Kód pojišťovny

Čaj dokáže zázraky

Ilustrační obrázek

Čaj se původně, tak jako ostatní rostliny, používal k léčebným účelům jen na základě praktických zkušeností. Dnes víme, že jedněmi z hlavních účinných látek jsou purinové alkaloidy (kofein, někdy označovaný jako thein, theobromin a theofylin), kterých čaj v závislosti na kvalitě a způsobu zpracování obsahuje 2-5%.

Kofein podporuje tvorbu dopaminu  a serotoninu v organismu a stimuluje tak centrální nervovou soustavu. V malých dávkách povzbuzuje činnost senzorických center mozku a ve větších dávkách podporuje činnost motorických center, účinek přetrvává až 6 hodin.

Účinek kofeinu je v porovnání s kávou mírnější, ale trvalejší. Zelený čaj uvolňuje kofein ještě pomaleji než zelený čaj.

Pár šálků pro zdraví

Zdravotní účinky čajů jsou spojeny především s polyfenoly. Častěji se těmto látkám říká i třísloviny a mají tak silný antioxidační účinek, že doslova vymetají z našeho těla přebytek volných radikálů. Antioxidační účinky polyfenolů v čaji jsou podle některých vědců silnější než nejznámější antioxidanty, vitaminy C a E. Nejúčinnější jsou z tohoto hlediska bílé a zelené čaje.

Nálev z čaje podporuje vylučování moči, a to jak jejího objemu, tak i množství některých látek. Podporuje také tvorbu žaludečních šťáv. Zejména při srdeční nedostatečnosti má pozitivně inotropní (stažlivý) efekt a zlepšuje prokrvení věnčitých tepen.

Třísloviny ovlivňují i trávicí trakt, protože jsou schopny vázat a odvádět z organismu škodlivé látky. Hlavně však potlačují tvorbu enzymů proměňujících škrob na glukózu, čímž napomáhají ke snížení hladiny cukru v krvi.

Čaj je možné pít preventivně jako ochranu proti nachlazení, přináší však úlevu i při nemoci z nachlazení či virových onemocněních dýchacích cest, a to zejména v kombinaci se zinkem a vitaminem C. Avšak pozor na mýtus, že čaj se musí pít horký! Horkým čajem si můžete popálit patro nebo i poškodit žaludek.

Na barvě záleží

U nás je nejpopulárnější čaj černý, přestože jeho zdravotní účinky jsou v porovnání s bílým nebo zeleným čajem o něco nižší. Polyfenoly, který tento čaj obsahuje, jsou velmi výraznými antioxidanty, a proto i černý čaj pomáhá chránit naše buňky před patologickými změnami a také snižuje riziko různých cévních onemocnění.

Opatrní při jeho popíjení by měli být lidé s citlivým žaludkem, ti, kdo trpí překyselením nebo žaludečními vředy. Silný čaj totiž může podráždit žaludek.

Mnoho lidí se domnívá, že zelený a černý čaj se připravují ze dvou odlišných druhů čajovníku. Ve skutečnosti se ale jedná o jednu a tutéž rostlinku a rozdíl je pouze ve způsobu zpracování. Při výrobě černého čaje dochází ke znehodnocení zdraví prospěšných látek, mimo jiné i vitaminu C a nápoj se tak stává pouze pochutinou. Čím méně je čaj fermentovaný, tedy čím kratší dobu se čajové lístky před samotným sušením nechají volně oxidovat, tím je čaj zdraví prospěšnější.

Mezi čaje s omezenou fermentací patří červený nebo žlutý, možná je znáte pod názvem oolong. V případě zeleného a bílého čaje fermentace zcela odpadá a čajové lístky se jenom suší.

Zelený lék

Podle výsledků mnoha prováděných studií působí složky obsažené v zeleném čaji proti vzniku rakoviny. Lidé, kteří pijí zelený čaj, jsou méně náchylní k určitým jejím typům. To potvrdil i rozsáhlý výzkum prováděný v Číně. Prokázal, že u osob, které požívaly po dobu šesti měsíců jednou týdně zelený čaj, byl prokazatelně nižší výskyt rakoviny konečníku, slinivky a tlustého střeva než u těch, kteří zelený čaj pili jen velmi zřídka nebo vůbec.

V Číně a Japonsku je obvyklé vypít si po jídle šálek zeleného čaje. Povzbuzuje totiž vylučování žaludečních kyselin a tak uvádí trávení do pohybu. Pomáhá i tehdy, pokud jsme se přejedli nebo jsme zkonzumovali přemíru tučných pokrmů. Je zásadité povahy, a proto vyrovnává překyselení organismu po příjmu značného množství sladkostí.

Zelený čaj snižuje hladinu cholesterolu a tím pádem i riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice.

