průjem, zvracení či bolest bříška. Potíže se objeví za několik hodin až dnů. Kojenec může přestat prospívat a celkově může být podrážděný, nevrlý.

Alergická reakce je někdy viditelná i na pokožce ve formě alergického ekzému, někdy se u těchto dětí mohou vyskytnout opakované záněty dýchacích cest nebo astmatické projevy.

Diagnóza a léčba

Hlavním kritériem pro podporu diagnózy je stav dítěte po podání mléka, tzv. expozičním testu. Pokud se kravské mléko vysadí, stav by se měl do několika dnů upravit. Při opětovném podání mléka se potíže vrátí. Lze aplikovat tzv. prick test, kdy se jemnou jehličkou škrábnutím na povrchu kůže aplikuje alergen a pak se sleduje vznik zarudnutí v okolí.

Řešením jsou v těchto případech mléka (nemůžete-li se již vrátit ke kojení) s vysokým stupněm štěpení bílkoviny. Pro dítě nejsou jen potravou, ale i lékem. Tato mléka jsou poměrně drahá, protože jejich výroba je náročná. Dříve se doporučovalo sojové mléko, ale může alergizovat stejně často jako mléko kravské.

V případě již vzniklé alergie nelze nikdy použít jen tzv. hypoalergenní preparát. Ten alergické reakci u již vzniklého onemocnění nezabrání. Během 2-4 let většinou onemocnění vymizí. Někteří kojenci ale snášejí jogurty a sýry.

Jediná možná léčba v případě alergie na bílkoviny obsažené v kravském mléce je důsledné odstranění všech bílkovin tohoto typu z potravy. Pokud trpíte touto alergií, musíte se vzdát konzumace mléka a mléčných výrobků. Rozlučte se se sýry, tvarohem, jogurty, smetanou, mléčnými koktejly, zmrzlinou i mléčnými nápoji.

Vhodný výběr potravin

Pokud se na obalu výrobku objeví některá z následujících  položek, znamená to, že k výrobě potraviny byla použita některá ze složek kravského mléka: sušené mléko, mléčná složka, laktosérum, sedlé mléko, kaseinát vápníku, kasein, mléčná bílkovina, proteinový hydrolyzát mléka, mléčné tuky, sérový albumin, laktoglobulin, laktóza. Laktát neboli mléčnan a kyselina mléčná však nijak s mlékem nesouvisejí. Potraviny obsahující tyto složky můžete konzumovat bez obav. Mléko jako přísadu při vaření určitých jídel je možno šikovně nahradit mlékem sojovým. Kravské mléko je obsaženo v nejrůznějších výrobcích, jako např. v sušenkách.

V některých školách je zvykem, že dítě, které má narozeniny, přinese bonbony či jiné sladkosti. Mějte to na paměti a nechte u třídní učitelky sladkosti „vhodné" pro vaše dítě, které trpí zmíněnou alergií. Dítě málokdy vydrží donést cukrovinku domů, aby rodič zkontroloval, zda je „ v pořádku".

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.