Kód pojišťovny

Život s alergií není jednoduchý

Ilustrační obrázek

Péče o alergika vyžaduje soustavné léčení, ale neslibuje vyléčení. Pro zlepšení stavu se užívají léky ke snížení přecitlivělosti pacienta, dále léky na odstranění akutních obtíží. Nejdůležitější jsou však léky preventivní, které mají protizánětlivý účinek. Významně působí i nácvik správného dýchání, které uvolňuje dýchací cesty, podporuje vykašlávání a zvyšuje fyzickou kondici.

Zábavným způsobem léčby astmatu je Pískání pro zdraví, projekt, v němž na zobcovou flétnu hrají pod vedením učitelů ze základní či mateřské školy skupinky dětí, které nikdy nenavštěvovaly uměleckou školu. Jeho patronkou je herečka a zpěvačka Jitka Molavcová.

Pylový kalendář v hlavě

Pro pylového alergika je nejdůležitější, aby znal svého nepřítele. Lékař seznámí pacienta s platnými pylovými kalendáři, které jsou dostupné jak v tištěných podobách, tak na internetu. Akutní zprávy o výskytu alergenů zpracovává Pylová informační služba.

Málokdo si dokáže uvědomit, že v roce zbývá jen velmi krátké období, kdy se ve vzduchu žádné pyly nevyskytují. Koncentrace pylů v ovzduší je nejmenší v zalesněných údolích podél potoků a řek. Akutních příznaků alergie se zbavíte i na horách, především v místech c vyšší nadmořskou výškou, kde je doba květu travin i ostatních rostlin opožděná.

  • Lidé trpící polinózou by měli od jara do podzimu s sebou nosit pro okamžitou úlevu nějaké antihistaminikum.
  • Pozor by si měli dávat na potraviny s obsahem pylových zrnek, jako jsou různé bylinkové čaje a med.
  • Pylový alergik by se měl vyhýbat čerstvě posekaným trávníkům.
  • Vhodná je také častější hygiena, aby postižený ze sebe smyl pylová zrna dříve, než začnou působit jako alergen.
  • I nos je možné vypláchnout, a to fyziologickým roztokem nebo minerální vodou ve spreji.

Metody léčby

V poslední době hrají v léčbě pylových alergií obrovskou roli nová nesedativní antihistaminika. Na rozdíl od starších typů už nejde jen o léky ke zmírnění akutních obtíží, ale ovlivňují i celkový průběh nemoci a imunitu alergika. Původní typy měly nežádoucí vedlejší účinky, především ospalost, ale u dnešních antihistaminik (jako jsou Fenistil, Claritine, Zyrtec, Livostin) už se toho bát nemusíme.

Druhým způsobem, jak zmírnit alergické reakce na pyly, je hyposenzibilizace. Spočívá v opakovaném podávání stoupajících dávek alergenu. Může jít o jeden pylový alergen nebo různé směsi pylů, které se připravují individuálně pro každého pacienta. Dávky se aplikují injekčně pod kůži nebo v kapkách na ústní sliznici. Tato forma je výhodná pro malé děti. Léčba ve formě injekcí nebo kapiček trvá nejméně tři roky, musíme být tedy trpěliví a nepřerušovat ji předčasně, i když se nám zdá, že se náš zdravotní stav zlepšil. Hyposenzibilizace je úspěšná u 60 až 80 procent nemocných po nejméně tříleté nepřetržité léčbě.

Další možnost tlumit příznaky alergie nám dávají kortikosteroidy, používané především k inhalacím u astmatu a těžších forem rýmy. Pomáhají proti většině příznaků, které cítíte v nose, včetně nadměrného překrvení a otoku nosní sliznice. Mnozí alergici mají dobré  zkušenosti i s homeopatiky. Při alergických onemocněních se používají především jednosložková homeopatika.

Zvíře nemusí nutně z domu

Alergeny domácích zvířat, hlavně koček, se neskrývají ani tak v jejich kožíšku, jako spíše ve slinách nebo moči. Že je dítě těžký astmatik nebo atopik, se zpravidla zjistí už v útlém  věku. Pak je lepší důsledně odolávat prosbám a zvíře domů nepořizovat. Alergie se ale často vyvine postupně, právě na základě dlouhodobého pravidelného kontaktu. Co teď? Nejvíce asi záleží na míře postižení dítěte. Někteří odborníci poukazují na to, že stres a citový otřes (který odloučení od milovaného zvířete vyvolá) může znaky alergických onemocnění natolik zhoršit, že si nakonec příliš nepomůžeme.

Pokud si zvíře doma ponecháme, měli bychom dodržovat tyto zásady:

  • Nepouštějte je do ložnice a do místnosti, kde dítě spí.
  • Alespoň jednou týdně zvíře koupejte.
  • Omyvatelné podlahy denně vytírejte.
  • Kocoura dejte kastrovat (tím se množství alergenů o něco sníží).

Domácnost jako z reklamy

Pacientovi s alergií na prach nebo roztoče musíme přizpůsobit bydlení: matrace často vysáváme, povlaky lůžkovin pereme jednou za dva týdny, z celého bytu raději odstraníme huňaté textilie, plyšové koberce nahradíme plovoucími podlahami, parketami, dlažbou. Zbavíme se čalouněného nábytku a plyšových hraček.

Chcete-li se zbavit roztočů a zabránit hromadění zvířecích chlupů, používejte denně vysavač. Existují i protialergické vysavače. Pečlivě si vybírejte prostředky pro domácnost. Používáte-li detergenty, zvláště biologické, buďte dvojnásob opatrní. Prádlo pečlivě vymáchejte. Kdykoliv používáte čisticí prostředky či chemikálie, noste gumové rukavice.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.