Už samotné vyplachování úst zeleným čajem po jídle je účinnou metodou, jak zabránit zubnímu kazu. Čaj obsahuje fluorid, který má všeobecné protibakteriální účinky, chrání tudíž před vznikem zubního kazu, rovněž posiluje zubní sklovinu.

Zelený čaj mírní žaludeční a střevní problémy, upravuje činnost štítné žlázy, povzbuzuje prokrvení a regeneraci kůže. Je bohatý na obsah vitaminů a stopových prvků, takže je vhodnou prevencí jak proti virům, tak proti bakteriím.

Bílý čaj

Tento čaj obsahuje ještě více tříslovin než zelený. Právě proto je i antioxidační účinek bílého čaje nejsilnější. Bílý čaj také obsahuje nejvíc kofeinu, mnohem více zahřívá a povzbuzuje. Bílý čaj patří mezi málo známé, ale zato hodně drahé čaje. Vyrábí se totiž z nejkvalitnějších a nejmladších lístků.

Čaj léčí i duši

Největší přínos čaje tkví v tom, že jde o přírodní produkt, jenž neobsahuje žádná barviva ani konzervační látky. Cesta čaje však nebyla tak jednoduchá. Obchodníci s kávou v něm spatřovali nepříjemnou konkurenci, a tak se brzy rozhořely vášnivé spory o to, co je zdraví škodlivější, zda káva, nebo čaj. Kuriózní pokus, který měl rozhodnout, proběhl v 18. století ve Švédsku. Byli vybráni dva odsouzenci na smrt, z nichž každý musel den co den vypít třicet šálků kávy nebo čaje. Zdravotní stav vězňů průběžně sledovali lékaři. Ironií bylo, že oba vězni v dobré tělesné i duševní kondici přežili nejen dozorující lékaře, ale i švédského krále Gustava II., který dal k pokusu svůj souhlas.

Čaj zabraňuje nočním můrám, uklidňuje mysl, posiluje paměť, zahání spánek a všeobecně pomáhá proti ospalosti. Zelený čaj působí proti depresím, posiluje koncentraci, duševní výkonnost, zlepšuje schopnost učit se, snižuje možnost stresových symptomů a díky antioxidačním účinkům zpomaluje i proces stárnutí.

Komu čaj škodí

Vzhledem k obsahu kofeinu by neměli pít čaj lidé trpící vážnými oběhovými potížemi, vysokým krevním tlakem, chorobami ledvin, některými nervovými chorobami, žaludečními a dvanáctníkovými vředy. U citlivých osob mohou třísloviny obsažené v nálevu vyvolat žaludeční obtíže (podráždění žaludku spojené s nechutenstvím, nadměrnou tvorbou žlučových šťáv) nebo zácpu. Tyto nežádoucí účinky lze mírnit přidáním mléka do čaje.

Opatrné by měly být těhotné a kojící ženy - kofein přechází do mateřského mléka.

Zlatavá tekutina je mnohem víc než osvěžující nápoj

Vlastnosti čaje je možné využít i v kosmetice.

Černý čaj se může pochlubit i stahujícími účinky, zelený zklidňuje podrážděnou pokožku, omezuje otoky a stimuluje obnovu buněk. Oba druhy podporují vylučování interferonu, látky chránící před infekcemi a bakteriemi.

Zelený a černý čaj najdeme v pleťových krémech, vodách po holení. V kosmetice se používá také čaj bílý a červený.

Čínský bílý čaj odstraní únavu a posílí mysl. V tradiční čínské medicíně se  stal součástí nejrůznějších „elixírů mládí". Získává se z mladých, chmýřím obalených lístků čajovníku a je zpracováván šetrněji než černý čaj. V kosmetických přípravcích se uplatní jeho revitalizační a antioxidační účinky na pleť a jedinečná jemná vůně.

Roiboos, čaj z červené buše, není čajem v klasickém slova smyslu, nýbrž vylouhovaná kůra africké rostliny Aspalathus linearis, kterou používaly domorodé kmeny v tradiční medicíně. Některé nemocnice ho zařadily mezi prostředky používané na léčbu lupénky, ekzému a akné.

Mnoha lidem se v souvislosti s „čajovou" kosmetikou vybaví jako první tea tree. Ve skutečnosti ale nejde o žádný čajovník, nýbrž o australskou rostlinu Malecula alternifolia, kterou už australští domorodci používali jako přírodní antibiotikum. Do Evropy ji přivezl James Cook v roce 1770. Od té doby se zde tea tree olej se svými schopnostmi léčit plísně, zklidňovat pokožku, likvidovat bakterie a mírnit záněty uplatňuje jak v medicíně, tak v kosmetice.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.