Kód pojišťovny

Každý čtvrtý Čech trpí alergií

Ilustrační obrázek

Některé typy alergií byly známé už ve starověku, ovšem v posledních desetiletích nemocných s touto diagnózou rychle přibývá. Někteří odborníci nazývají alergie nemocí století. Hlavním důvodem je fakt, že neustále přibývá rizik, která alergické reakce vyvolávají nebo je zhoršují.

Každý čtvrtý obyvatel ČR trpěl nějakou alergií aspoň jednou život, 800 000 z nás sužuje astma, téměř milion a půl alergická rýma. Můžeme se pouze dohadovat, jakou roli hraje v tomto nepříznivém vývoji civilizační stres a stále větší množství chemikálií v našem okolí.

Přílišná přecitlivělost organismu

Alergie je přecitlivělost organismu na určitou látku, alergen. Může jím být pyl, prach, peří, srst, některé potraviny, léky, chemické a průmyslové nečistoty.
Alergie kontaktní (např. na nikl), inhalační a především potravinové se mohou objevit v kterémkoliv věku a často zůstávají nerozpoznány, protože se na ně nepomýšlí.
Alergii může za určitých okolností vyvolat téměř cokoli. Mýdla, parfémy, detergenty, tiskařské barvy, kov ve špercích, antibiotika i kosmetika.

V některých případech má alergie charakter mírných, přechodných obtíží, které alergika příliš neomezují, jindy je postižení těžké a vede k celoživotnímu strádání. Pojem alergie je ale někdy mylně používán i pro stavy, které se sice alergickým reakcím podobají, ale jejich podstata nemá imunologický charakter.

Přecitlivělost se na rozdíl od pravé alergie projevuje v závislosti na množství látky, s kterým přijde postižený do styku. Někoho začnou v bazénu s chlorovanou vodou oči pálit už po několika minutách, jiní se v něm mohou bez následků koupat mnohem delší dobu. Ti rychleji postižení jsou na chlor citlivější než většina ostatních, patrně však na něj nejsou alergičtí.

Příčiny alergií

Protože nejsou příliš známy příčiny alergické reakce, není možno alergii ani definitivně vyléčit. Existují ale metody a přípravky, které do značné míry potlačují její příznaky. Bylo by příliš jednoduché ze všeho vinit zhoršující se životní prostředí.

Proč alergiků přibývá, není zatím úplně jasné. Jedno z možných vysvětlení je i to, že se lidé dnes mnohem méně setkávají s infekcemi. I když v minulosti škodily, nebo se na ně dokonce umíralo, zároveň utužovaly imunitu. Naše imunita se od narození významně nudí, protože prakticky nemá možnost využívat své zbraně v boji s infekcemi. Orientuje se proto na boj proti běžným součástem našeho prostředí.

Látky, na které imunitní systém reaguje, se nazývají antigeny, látky vyvolávající alergickou reakci alergeny. Antigeny, se kterými se už jednou setkal, si imunitní systém dobře pamatuje, což je při kontaktu s bakteriemi užitečné, ale při alergii je to nevýhoda. Každá další reakce na alergen je totiž silnější.

Podle posledních výzkumů se výskyt alergických onemocnění přímo odvíjí i od hygienické úrovně země. Čím více je tato úroveň vyšší, tím je alergií více. Alergici také bývají častěji nemocní. Opakované alergické reakce postupně narušují sliznice a ničí slizniční obranu.

Předáme ji dítěti?

S určitostí o alergiích víme, že jsou dědičné. To však neznamená, že dítě rodičů, kteří nikdy žádnou alergii neměli, nemůže být alergické.. Ale pravděpodobnost, že onemocní, je u něj přece jen mnohem nižší než u lidí s dědičnými předpoklady.

Pokud jsou oba rodiče dítěte alergici, pak se alergie u jejich potomka projeví s 60% pravděpodobností. První projevy alergie se mohou projevit už u plodu v děloze, u miminek do jednoho roku života pozorujeme kožní ekzémy. Astma se v polovině případů projeví do pěti let života.

Nové průzkumy prokázaly, že máme-li jeden typ alergie, s vysokou pravděpodobností se u nás projeví i další forma. Jednoho pacienta dost často potrápí aspoň dva typy alergie.

Různé alergické projevy totiž spolu souvisí a také se postupem času vyvíjejí a mění. Mnohdy přerostou ve vážnou nemoc, jako je například astma. Tím může onemocnět jak pylový alergik, tak člověk s atopickým ekzémem. Pravděpodobnost je v obou případech kolem čtyřiceti procent. Lékaři tomuto procesu říkají alergický pochod. Dá se však jen těžko říci, u kterých pacientů se zmíněný proces rozběhne. Jisté je, že je to ve větší míře u lidí, kteří příznaky alergie neléčí nebo je neléčí správně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.